* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość

PostNapisane: czwartek, 26 marca 2015, 16:10 

Online: 3d 12h 18m 13s
GG: 0
Hej wszystkim
świeżaczek na forum a ciekawa dysputa widzę
siedmil napisał(a):
Jeżeli Boga mierzysz ludzką miarą to nie może okazać się on sprawiedliwy.

a jaką inną miarą możemy ?
Generalnie bardzo wygodne - "nie mierz boga ludzką miarą" - czyli generalnie nie oceniaj, nie podważaj sensowności, nie główkuj bo i tak nie zrozumiesz i jesteś tylko człowiekiem a żeby zrozumieć boga, trzeba być bogiem.
Kapłan może interpretować słowa boga ( napisane przez Pana P. 2k lat temu, po wprowadzeniu poprawek z wszystkich soborów, które wydarzyły się na przestrzeni tych dwóch tysięcy lat, po przetłumaczeniu na inne języki. Nawet jeśli faktycznie "On" napisał oryginał - z niego został może tylko tytuł oryginalny, reszta to ustalenia na soborach ) ale mnie nie wolno - widocznie podczas szkolenia kapłana dostaje on dodatkową umiejętność "spojrzenie na sprawy z boskiej perspektywy" dzięki czemu jest w stanie tłumaczyć ludziom prostym jak my zawiłe zagadnienia z Bogiem związane.
Jakoś jestem w stanie spojrzeć na życie z perspektywy gołębia, mimo że nim nie jestem ale pewnie robię to "niewłaściwie" więc też jestem ten zły mimo, że usilnie próbuję by było odwrotnie.

siedmil napisał(a):
Potop był odpowiedzią na grzechy ludzkości, która nie chciała się nawrócić, tylko tonęła w grzechach i nie prawości. Podobnie Sodoma.

Ok co z wolną wolą ludzi, którzy żyli w Sodomie i chcieli żyć ? Bóg miał ją jakoś w wielkim poważaniu.
Oczywiście możesz napisać - mogli nie grzeszyć(patrz niżej), wtedy bóg by ich nie ukarał, jednak zamiast odpowiedzieć na moje pytanie odwrócisz kota ogonem a nie o to chyba chodzi w tym wątku - chcemy dojść do jakiegoś konsensusu logicznego.

siedmil napisał(a):
Może wszystko zmienić, ale tego nie robi, ponieważ, jeżeli chcesz kogoś zabić czy zrobić cokolwiek innego, On nie będzie Ci w tym przeszkadzał. Masz wolny wybór. Możesz posłuchać Jego i nikogo nie zabijać, albo posłuchać Szatana i kogoś zabić.

ponawiam pytanie o przypadki - ktoś walczył o życie, wygrał, wychodzi ze szpitala i potrąca go samochód - wtedy mówi się "bo Bóg tak chciał" czyli znowu - ma w nosie wolną wolę.

siedmil napisał(a):
Bóg nie stworzył holokaustu i wojen, tylko zrobił to człowiek pod władzą szatana. Bóg stworzył szatana, obdarzył go wolną wolą, ale ten się zbuntował i zwodzi całą zamieszkałą ludzkość. Ponieważ jej nienawidzi.

Bóg stworzył wszystko (również czas i wszystko co się kiedykolwiek stanie/kiedykolwiek stało) według założeń religii chrześcijańskiej. Również potop, holokaust, katastrofy lotnicze, katastrofy naturalne, epoki lodowcowe i wymieranie gatunków( myśle, że greenpeace powinien zrobić jakąś akcję przeciwko Bogu o to btw - taki luźniejszy żart ;) ).

Btw. Sztan wcale nie miał wolnej woli - był jednym z Aniołów(chyba najwyższego kręgu ale mogę źle pamiętać), którym bóg tego daru nigdy nie darował, przez co ogromnie zazdroszczą oni ludziom ( z tego co wyczytałem w trakcie swojego żywota ).

Więc jego bunt był w dalszym ciągu - planem bożym ( jeśli się mylę czy coś źle przytaczam śmiało korygować )

siedmil napisał(a):
Zmodyfikował swój plan. Był nim Jezus Chrystus i jego śmierć. Szatan do ostatniej chwili, myślał, że zabijając Jezusa wygrywa. Ale śmierć i zmartwychwstanie było elementem planu, który daje każdemu możliwość zbawienia. W Chrześcijaństwie nie chodzi o zdrowie, pieniądze, czy życie na ziemi. Najważniejszą rzeczą jest zbawienie i życie wieczne w niebie.

Z tego co się orientuję taki był plan od początku i Bóg nic nie zmieniał.
To czekaj - szatan zabił Jezusa czy ludzie w końcu bo gubię się kto jest faktycznym sprawcą w takich chwilach. Możesz sprostować ?

siedmil napisał(a):
Wszechwiedza nie polega na tym, że wiem co dokładnie zrobisz. Masz wolną wolę i milion możliwości. Wszechwiedza polega na znajomości tych możliwości.

Wszechwiedza = wiedza o wszystkim. Wiedza o możliwościach - nazwał bym to po prostu inteligencją ( fakt, że jeśli on ogarnia cały świat to ja nie ogarniam poziomu takiej inteligencji ale o to chyba tutaj chodzi ) czy logiką. Tak jakby.

siedmil napisał(a):
W Biblii było napisane, że Maryja porodzi syna imieniem Jezus. Ale mogła odmówić. Tylko gdyby odmówiła, automatycznie w Biblii pojawiłby się inny cytat. Podobnie z Judaszem. Bo Biblia została napisana przez Ducha świętego poza czasem.

poza czasem - czyli jednak zaplanował holokaust i wszystko inne - to jak w końcu jest ? :)

siedmil napisał(a):
Tak na marginesie, wątpię w to, że czytałeś Biblię. Jedno wiem na pewno, krytykujesz coś, czego kompletnie nie rozumiesz. Tworzysz własne teorie, bawisz się w teologa, próbujesz ugryźć problem z wielu stron, ale to sprawia, że dochodzisz do wniosków, które mają na prawdę niewiele wspólnego z Chrześcijaństwem :)

Kolega przytaczał tutaj fragmenty, z kosmosu ich nie wyrwał, przeczytać musiał :)
Może nie całość itp ale jeśli mówi, że czytał - ja mu wierzę, wypowiada się spójnie, cytaty się zgadzają, wnioski są logiczne. Więc zakładam, że mnie nie kłamie - po to aby z dyskusją polecieć dalej zamiast obrzucać się zarzutami czy czym innym jeszcze.

Generalnie zaliczam się do nie wierzących ludzi ale szanuję wierzenia innych i nie staram się innym wpychać mojego światopoglądu, wierzeń czy innych. Mogę się podzielić tym co myślę ale bez "nawoływania do jedynej słusznej i prawdziwej wersji zdarzeń"
Bardzo lubię stwierdzenie, że religia jest jak penis - dobrze mieć własną, jednak nie należy wpychać jej wszystkim wkoło.

Dodam od siebie takowe pytania:
Jeśli to bóg stworzył piekło i strącił doń szatana:
*dlaczego przyjmujemy, że to szatan włada piekłem ( ok ok może przez to, że był jednym z najpotężniejszych aniołów - prawo większej siły itp, ok ale w dalszym ciągu w piekle - to Bóg rządzi).
Jeśli powyższe jest nieprawdziwe i to faktycznie szatan rządzi piekłem:
*dlaczego zamierza karać tych, którzy nie postępowali zgodnie z naukami jego wroga ? Przecież to "jego ziomki" czyli piekło to nie karalnia a jedna wielka imprezownia. Jeżeli musi karać bo w tym celu piekło zostało stworzone(przez kogo - Boga oczywiście, mimo, że często pisze się o tym bardzo bezosobowo)(brak wolnej woli szatana) to wykonuje część planu Bożego tak czy siak - nie potrafię tego dobrze ułożyć w głowie niestety i dochodzę do sprzeczności, może ktoś przegryzł się przez temat i wyłoży w sposób prosty tak aby i taki idiota jak ja zrozumiał :)

Temat ciekawy, mam nadzieje nikogo nie urazilem ani nic bo nie to bylo moim zamiarem - sam podchodze do tematu z duza iloscia dystansu i o to samo prosze tych, ktorzy beda pic do mojej wypowiedzi.

