* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość

PostNapisane: czwartek, 19 marca 2015, 23:23 

Online: 6d 6h 42m 6s
GG: 0
Cytuj:
Wytatuuje to sobie na dupie

Propsuję pomysł na 150%.
Zaraz pod sloganem "Biblia zawiera informacje zgodne z współczesną nauką"
A także pod: "Jestem rozgarnięty jak średnio wyrośnięty szympans odwołujący się do pojedynczych zdań w wypowiedzi oponenta, sądząc, że w ten sposób wyglądam mądrze, mimo że nie powiedziałem nic ponad 'tokijowe' czy też 'tobesensu".

Serio, w takiej kategorii zgarnąłbyś jakąś nagrodę.
Ponieważ nie sądzę, żeby tego typu wymiany zdań przydawały się czemukolwiek innemu oprócz lekkiego uśmiechu, apeluję do stop-pa niniejszych, chyba że ryjciu jednak zgromadzi w sobie pokłady wcześniej nie odkrytych przez niego siły, która wystarczy mu do tego heroicznego czynu: napisania chociaż jednego, jedynego, JEDYNIENTEGO posta wnoszącego coś do dyskusji.

PostNapisane: piątek, 20 marca 2015, 00:21 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
Nie :D Nie chce mi się, z głupotą się nie dyskutuje :D

Niesamowite jest to, że jesteś dowodem, że w dzisiejszych czasach studiują wszyscy, niezależnie od poziomu :D

I niestety, nie jestem aż tak gruby, żeby zmieściła mi się twoja propozycja. Może zaproponuj to swojej dziewczynie? :)

PS. Zdanie stylistycznie i gramatycznie mistrzowskie:
Cytuj:
Ponieważ nie sądzę, żeby tego typu wymiany zdań przydawały się czemukolwiek innemu oprócz lekkiego uśmiechu (...)

PostNapisane: poniedziałek, 23 marca 2015, 12:24 

Online: 6d 6h 42m 6s
pałka się przegła, ryjciu aż tak się przegła, że kóńczymy.

Cytuj:
niestety, nie jestem aż tak gruby, żeby zmieściła mi się twoja propozycja. Może zaproponuj to swojej dziewczynie?

ach ty przegrywie ^^

Kóniec na amę.

PostNapisane: wtorek, 24 marca 2015, 12:10 

PS. Polecam kapelę, grają na Red Smoke Festival w tym roku:

PostNapisane: środa, 25 marca 2015, 11:01 

Online: 56m 46s
noONE napisał(a):
hejka, siedmil!

Cytuj:
Obiektywnie? Nie wiem. Nie znam miary.

Obiektywnie możesz spojrzeć na coś zawsze. Wystarczy zważyć za i przeciw.
Czytając biblię tak, jak jest napisana, można wysunąć nawet z pozoru daleko idący wniosek: boska sprawiedliwość, jest nieskończenie niesprawiedliwa. Przy okazji ten koncept zbudował Jezus.

Cytuj:
Ale wiem czego konsekwencją był potop.

Ja też. Był on konsekwencją świadomego działania autorstwa dobrotliwego Jahwe, którym było zesłanie go.

Cytuj:
Co do holokaustu, trochę nie trafione to porównanie. Jeżeli oskarżysz go o holokaust, to musisz oskarżyć również za każde zło wyrządzane na świecie. A to pomyłka.

Chwila, chwila moment. Jeśli Jahwe jest wszechwiedzący i wszechmocny, to może wszystko zmienić, odmienić i pokierować wszystkim zgodnie ze swoim zamysłem. Jeśli zezwala on na holocaust, to już rysuje się jak bóg zły i okrutny.

Ale to nie koniec...

Ponieważ sam koncept wolnej woli w chrześcijaństwie jest nielogiczny. Ale to za momencik;

Cytuj:
Bóg może w każdej chwili wszystko powstrzymać, ale tego nie zrobi, właśnie przez wolną wolę. Możesz być z nim, albo nie być z nim

Wszechmoc + Wszechwiedza + Stworzenie Świata wyklucza wolnę wolę.
Ponieważ jeśli Jahwe jest wszechmocny, to mógł stworzyć nasz świat wraz ze zdarzeniami, przeszłością, przyszłością (jeśli jest wszechmocny, to koncept czasu go nie dotyczy) na nieskończenie wiele innych sposóbów, w których twój kumpel się nie topi na basenie w zeszły wtorek, albo Hitler nie decyduje się na najazd na Polskę. Niestety Jahwe stworzył świat w ten sposób, że jego kreacja doprowadziła do wszystkich tych zdarzeń, w tym np. do holocaustu.
Jest wszechwiedzący, więc doskonale wiedział, że tworząc ten świat, wszystkie wypadki potoczą się dokładnie w ten a nie inny sposób, mimo to nie zrobił nic, by to zmienić, by zmodyfikować swój plan.

I oto w ten sposób wolna wola nie może istnieć.

Cytuj:
Możesz być z nim, albo nie być z nim

Właśnie de facto nie mogę. Bo tworząc świat i będąc wszechmocnym i wszechwiedzącym, Jahwe stworzył mnie dokładnie takiego jakim teraz jestem, jakim byłem i jakim będę.

Mimo wszystko zapytam.
Czy zesłanie Potopu było - bo takie mam wrażenie po lekturze twojego postu - czynem uzasadnionym i dobrym ostatecznie?

Jeżeli Boga mierzysz ludzką miarą to nie może okazać się on sprawiedliwy.

Potop był odpowiedzią na grzechy ludzkości, która nie chciała się nawrócić, tylko tonęła w grzechach i nie prawości. Podobnie Sodoma.

Może wszystko zmienić, ale tego nie robi, ponieważ, jeżeli chcesz kogoś zabić czy zrobić cokolwiek innego, On nie będzie Ci w tym przeszkadzał. Masz wolny wybór. Możesz posłuchać Jego i nikogo nie zabijać, albo posłuchać Szatana i kogoś zabić.

Bóg nie stworzył holokaustu i wojen, tylko zrobił to człowiek pod władzą szatana. Bóg stworzył szatana, obdarzył go wolną wolą, ale ten się zbuntował i zwodzi całą zamieszkałą ludzkość. Ponieważ jej nienawidzi.

Zmodyfikował swój plan. Był nim Jezus Chrystus i jego śmierć. Szatan do ostatniej chwili, myślał, że zabijając Jezusa wygrywa. Ale śmierć i zmartwychwstanie było elementem planu, który daje każdemu możliwość zbawienia. W Chrześcijaństwie nie chodzi o zdrowie, pieniądze, czy życie na ziemi. Najważniejszą rzeczą jest zbawienie i życie wieczne w niebie.

Wszechwiedza nie polega na tym, że wiem co dokładnie zrobisz. Masz wolną wolę i milion możliwości. Wszechwiedza polega na znajomości tych możliwości. W Biblii było napisane, że Maryja porodzi syna imieniem Jezus. Ale mogła odmówić. Tylko gdyby odmówiła, automatycznie w Biblii pojawiłby się inny cytat. Podobnie z Judaszem. Bo Biblia została napisana przez Ducha świętego poza czasem.

Tak na marginesie, wątpię w to, że czytałeś Biblię. Jedno wiem na pewno, krytykujesz coś, czego kompletnie nie rozumiesz. Tworzysz własne teorie, bawisz się w teologa, próbujesz ugryźć problem z wielu stron, ale to sprawia, że dochodzisz do wniosków, które mają na prawdę niewiele wspólnego z Chrześcijaństwem :)

PostNapisane: środa, 25 marca 2015, 12:12 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Cytuj:
Potop był odpowiedzią na grzechy ludzkości, która nie chciała się nawrócić, tylko tonęła w grzechach i nie prawości. Podobnie Sodoma.

Cytuj:
Może wszystko zmienić, ale tego nie robi, ponieważ, jeżeli chcesz kogoś zabić czy zrobić cokolwiek innego, On nie będzie Ci w tym przeszkadzał. Masz wolny wybór. Możesz posłuchać Jego i nikogo nie zabijać, albo posłuchać Szatana i kogoś zabić.

Znaczy Bóg jest dresem? Dres też jak Cię złapie w ciemnej uliczce to powie dawaj portfel. No i fakt, masz wolną wolę, dasz mu portfel albo nie dasz i dostaniesz w ryj xDDDD

PostNapisane: środa, 25 marca 2015, 14:44 

Online: 10d 2h 28m 14s
Jak jesteś sądem i skazujesz ludzi na śmierć to wszystko jest w porządku.
Jak jesteś Bogiem i skazujesz ludzi na śmierć, również za moralnie naganne uczynki, to wszystkim odwala xD

Zauważyłem, że pierwsi do karania wszystkich ludzi za byle pierdoły (kradł? to mu owalić łapę, arabusy dobrze wiedzą he he he he) (dzień sznura dla polityków co nas rozkradają), są też pierwszymi do mówienia o niesprawiedliwości boga.

Nie, nie mam nic do wniesienia w kwestii wątku. Tak się śmieję pod nosem :D

PostNapisane: środa, 25 marca 2015, 22:45 

RaksoAturach napisał(a):
Jak jesteś Bogiem i skazujesz ludzi na śmierć, również za moralnie naganne uczynki, to wszystkim odwala xD

Zauważyłem, że pierwsi do karania wszystkich ludzi za byle pierdoły (kradł? to mu owalić łapę, arabusy dobrze wiedzą he he he he) (dzień sznura dla polityków co nas rozkradają), są też pierwszymi do mówienia o niesprawiedliwości boga.

Nie, nie mam nic do wniesienia w kwestii wątku. Tak się śmieję pod nosem :D

Śmiej się głośno, to dobre ćwiczenie na podparcie oddechowe :)

PostNapisane: środa, 25 marca 2015, 23:22 

Online: 10d 2h 28m 14s
Może dlatego po ostatnich wątkach miałem progres. Tylko potem raka dostałem od nadmiaru głupot i zeszło :(

PostNapisane: czwartek, 26 marca 2015, 09:07 

Online: 7d 4h 27m 21s
GG: 2125173
Cytuj:

A ja tylko cichutko sobie pozwolę zauważyć, że używasz tutaj sofizmatu. Typowe reductio ad absurdum, zakładasz że każdy zgodzi się z tym, że skazywanie przez ludzi innych ludzi na śmierć jest w porządku ;-) A drugie zdanie to już tego apogeum.

Bawcie się dalej, pozdrawiam <papa>

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj