* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 26 czerwca 2016, 20:52 

Online: 10d 2h 28m 14s
GG: 0
Cytuj:
PS. Więc nie do końca się zgadzam z Rakso. Nie zgadzam się, że rock zszedł do niszy dlatego, że zaczął być grany trudniej - to mylenie przyczyny ze skutkiem.

Soreczka, akurat tutaj miałem na myśli metal :D Metal jest podgatunkiem rocka, no i za mocno uprościłem sprawę.
Rock oczywiście nie, bo nawet ostatnio była całkiem poważna moda na garażowego rocka.
Grzecznego Rocka ;)

Natomiast jak porównasz Iron Maiden do np. Angry, albo Metallice do np. Trivium, to poziom skomplikowania zdecydowanie się zwiększył.

Cytuj:
A tak po prawdzie to Nothing Else Matters i Jeremy są znacznie bardziej złożone kompozycyjnie niż większość nowoczesnego, alternatywnego, intelektualizowanego rocka.

Nie przesadzajmy :D Kupę kapel podpina się pod alternatywę chociaż grają bardziej rocka garażowego, a on z założenia jest prymitywny.

https://www.youtube.com/watch?v=yz_j7nVCJJ0
Dalej się zdarzają bardziej rozbudowane kompozycje. I wcale nie są takie rzadkie. Po prostu aktualnie produkuje się tony muzyki. Spędzam przynajmniej godzinę dziennie na szukanie nowych rzeczy i nie nadążam.

https://www.youtube.com/watch?v=yKOlBZJ7Izs I taki drugi przykład. Komercyjne? W cholerę. Czy proste? No nie aż tak :D Jak się posłucha smaczków aranżacyjnch to trzeba mieć naprawdę dobrego skilla, żeby pisać takie rzeczy.

Ja tu jestem chętny na dyskusję, ale przydałoby się z 10 godzin i dużo browara, bo temat przekracza poziom typowego flejma na forum.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 26 czerwca 2016, 21:56 

Online: 22d 8h 40m 12s
Tak mi się przypomniała scenka z "To własnie miłość" (założę się, że oglądaliście :> ) w której podstarzały rockman Billy Mack przekazuje swoją "naukę" nastolatkom: "Nie kupujcie narkotyków. Zostańcie gwiazdami rocka, dadzą je wam za darmo." ;)
Nie wydaje mi się, żeby za tym, że rock wyszedł już z mody stało to, że był/jest on za mało/za bardzo skomplikowany. Po prostu taki jest mechanizm mody, nie trwa wiecznie. A żeby interes się kręcił, stale musi być coś nowego.
Dla mnie czymś fajnym i ożywczym w rocku była mieszanka rapu i ciężkiego brzmienia. Niestety najlepszym dziełem tego nurtu (i jego końcem) była ścieżka dźwiękowa do filmu "Judgment night".
Żeby nie teoretyzować za bardzo - nie wiem, czy ktoś z Was śledził może karierę Guano Apes: na początku świetny zespół, bardzo "niegrzeczny" (np. piosenka "Kumba yo" - będą się smażyć w piekle za to i nie pomoże im chwilowa zmiana nazwy na Guano Babes ;P ) Parę fajnych płyt, paroletnia przerwa i reaktywacja kilka lat temu z tak żenującym popowym materiałem, że własnym uszom nie wierzyłam. Historia rocka ostatnich lat w pigułce.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 27 czerwca 2016, 10:16 

Cytuj:
Nie wydaje mi się, żeby za tym, że rock wyszedł już z mody stało to, że był/jest on za mało/za bardzo skomplikowany. Po prostu taki jest mechanizm mody, nie trwa wiecznie. A żeby interes się kręcił, stale musi być coś nowego.

Od czasów rock and rolla, wszystko kręciło się wokół rocka, to była muzyka buntu. Potem nadszedł rap i koniec :D
Wydaje mi się, że jak z różnymi zmianami coś trwa koło 50 lat, to jednak nie jest to moda. To są 2 pokolenia.
Modą było to, że raz na fali punk, a raz grunge, a nie sam rock.

I w ogóle kolejna śmieszna rzecz: http://www.officialcharts.com/charts/ro ... les-chart/
Obczajcie sobie ten chart. Przecież tam 90% utworów to staruchy.

Może jednak problemem jest to, że ludzie słuchający rocka są bardzo konserwatywni w wyborze muzyki i nie otwierają się na nic nowego od pewnego wieku? :D

Znam kupę starszych metali i już poza wczesne lata '90 nigdy nie wyszli.

Jeszcze wziąłbym pod uwagę, że średnia długość życia rockowców mocno wzrosła i mamy aktualnie same dinozaury na scenie. Wydaje mi się, że spokojnie mogą blokować kariery młodym, bo lepiej postawić na G&R niż wielką niewiadomą.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 27 czerwca 2016, 10:53 

Online: 22d 8h 40m 12s
A znasz, Rakso, takie pojęcie "adult contemporary"? - czyli (w pewnym przybliżeniu): muzyka dla dojrzałego słuchacza (czyli takiego 30 - 55 lat)? Mi to pojęcie jest już bliskie, bo mieszczę się wiekowo w tej kategorii ;) Wydaje mi się, że ten chart był robiony przez i dla takich odbiorców jak ja.
Zgodzę się, że rock (jako całość) to nie jest moda. To jest muzyka XX wieku, który jak dla mnie zaczął się w muzyce popularnej w latach mniej więcej 30. (kiedy blues się już bardzo rozwinął). Tylko, jeśli związany organicznie z nim jest bunt, no to ile czasu można się buntować i to tak szczerze? Jak się patrzy na takich Stonesów, którzy mogliby być już pacjentami domów spokojnej starości, no to człowiek przestaje wierzyć w tą siłę młodości i idealizmu, jaka niby stała za rockiem. Ostatnio widziałam np. zdjęcie Jerry'ego Cantrella z Alice in Chains grającego sobie w golfa. 50-letni koleś. Ciekawe jaka byłaby reakcja młodego Cantrella na to, co dzisiaj robi stary Cantrell? Pewnie pomyślałby "You must be fucking kidding me."
Wydaje mi się, że na spadek (prawdziwego) rocka z mainstreamu duży wpływ miała sama wizja życia, jaka towarzyszy muzyce. Zobaczcie, co pokazują teraz teledyski: hajs, haj lajf i seks (gdzieś tam czasem jakaś niby "miłość"). To jest coś, co się sprzedaje, co ludzie chcą oglądać i o czym marzyć. I temu towarzyszy określona muzyka, czyli pop, skarlały rap, r'n'b itd.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 27 czerwca 2016, 11:10 

Cytuj:
A znasz, Rakso, takie pojęcie "adult contemporary"? - czyli (w pewnym przybliżeniu): muzyka dla dojrzałego słuchacza (czyli takiego 30 - 55 lat)? Mi to pojęcie jest już bliskie, bo mieszczę się wiekowo w tej kategorii ;) Wydaje mi się, że ten chart był robiony przez i dla takich odbiorców jak ja.

"Compiled by the Official Charts Company, the UK's biggest rock and metal songs of the week, based on sales of downloads, CDs, vinyl and other formats, across a seven day period. Click here to check out the biggest songs of 2016 so far."

Niestety po prostu wychodzi na to, że po prostu słucha się w większości dinozaurów :D

Tak btw:

By looking at the genres of the most gender skewed artists we can also get a sense of which genres are most gender skewed as well. Looking at the genres of the top 1000 artists listened to by male listeners and the top 1000 artists with female listeners we identify the most skewed genres:

Genres most skewed to female listeners:

Pop
Dance Pop
Contemporary Hit Radio
Urban Contemporary
R&B
Hot Adult Contemporary
Latin Pop
Teen Pop
Neo soul
Latin
Pop rock
Contemporary country

Genres most skewed to male listeners:

Rock
Hip Hop
House
Album Rock
Rap
Pop Rap
Indie Rock
Funk Rock
Gangster Rap
Electro house
Classic rock
Nu metal

I tutaj można zadać sobie pytanie, czy po prostu faceci, którzy ogarniają lepiej komputery, nie ściągają sobie wszystkiego z internetu, nawet z pominięciem jutuba, a całe statystyki sprzedaży nie nakręcają kobiety? :D

https://musicmachinery.files.wordpress. ... titled.png

Przy okazji spójrzcie na tabelkę. Pomijam tutaj Rain, ale my jesteśmy odpadami muzyki rockowej. Ludzie w okolicy naszego wieku to słuchają co najwyżej indie rocka, czy indie popu ;d

A i najciekawszy wniosek!

"My take-way from this is that no matter how old you are, you don’t like the music from the 70s and the 80s so much."

A to właśnie czasy rock tenorów i ciśnięcia górek :D Z tego wynika, że naprawdę nikt tego nie lubi :D

https://musicmachinery.com/2014/02/13/a ... listening/ - Wszystko wzięte z tej strony.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj