* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość

PostNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 17:24 

Online: 7d 13h 11m 35s
Teraz zboczyliśmy z tematu, ale widzę że chyba masz problem z czytaniem ze zrozumieniem, albo nawet uważnie tego nie czytałeś, ale zacytuję: "To była przenośnia, skrót myślowy, by pomóc zrozumieć, tym bardziej że podałem też samogłoski, w stronę których można I przechylić".
A zamiast mnie poprawiać, powołując się na osoby, które się tu nie wypowiedzą, lepiej podaj bardziej poprawną alternatywę dla mojego wyjaśnienia, będzie to na pewno bardziej konstruktywne od łapania za słówka ;-)

PostNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 17:37 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
Na zaczepki ad personam nie będę odpowiadał.

Droga aksamitko, radzę Ci ze szczerego serca trzymać się z daleka od "skrótów myślowych", nieudanych "przenośni", itp. itd. Znajdź sobie jakiegoś nauczyciela, który Tobą pokieruje, z którym będziesz miała stały kontakt, a nie będzie tylko anonimowym internautą.

Keep rockin' dziewczyno.

PostNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 17:44 
Paveleq94, poczytaj sobie Paul Ekman- Emocje ujawnione. Masz tam dokładnie wyjaśnione, że naśladowanie mimiki powoduje wywołanie odpowiednich emocji. Skoro mimika wpływa na emocje, a śpiew polega na przekazywaniu emocji, to zgadnij... tak, mimika wpływa na ustawienie. I tego nie przeskoczysz.

PostNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 17:54 

Ryjcio To forum jest do tego, by nakierować ludzi i pomóc im w ich problemach. Jeśli uważasz, że moja próba pomocy jest niewłaściwa, podaj proszę lepszą alternatywę, a nie odsyłasz do nauczyciela. PS. Skąd wiesz, że trafi na dobrego nauczyciela?

Nextor Jakbyś nie zauważył, to odszedłem już od rozwodzenia się na temat wpływu mimiki na barwę głosu, zresztą jak widzisz, nie wykluczyłem ich powiązania, ale z pewnością większy wpływ ma to, co dzieje się z naszym językiem, podniebieniem i myślę, że prędzej te czynniki mają bezpośredni wpływ na barwę głosu, niżli mina. Poza tym jeśli to jest błędne, to i tak wróciłem do sedna, czyli przechylania samogłosek, by pomogło to w wejściu dźwięku do głowy. Czy nadal ktoś ma z tym problem?

PostNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 18:04 
Ależ mają teoretycznie większy. Problem jest jeden- jak śpiewając wrzucisz odpowiednie ustawienie? Serio się pytam.

Izolacja izolacją, kontrola kontrolą, ale chyba mi nie powiesz, że podczas śpiewu sobie myślisz "No to teraz lekko podniosę podniebienie, O! A na tym "I" dodam trochę nosa i obniżę krtań", co nie?

Wrzucasz emocje "Teraz się wkurzę, a teraz będę cierpiał", w tym momencie ustawienie robi się samo.

A jak chcesz wywołać te emocje? Pomyślisz o jakimś wydarzeniu z przeszłości? Okej, to jedna metoda. A ty przecież chcesz panować nad tym i wrzucać kiedy chcesz, a nie się bać że raz historyjka zadziała, a raz nie.

No to co teraz? Jak już mówiłem, przeczytaj książkę i pomyśl nad kwestią tego jak mocno mimika wpływa na wywołanie odpowiedniej emocji. Jak już to zrobisz, to sprawa zrobi się jasna.

Masz kontrolę nad mimką= masz kontrolę nad ustawieniem, bez technicznych bzdur i kminienia nad samogłoskami.

Starczy? Muszę bardziej rozbudowywać temat?

PostNapisane: środa, 24 lipca 2013, 00:52 

Jak wrzucę odpowiednie ustawienie? Staram się je osiągnąć, ustawić i utrwalić za pomocą odpowiednich ćwiczeń i właśnie takich wyobrażeń, że "o teraz uniosę podniebienie, etc", by było w wachlarzu moich umiejętności, a wtedy mogę go użyć kiedy chcę, bez głębszego zastanawiania się, co się właśnie tam w gardle dzieje.
Ja wszystko rozumiem, zgadzam się, nie kwestionuję, ale cała Twoja wypowiedź ma się nijak do tego, nad czym tu rozmyślamy. Koleżanka ma problem ze znalezieniem/odczuciem rezonansu głowowego, a co do tego mają emocje i kontrola nad nimi?
Jak większość tutaj, chciałem pomóc, więc podałem wskazówki, ale też poprosiłem o próbkę. Gdyby było coś nie tak, zapewne dałoby się to usłyszeć i można wtedy zrezygnować z danej metody.

PostNapisane: środa, 24 lipca 2013, 11:25 
Cytuj:
Jak wrzucę odpowiednie ustawienie? Staram się je osiągnąć, ustawić i utrwalić za pomocą odpowiednich ćwiczeń i właśnie takich wyobrażeń, że "o teraz uniosę podniebienie, etc", by było w wachlarzu moich umiejętności, a wtedy mogę go użyć kiedy chcę, bez głębszego zastanawiania się, co się właśnie tam w gardle dzieje.

I właśnie przez to nigdy nie zabrzmisz naturalnie, fajnie i z feelingiem. To emocje kształtują ustawienie, a nie impuls z mózgu "to teraz obniżę podniebienie". Jak nie wrzucisz emocji, to zawsze w pewnym momencie ustawienie samo z siebie wróci do najbardziej neutralnego i będzie to brzmiało sztucznie.

Cytuj:
Ja wszystko rozumiem, zgadzam się, nie kwestionuję, ale cała Twoja wypowiedź ma się nijak do tego, nad czym tu rozmyślamy. Koleżanka ma problem ze znalezieniem/odczuciem rezonansu głowowego, a co do tego mają emocje i kontrola nad nimi?

A jak ma niby wrzucić odpowiednie ustawienie? Jak już wspomniałem wymuszanie ustawienia nie działa, emocje same z siebie wywołać ciężko, a właśnie to mimika powoduje uruchomienie danej emocji, a przez to zmienia ustawienie głosu. Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem na ten temat.

Sam zresztą zaproponowałeś "Spróbuj też wyobrazić sobie, że śpiewasz I bardzo smutno", a teraz jakbyś w ogóle się wypierał tego, że wprowadziłeś temat emocji. To mi się nie podoba. Nie traktuję ciebie jak idiotę, więc ty tym bardziej tego nie rób w stosunku do mnie.

Cytuj:
Jak większość tutaj, chciałem pomóc, więc podałem wskazówki, ale też poprosiłem o próbkę. Gdyby było coś nie tak, zapewne dałoby się to usłyszeć i można wtedy zrezygnować z danej metody.

Oczywiście, próbka jak najbardziej by się przydała.

PostNapisane: czwartek, 25 lipca 2013, 02:08 

Online: 30d 22h 47m 17s
GG: 0
O ryjcio! Ile razy jeszcze tu będziesz wracać? Juz cię banowalem ze trzy razy. Ile jeszcze...?

ps. Paveleq coś agresywna polityka. O ile do ryjcia jakoś rozumiem bo jak zwykle troluje to nextor pisze spokojnie a tak samo go traktujesz. Ogarniaj.

PostNapisane: czwartek, 25 lipca 2013, 15:10 

Ależ nie byłem wobec nikogo agresywny. Po prostu nie lubię offtopów, szczególnie kiedy wynikają z łapania kogoś za słówka. Jeśli kogokolwiek uraziłem, to przepraszam ;-)
Wracając do polemiki- tak, powiedziałem o smutnym śpiewaniu I. Dlatego że smutno = ciemniejszy i bardziej "schowany" dźwięk. I chodziło o smutne zabarwienie samogłoski I w celu wprowadzenia jej w głowę, a nie, żeby tutaj zaraz Koleżanka musiała sobie ćwiczyć smutne emocje do zagrania.

3:23 kolejny przykład "smutnego" ustawienia, które miałem na myśli

PostNapisane: czwartek, 25 lipca 2013, 16:07 
Cytuj:
smutno = ciemniejszy i bardziej "schowany" dźwięk

Co? Od kiedy ciemne jest smutne?

https://www.youtube.com/watch?v=5a0juQ0aeGI

Pavarotti brzmi tu smutno? Bo ja jakoś nie słyszę, a na pewno jest ustawiony mega ciemno w porównaniu do muzyków rozrywkowych.

Nie czepiaj się, że ktoś cię łapie za słówka, skoro wymyślasz nowomowę. Nigdy nie usłyszałem od nikogo takiego stwierdzenia, więc go kompletnie nie rozumiem. Ciemne brzmienie może być co najwyżej bardziej poważne, ale cholera, smutne? Nie, nie kumam.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj