Cytuj:
Jak wrzucę odpowiednie ustawienie? Staram się je osiągnąć, ustawić i utrwalić za pomocą odpowiednich ćwiczeń i właśnie takich wyobrażeń, że "o teraz uniosę podniebienie, etc", by było w wachlarzu moich umiejętności, a wtedy mogę go użyć kiedy chcę, bez głębszego zastanawiania się, co się właśnie tam w gardle dzieje.
I właśnie przez to nigdy nie zabrzmisz naturalnie, fajnie i z feelingiem. To emocje kształtują ustawienie, a nie impuls z mózgu "to teraz obniżę podniebienie". Jak nie wrzucisz emocji, to zawsze w pewnym momencie ustawienie samo z siebie wróci do najbardziej neutralnego i będzie to brzmiało sztucznie.
Cytuj:
Ja wszystko rozumiem, zgadzam się, nie kwestionuję, ale cała Twoja wypowiedź ma się nijak do tego, nad czym tu rozmyślamy. Koleżanka ma problem ze znalezieniem/odczuciem rezonansu głowowego, a co do tego mają emocje i kontrola nad nimi?
A jak ma niby wrzucić odpowiednie ustawienie? Jak już wspomniałem wymuszanie ustawienia nie działa, emocje same z siebie wywołać ciężko, a właśnie to mimika powoduje uruchomienie danej emocji, a przez to zmienia ustawienie głosu. Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem na ten temat.
Sam zresztą zaproponowałeś "Spróbuj też wyobrazić sobie, że śpiewasz I bardzo smutno", a teraz jakbyś w ogóle się wypierał tego, że wprowadziłeś temat emocji. To mi się nie podoba. Nie traktuję ciebie jak idiotę, więc ty tym bardziej tego nie rób w stosunku do mnie.
Cytuj:
Jak większość tutaj, chciałem pomóc, więc podałem wskazówki, ale też poprosiłem o próbkę. Gdyby było coś nie tak, zapewne dałoby się to usłyszeć i można wtedy zrezygnować z danej metody.
Oczywiście, próbka jak najbardziej by się przydała.