Pozdrawiam :)

PostNapisane: czwartek, 26 marca 2015, 16:14 

Online: 10d 2h 28m 14s
Cytuj:
A ja tylko cichutko sobie pozwolę zauważyć, że używasz tutaj sofizmatu. Typowe reductio ad absurdum, zakładasz że każdy zgodzi się z tym, że skazywanie przez ludzi innych ludzi na śmierć jest w porządku

Czyli użycie żartu z memu, to już nie jest żart, tylko tak na poważnie?

https://www.google.pl/search?q=joker+me ... 66&bih=677

Poszukaj sobie -.-

Po drugie, nie mogę napisać wszyscy, ale mogę, że większość. I wiesz co? Będę miał rację ;)

Cytuj:
W 2004 odsetek popierających ten rodzaj kary wynosił w polskim społeczeństwie 77%[10]. Według badań CBOS poparcie dla kary śmierci w Polsce w maju 2011 roku wynosiło 61%. Jej przeciwnicy stanowili 34% ankietowanych (źródło: Raport z badania CBOS BS/60/2011). W marcu 2007 poparcie wynosiło 63%, dezaprobatę dla tej idei wyraziło 31% badanych[11].

Idź sobie orać ludzi gdzie indziej.

PostNapisane: czwartek, 26 marca 2015, 16:30 

Online: 7d 4h 27m 21s
GG: 2125173
Cytuj:
Czyli użycie żartu z memu, to już nie jest żart, tylko tak na poważnie?

https://www.google.pl/search?q=joker+me ... 66&bih=677

Poszukaj sobie -.-

Oj chyba nie umiesz przyjąć tego, że ktoś najzwyczajniej w świecie wytyka błąd w twojej wypowiedzi xD Bardzo udany żart, i pardon, nie posiadam aż takiej znajomości memów internetowych. Nie pozostaje mi nic innego jak poszukać tego śmiesznego mema, aby nie świecić moją internetową ignorancją

Cytuj:
Po drugie, nie mogę napisać wszyscy, ale mogę, że większość. I wiesz co? Będę miał rację ;)

Cytuj:
W 2004 odsetek popierających ten rodzaj kary wynosił w polskim społeczeństwie 77%[10]. Według badań CBOS poparcie dla kary śmierci w Polsce w maju 2011 roku wynosiło 61%. Jej przeciwnicy stanowili 34% ankietowanych (źródło: Raport z badania CBOS BS/60/2011). W marcu 2007 poparcie wynosiło 63%, dezaprobatę dla tej idei wyraziło 31% badanych[11].

Po drugie, nie napisałeś większość, więc swoje dalsze wywody możesz sobie o kant sam wiesz czego rozbić ;)

W ogóle, jak to był tylko żart, to po co tak dalej się tłumaczysz? xD

PostNapisane: czwartek, 26 marca 2015, 17:16 

Online: 6d 6h 42m 6s
[url]https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34.0-12/11072753_824759000946676_954756075_n.jpg?oh=e53470900b8e28520f058f3e999274c1&oe=551347FE&__gda__=1427254435_dc2742bb7d61d756024457b6984eeddb
[/url]
Nawróciłem się. Kupię to mojemu siostrzeńcowi na piąte urodziny.

Cytuj:
óg nie stworzył holokaustu i wojen, tylko zrobił to człowiek pod władzą szatana. Bóg stworzył szatana, obdarzył go wolną wolą, ale ten się zbuntował i zwodzi całą zamieszkałą ludzkość. Ponieważ jej nienawidzi.

Aha, czyli bóg stworzył szatana, o którym wiedział, że się zbuntuje i że zwiedzie cała zamieszkałą ludzkość.... Mało tego, pozwolił mu na to, a potem ukarał za to ludzi.

Cytuj:
Wszechwiedza = wiedza o wszystkim. Wiedza o możliwościach - nazwał bym to po prostu inteligencją ( fakt, że jeśli on ogarnia cały świat to ja nie ogarniam poziomu takiej inteligencji ale o to chyba tutaj chodzi ) czy logiką. Tak jakby
.

Widzisz, wszechmoc + wszechwiedza + STWORZENIE ŚWIATA = brak wolnej woli. Ponieważ bóg stworzył świat na ten konkretny sposób, w którym wszystko się dzieje tak a nie inaczej, będąc przy okazji wszechmocnym i wszechwiedzącym.

Cytuj:
Tak na marginesie, wątpię w to, że czytałeś Biblię. Jedno wiem na pewno, krytykujesz coś, czego kompletnie nie rozumiesz. Tworzysz własne teorie, bawisz się w teologa, próbujesz ugryźć problem z wielu stron, ale to sprawia, że dochodzisz do wniosków, które mają na prawdę niewiele wspólnego z Chrześcijaństwem

Doskonale. Zapytam cię zatem jako osobę zaznajomioną z biblią, co sądzisz o przytoczonym tu (chyba na drugiej stronie tego tematu) cytacie z biblii gdzie bóg wysyła z lasu dwa niedźwiedzie do rozszarpania 42 dzieci?

PostNapisane: czwartek, 26 marca 2015, 19:51 

Online: 65d 4h 58m 58s
Cytuj:
Widzisz, wszechmoc + wszechwiedza + STWORZENIE ŚWIATA = brak wolnej woli. Ponieważ bóg stworzył świat na ten konkretny sposób, w którym wszystko się dzieje tak a nie inaczej, będąc przy okazji wszechmocnym i wszechwiedzącym.

bóg tworzy świat, nie możesz określić kiedy go stworzył, dla niego to był moment który nie istnieje w czasie. i tak, bóg tworzy w tej samej chwili nieskończoną liczbę rzeczywistości. w x wszechświecie ja tego nie piszę a ty nie pytasz bo jesteś w seminarium, w innym może mnie nie być a jeszcze innym ktoś się pomodli i bóg pozytywnie odpowiedzie więc specjalnie dla tej osoby tworzy oddzielny wszechświat. w chwili tworzenia - w tej samej chwili co wymyślił alternatywne modele, losowo wybiera jeden, wybierając staje się obserwatorem swojego wyboru.

Ten model wyjaśnia, że kreacjonizm wcale nie wyklucza istnienia wolnej woli bo istnieje nieskończona liczba możliwości w takim razie nic nas nie ogranicza. (Na dodatek istnieje opcja, że tkwimy jeszcze w zamyśle boga dlatego też możemy ingerować w ostateczny projekt wszechświata.)

W takim razie bóg jest i wszechwiedzący i wszechmocny i tworzy (nie stworzyć bo jeszcze nie został spełniony) świat a ty możesz sobie jednocześnie pleść bzdury, mieć wolną wole, zabijać, gwałcić i robić holokałsty, to się nie wyklucza.

- Czego?
- Czegokolwiek.

PostNapisane: czwartek, 26 marca 2015, 19:52 

Online: 65d 4h 58m 58s
Cytuj:

bóg tworzy świat, nie możesz określić kiedy go stworzył, dla niego to był moment który nie istnieje w czasie. i tak, bóg tworzy w tej samej chwili nieskończoną liczbę rzeczywistości. w x wszechświecie ja tego nie piszę a ty nie pytasz bo jesteś w seminarium, w innym może mnie nie być a jeszcze innym ktoś się pomodli i bóg pozytywnie odpowie, więc specjalnie dla tej osoby tworzy oddzielny wszechświat. w chwili tworzenia - w tej samej chwili co wymyślił alternatywne modele, losowo wybiera jeden, wybierając staje się obserwatorem swojego wyboru. On w tej samej chwili wymyśla, wybiera oraz stwarza.

Ten model wyjaśnia, że kreacjonizm wcale nie wyklucza istnienia wolnej woli bo istnieje nieskończona liczba możliwości w takim razie nic nas nie ogranicza. (Na dodatek istnieje opcja, że tkwimy jeszcze w zamyśle boga dlatego też możemy ingerować w ostateczny projekt wszechświata.)

W takim razie bóg jest i wszechwiedzący i wszechmocny i tworzy (nie stworzyć bo jeszcze nie został spełniony) świat a ty możesz sobie jednocześnie pleść bzdury, mieć wolną wole, zabijać, gwałcić i robić holokałsty, to się nie wyklucza.

- Czego?
- Czegokolwiek.

PostNapisane: czwartek, 26 marca 2015, 21:22 

Online: 10d 2h 28m 14s
Cytuj:
Oj chyba nie umiesz przyjąć tego, że ktoś najzwyczajniej w świecie wytyka błąd w twojej wypowiedzi xD

Przecież dobrze przetłumaczyłem mema, no chyba, że źle? ;)
To gdzie ten błąd? :d

Cytuj:
Po drugie, nie napisałeś większość, więc swoje dalsze wywody możesz sobie o kant sam wiesz czego rozbić

Użyłem mema jako żartu. Ty potraktowałeś go poważnie. Odpisałem więc, że oczywiście że nie wszyscy (bo to był żart), tylko większość i przytoczyłem na to badania statystyczne.

Potem przytoczyłem anegdotkę o grupie osób z prawicowymi ateistycznymi poglądami i wewnętrznej sprzeczności ich przekonań.

Nie umiem przyjąć tego, że ktoś jest czepliwy na siłę ;)

Następnym razem uwierz w to, że miałem statystykę opisową i nawet dostałem z niej niezłą ocenę, więc rzucając tego rodzaju hasłami po prostu sobie żartuję :)

PS.

wszyscy «zaimek oznaczający ogół osób»

ogół
1. «zespół przedmiotów, zjawisk tworzących pewną całość»
2. «zespół osób mających jakąś wspólną cechę, np. zawód, narodowość, zainteresowania»
3. «wszyscy mieszkańcy danego kraju, okręgu, miasta itp»

Skoro nie nazwałem zbioru (np. wszyscy Polacy), to jakim cudem założyłeś, że mówiłem o wszystkich osobach na świecie, polakach czy innym zbiorze? :)
Czyżbyś włożył mi w usta słów, których nie powiedziałem? :D
Czy uogólnianie nie jest pozamerytorycznym sposobem argumentacji?
Czyli kto tu kombinuje i odwraca kota ogonem? :D

Bawimy się dalej? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

PostNapisane: czwartek, 26 marca 2015, 21:27 

Online: 214d 12h 55m 49s
"Rozstrzelać wszystkich!" - Andrzej Duda w Wołyniu

PostNapisane: czwartek, 26 marca 2015, 21:53 

Online: 7d 4h 27m 21s
GG: 2125173
Cytuj:
To gdzie ten błąd?

Dowód nie wprost użyty w dyskusji jest błędem merytorycznym ;)
Zakładając, że swym żartem nie chciałeś dowieść nic poza wywołaniem uśmiechu (na swoim lub może nawet czyimś obliczu) wtedy nie broniłbyś dalej obranego przez siebie stanowiska przywołując statystyki i tłumacząc się. Tym samym, chciałeś wprowadzić jakąś merytoryczną wartość do dyskusji, a zrobiłeś to za pomocą argumentu pozamerytorycznego. Którym był ten mem. I to jest właśnie błąd, o którym pisałem

Cytuj:
Użyłem mema jako żartu. Ty potraktowałeś go poważnie. Odpisałem więc, że oczywiście że nie wszyscy (bo to był żart), tylko większość i przytoczyłem na to badania statystyczne.

Czekaj... Przywołałeś tylko badania statystyczne na grupę ludzi będących za karą śmierci. A gdzie badania statystyczne nt. ilości tychże osób, którym odwala na punkcie Boga zabijającego ludzi? :) Czegoś tu brakuje, jeżeli już bronisz stanowiska, to rób to solidnie.

Cytuj:
Skoro nie nazwałem zbioru (np. wszyscy Polacy), to jakim cudem założyłeś, że mówiłem o wszystkich osobach na świecie, polakach czy innym zbiorze?

Ech, nie zrozumieliśmy się. Podążaj teraz za mną. Tu nie chodzi o to jaką zbiorowość ja brałem pod uwagę. Lecz o to, że Ty określająć pewną grupę ludzi jako zwolenników kary śmierci, z góry założyłeś pewien odsetek tej grupy, która również gani Boga za podobne uczynki. Skoro już chcesz bronić swojego stanowiska, to pokaż mi statystyki, które udowodnią stosunek tych dwóch grup wobec siebie.
Bo tak naprawdę jedynie to obroni Twoje stanowisko. A jeżeli to był tylko żart i nie chcesz go bronić. To po co w ogóle były te statystyki, i po co Twoje tłumaczenie? xD

PostNapisane: czwartek, 26 marca 2015, 22:49 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
Dowód nie wprost użyty w dyskusji jest błędem merytorycznym

Przypominam panowie, że mieliśmy sobie śpiewać, a nie toczyć gównoburze o pierdoły :D

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj