Cytuj:
Wiem dlatego wcześniej ze śmiechem na ustach czytałem jak co drugie słowo pisałeś właśnie o nim.

O. widzisz.
Cytuj:
Nazywaj boga muminek, smerf, smok - nazwa nie gra roli i tak nie znamy imienia boga.
No, nie gra roli. To dlaczego katolik twierdzi, że wie jaki to bóg jest tym prawdziwym? Przy okazji mógłbyś napisać wreszcie jasno, w co ty wierzysz?
A nazwa opisuje dany obiekt. Jesli nazwę boga smerfem, to pociągnie to za sobą szereg możliwych wniosków n/t atrybutów tego boga. Jeśli zaś zaprzeczysz temu - bo bóg jest... niepojęty... to na jakiej podstawie np. katolicy twierdzą, że wiedzą, że ich bóg istnieje (jeśli jest niepojęty) oraz dlaczego twierdzą, że jest dobry i jest miłośćią? (skoro jest niepojęty)?
Cytuj:
Nauka vs Ty
Nauka mówi: nie wiemy jak powstał wszechświat. Próbujemy znaleźć odpowiedzi, musimy się jednak pogodzić z możliwością, że pewne rzeczy i zjawiska nie zostaną wyjasnione.
Ty: Nie twierdzę, że naukowcy nigdy nie wyjaśnią mechanizmu powstania wszechświata.
Oni mówią nie a ty im zaprzeczasz, jak to jest?
Ponieważ powstanie wszechświata to tylko jedna z wielu niewytłumaczonych do tej pory zjawisk. Niektóre zjawiska i rzeczy zostaną wyjaśnione, inne nie.
Ignorancją byłoby założenie, że z pewnością poznamy wszystkie odpowiedzi w przyszłości. Choćby przez taką laicką ale sensowną w wielu przypadkach zależność, że odkrycie jednej tajemnicy generuje powstanie pięciu kolejnych

Cytuj:
Trochę greki i człowiek się gubi.
nie, nie znamy imienia boga, żydzi nie mogli mówić o bogu poza świątynią. I tak się składa, że wyrażenie Jahwe jest bardzo współczesne żydzi nie mogli tak mówić na boga.
A zatem służę ci pomocą:
Ugarit and Minoan Crete:
The bearing of their texts on the Origins of Western Culture." - Gordon, Cyrus - New York: W.W. Norton & Co., 1966
"Canaanite Myth and Hebrew Epic: Essays in the History of the Religion of Israel." - Cross, Frank - Harvard University Press. Cambridge, Massachusetts 1997
"The Triumph of Elohim" - Edelman, Diana - Kok Pharos Publishing House Kampen, Netherlands 1996
"Poems of Heaven and Hell from Ancient Mesopotamia" - Sandars, Nancy K. New York: Penguin, 1971
"Dragon Slayers: Indra, Marduk, Yahweh, and Baal - A Literary Comparison" - A.D. Wayman
"YHWH i 70 thieves - The History and Chronology of the Bible" - A. G. Argyrou
"Whose History does the Bible really Describe" + "The Gods of the Phoenicians/Canaanites" - A. G. Argyrou
..Cytuj:
Tak się składa, że jest wiele podstaw do sądzenia, że jednak są. np; Anomalie na księżycu mogą sugerować jego nienaturalne powstanie.
Nie, proces udowadniania jakiegoś twierdzenia nie opiera się na negacji.
Czy ja udowadniam, że kosmitów na pewno nie ma?
Nie. Po prostu póki brak jest wystarczających dowodów na ich istnienie, nie utrzymuję w ich istnienie wierzenia.
Co do tych anomalii na księżycu... Jakieś badania, czy program z TV PULS 2?

Cytuj:
Nie uzasadniłem dlaczego warto wierzyć w boga ale udowodniłem, że warto wierzyć.
Bez wiary większość wynalazków by nie powstała, w tej sytuacji siedział bym teraz wygodnie na klepisku w przytulnej lepiance.
Nie udowodniłeś.
Niestety, mimo że z pozoru wydaje się to niezrozumiałe, wiara jest błedem nawet wobec rzeczy, które istnieją.
Weźmy np. teorię heliocentryczną. Niestety wierzenie w jej prawdziwość, nim została udowodniona, było bezzasadne a wręcz wierzenie takie byłoby głupotą. Podobnie z wiarą w to, że ziemia jest okrągła była irracjonalna, zanim koleś o imieniu Arystoteles w IV w.pne dowiódł i dostarczył obserwowalnych, walentnych argumentów, które czyniły wiarę w okrągłąść ziemi
prawdopodobnym. Później zostało to poprarte obliczeniami i badaniami, które jasno zaczęły wskazywać na to, że ziemia jest w kształcie zbliżona do kuli.
Rzecz w tym, że nie posiadając żadnych dowodów na prawdziwość jakiegoś twierdzenia, nie możemy odróżnić tego twierdzenia od fałszu. Dlatego właśnie nie powinniśmy utrzymywać wierzeń w żadne twierdzenia, na które nie ma dowodów.
Cytuj:
PROSZĘ powiedz mi gdzie znajdę te 600 przykazań!
Mam na myśli zebrane do kupy wszystkie nakazy i zakazy wydane przez Jahwe. Jest to głównie cała księga powtórzonego prawa, ale także królewska. Poczytaj.
Cytuj:
W oczach boga kobieta wcale nie zgrzeszyła mężczyzna natomiast korzystając z wolnej woli wziął i zabił istnieje szansa, że do końca życia będzie się smażył w piekle. Ziemia to jeden wielki burdel więc dla kobiety będzie lepiej jak wcześniej zejdzie. A życie dla życia to idiotyczny pomysł. To nie jest w interesie boga- ratować ludzi, leczyć choroby- bóg to co najwyżej nas kocha a mimo to sądzi. „Czuwajcie, bo nie znacie dnia ani godziny”
O ziom.
Ustalmy pewien fakt.
0. Jeżeli Jahwe stworzył świat..
1.Jeżeli Jahwe jest wszechwiedzący, to tworząc nasz świat na ten sposób, miał pełną wiedzę oraz był świadomy, że stwarzając go w ten konkretny sposób doprawdzi nieuniknienei do absolutnie wszystkich zdarzeń.
2. Jeżeli Jahwe jest wszxechmocny, to miał zawsze wybór: mógł stworzyć nasz świat na nieskończenie wiele innych zupełnie odmiennych sposóbów, gdzie Bandzior nie zabija kobiety, meteoryt nie uderza w ziemię, nie dochodzi do mordów żydów.
Nie istnieje wolna wola.
Cytuj:
1. Skoro nigdy nie wierzyłem -> to znaczy, że bóg nie dał mi wiary -> co oznacza, że on nie chce, żebym wierzył -> jako mały robaczek, nie mogę przeciwstawić się woli boga i tego zmienić -> bóg jest sadystą bo skazał mnie na piekło -> wolna wola nie istnieje.
Pochodzę z religijnej rodziny, wierzyłem przez długi czas.
xDDDDDDDDDDDDDD
Takiego Alzheimera to nawet moja babcia nie ma.
Za to tobie, z całego serca polecam nauczenie się podstawowej umiejętności, której uczą w szkołach podstawowych na terenie całego kraju:
Cytuj:
Oto przepiękne zapętlenie nt. wolnej woli.
Niestety nie moje
Nie wierzę.
1. Skoro nigdy nie wierzyłem -> to znaczy, że bóg nie dał mi wiary -> co oznacza, że on nie chce, żebym wierzył -> jako mały robaczek, nie mogę przeciwstawić się woli boga i tego zmienić -> bóg jest sadystą bo skazał mnie na piekło -> wolna wola nie istnieje.
Cytuj:
Co tu ma do rzeczy kucyk i dolina, tetragram może być wszystkim. Mówię, nie ma znaczenia jaką formę bóg przyjmie
Nie zastanawiam się nad tym, jaką postać przyjmuje bóg, bo brak jest jakichkolwiek podstaw by stwierdzić, że coś takiego jak bóg w ogóle istnieje.
Pokazując ci, że w miejsce Jahwe możesz wstawić dowolny inny obiekt kultu, chciałem wykazać na mocnej podstawie, że wiara w niego będzie w równym stopniu uzasadniona!!! Zrozum to.Nie mam czasu odpowiedzieć na resztę twojego postu, oraz na post ryjcia (jak zwykle niezwykle cenny merytorycznie i zakończony klasyczną wycieczką osobistą w kierunku mojej osoby)
Ale niebawem to uczynię.
Cytuj:
Sam ci podam miecz, jeśli bóg jest stwórcą wszystkiego to i stworzył zło. ;D
Proszę, rozwiń się