* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość

PostNapisane: sobota, 20 lutego 2016, 14:15 

Online: 1h 27m 55s
GG: 0
Dzień dobry,
mam na imię Marcin i mam 21 lat, od kilku lat interesuję się śpiewaniem, ale takim dla siebie, nie w zespole.
Teraz chciałbym się rozejrzeć za zespołem, ale tu pojawia się problem nieczystego śpiewania, który chciałbym (o ile się da - wyeliminować).
Słuch jakiś chyba tam mam, bo piosenki z wokalem śpiewam czysto, jak słyszę dobrze podkład to i karaoke, no ale zdecydowana większość brzmi nieczysto. Grając różne dźwięki na pianinie potrafię bez problemu je zaśpiewać, ale jeżeli chodzi o piosenki, to już nie za bardzo.
Czy zapisanie się na lekcje gry na pianinie mogą mi dużo pomóc (chciałbym grać na pianinie, to nie tylko kwestia wyrobienia się słuchu)?
Czy w ogóle można się tego pozbyć?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź.

PostNapisane: sobota, 20 lutego 2016, 20:15 

Online: 1192d 22h 38m 27s
Fałsze mogą też wynikać z błędów technicznych - nie trafiasz w odpowiedni dźwięk, bo nie masz pełnej kontroli nad głosem.

A odpowiadając na Twoje pytanie - tak, gra na instrumencie rozwija słuch.

PostNapisane: sobota, 20 lutego 2016, 20:23 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Zdecydowanie instrument.

PostNapisane: sobota, 20 lutego 2016, 20:54 

Dziękuję Wam za odpowiedź.
Yen - raczej to nie to, gdyż technicznie jestem raczej dobry - albo średni, żeby nie obrazić tych naprawdę dobrych, ale oczywiście mam na myśli to, że dobry na tyle, żeby wydobyć głos, który ja zechcę.
Nashville - czyli najlepiej będzie po prostu zapisać się na lekcje gry na pianinie, tak? Czy może 'brzdąkać' coś samemu?

PostNapisane: sobota, 20 lutego 2016, 21:30 

Online: 29d 10h 3m 55s
GG: 10793951
Wybierz taki instrument, jaki ci odpowiada oraz metodę nauki, która przyniesie sensowne efekty - pod okiem dobrego nauczyciela można się szybko rozwinąć, ale w przypadku łatwych instrumentów takich jak gitara, fajnie jest odkrywać muzykę samemu.
Umiejąc grać na instrumencie, będziesz znać muzykę od innej strony niż głos oraz będziesz umiał podrzucić sobie nutki do zaśpiewania sam, bez polegania na podkładach itp. Nauczysz się też szukać melodii na instrumencie, co pozwala odseparować to poszukiwanie melodii od poszukiwania brzmienia, mocy, ułożenia głosu i ogólnie wokalnych czynników - a to pomocne. No i znając też teorię od strony instrumentu, zwłaszcza polifonicznego (czyli dęciaki odpadają raczej, w praktyce smyczki też), poznasz pojęcia związane z harmonią, akordy, co z odpowiednim wyrobieniem pozwoli przyśpieszyć poszukiwania melodii, bo będziesz wiedział, gdzie szukać.

PostNapisane: sobota, 20 lutego 2016, 22:30 

Dziękuję za odpowiedź.
Czyli summa summarum najlepszą opcją będzie wybranie lekcji gry na instrumencie.
Ale rozwiewając jeszcze wątpliwość - jest tak, że mogę po prostu 'nie nauczyć się' słuchać pomimo lekcji?
Boję się, że tak może być, ale z drugiej strony, nie mając w ogóle słuchu nie wiedziałbym kiedy dobrze śpiewam dany dźwięk i nie śpiewałbym czysto z wokalem, prawda?

PostNapisane: sobota, 20 lutego 2016, 22:37 

@Edit: Tę przedmowę dodaję po napisaniu całego posta. Wybacz kolejny wykład, dopiero teraz przeczytałem post w tamtym drugim temacie. Ale nie kasuję, może komuś się przyda.

Tak, jest taka możliwość, że mimo lekcji z instrumentem, twoje granie będzie tylko sekwencją uderzonych klawiszy czy progów i nic z tego nie wyniesiesz. Ale to ryzyko zmniejsza się, kiedy jesteś go świadom. Ja bym ci proponował gitarę zamiast pianina - pianino stroi się od święta i zatrudnia się do tego fachowca, a gitarzysta musi stroić się co chwilę, dlatego uczy się szanowania czystego dźwięku i szukania go osobiście. Do tego gitara jest mniej wymagająca na dłuższą metę i będziesz mógł szybciej skupić się na celu. Pianino jest wdzięczniejsze na dłuższą metę i daje ci pewność, że dźwięk, który sobie z niego rzucasz, jest czysty, dzięki czemu w podświadomość ryje ci się bardzo pożyteczna namiastka słuchu absolutnego. Ale niedbałe podejście do klawisza sprawia, że muzyk olewa słuch i po prostu tłucze w klawiaturę.

PostNapisane: sobota, 20 lutego 2016, 22:54 

Online: 10d 2h 28m 14s
Do typowego ćwiczenia słuchu polecam Earmastera. Szczególnie ćwiczenia w rozpoznawaniu interwałów. Sekunda mała/sekunda wielka były dla mnie wielką mordęgą na wyższych poziomach, ale jak już to przeleciałem to odkryłem cały świat fałszów u wokalistów.

Potem polecam zabrać się za śpiewanie z Autotunem. Jak zaśpiewasz z 400 razy i przemęczysz te kilkadziesiąt godzin na prostowaniu swojego fałszującego głosu to już z automatu będziesz wiedział gdzie ty fałszujesz i będziesz mógł te fałsze zminimalizować. Tym bardziej że masz swój indywidualny tembr. A tembr razem z określonym brzmieniem samogłosek bardzo często potrafi mylić w kwestii fałszowania. Bo wydaje ci się, że brzydko brzmisz w danym fragmencie, a tak naprawdę po prostu tam fałszujesz, tylko tego nie słyszysz.

I oczywiście granie oraz śpiewanie gam na gitarze i pianinku. A potem odśpiewywanie z pamięci. Świetne do tworzenia wrażliwości muzycznej i zdolności robienia linii wokalnych. Potem polecam chromatykę. Jak będziesz w stanie zaśpiewać chromatykę z pamięci po wstaniu o 3 w nocy, to twoja kontrola nad głosem polepszy się w cholerę.

A najważniejsze- nie przejmować się. Ja miałem zajęcia z pianinkiem u nauczycielki śpiewu przez 2 lata i nic z tego nie wyniosłem. Gram też na basie od 8 lat. Dopiero rok temu zacząłem słyszeć porządnie fałsze.

Jest wielu takich mędrków co ci powiedzą, że fałszujesz, ale potem cisza jak pytasz się gdzie. Prawdziwa umiejętność słyszenia fałszowania jest jak mogą podać ci co do sekundy i dźwięku gdzie masz problem. Dlatego lepiej od takich gości kompleksów nie łapać.

PostNapisane: sobota, 20 lutego 2016, 23:09 

RaksoAturach napisał(a):
Jest wielu takich mędrków co ci powiedzą, że fałszujesz, ale potem cisza jak pytasz się gdzie. Prawdziwa umiejętność słyszenia fałszowania jest jak mogą podać ci co do sekundy i dźwięku gdzie masz problem. Dlatego lepiej od takich gości kompleksów nie łapać.

Tak bardzo to.

PostNapisane: niedziela, 21 lutego 2016, 02:08 

Dziękuję za tak dobre odpowiedzi!
RaksoAturach - rozpoznawanie interwałów idzie mi całkiem w porządku, a rozpoznanie sekundy małej i dużej idzie mi bardzo dobrze. Gorzej jednak jest, kiedy trzeba rozpoznać interwał zagrany harmonicznie.
Co do Autotune, to nie wiem nawet, jak tego używać, więc chyba z tym będzie większy problem niż z samym śpiewaniem czysto :P.
Raczej nie przejmuję się opiniami innych ludzi, więc to mi nie grozi.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj