* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Autor Wiadomość

Tytuł: Mix voice
PostNapisane: wtorek, 29 lipca 2014, 13:10 

Online: 5h 44m 3s
GG: 0
Hej!
Piszę, gdyż chciałbym poznać techniki śpiewania w mixie, jest to wg. mnie najlepszy "rejestr" (bo wiadomo, że jest to rejestr mieszany) aby śpiewać rozrywkę.
Mix zaczyna się po chest, potem jest falset czy mix, jak to wygląda? Jak to wogóle zrozumieć i załapać?
https://www.youtube.com/watch?v=CYEsGuldIQY Tutaj są pokazane ćwiczenia, ale raz mi wpada mix, a raz head, ciężko trafić. Czy znacie jakieś metody, żeby trafić mix'a zawsze w punkt? Jest on gdzieś w okolicy sprawnego falsetu, ale jak to łapnąc i trzymać w śpiewie?
Pozdrawiam ;)

PostNapisane: wtorek, 29 lipca 2014, 14:19 

Online: 214d 12h 55m 49s
Mix w obiektywnym rozumieniu to nie technika, a miejsce na skali pomiędzy chestem a headem. Falset to head z powietrzem.

Śpiewać w mixie najlepiej jest w curbingu (półmetaliczny tryb), wtedy jest lekko, łatwo i przyjemnie.

Można też pełny metal czyli Overdrive, którzy brzmi jak przeciąganie chesta troszku (dla facecików do c2) lub Edge, intensywny świdrujący tzw. belting.
No i neutral, czyli totalnie luźno, ale to wszędzie można.

Tytuł: Re: Mix voice
PostNapisane: wtorek, 29 lipca 2014, 18:49 

Online: 30d 22h 47m 17s
Ogarnij użytkownika kokoszka, myślę że o miksie jest ci wstanie powiedzieć najwięcej. W tym temacie jak dla mnie najważniejsze jest zachować balans pomiędzy lekkością wydo bycia a ilością metalu w głosie.(jest to lekko swidrujace - nie tak jak pełne dacie mordy, ale jednak) Bardzo łatwo wpaść w falset ćwicząc miks. Jak większość specyficznych dźwięków tak i ten wymaga dużej precyzji. Ćwicz dużo i z głową. Wiesz jak wyglądają początki. To że pierwszego tygodnia jest średnio nie znaczy ze po miesiącu takich ćwiczeń będzie tak samo;) powodzenia!

PostNapisane: środa, 30 lipca 2014, 15:23 

Online: 5h 44m 3s
Wszystko spoko, napiszcie mi tylko czy aby sprawnie przejść z chest na head konieczne jest pominięcie czy przejście przez cały mix, jak to wygląda w praktyce?

PostNapisane: środa, 30 lipca 2014, 15:58 

Online: 1192d 22h 38m 27s
W praktyce to wygląda tak, że dużo ćwiczysz zwracając uwagę na podstawy (luźna szczęka itd) i sam rozkminiasz jak Ci najwygodniej.

PostNapisane: środa, 30 lipca 2014, 16:35 

No sorry yen, ale niezależnie od rozkminy to bez wejścia na mix nie zachowamy ciągłości dźwięku, bo wypadniemy z trybu i będzie break.

PostNapisane: środa, 30 lipca 2014, 17:44 

Online: 1192d 22h 38m 27s
IMHO na tej wysokości trzymanie trybu to nie jest żadne rocket science, jeśli masz zachowane podstawy to przejdziesz granicę między chestem a headem bez większego kombinowania. tylko większość początkujących się tu spina i stąd problemy. Podkreślę tylko, że chodzi mi o przejście pierwszego mostu, wyżej wiadomo, że robi się trudniej.

PostNapisane: środa, 30 lipca 2014, 18:46 

A, no pierwszego to ta, to można przeciągać i będzie git :D Wiem z autopsji hehehhe :D

PostNapisane: czwartek, 21 sierpnia 2014, 11:57 

Online: 7h 3m 8s
Mix Jest bardzo fajną techniką sam się jej uczę :) Chodzę do pani Sonii Lachowolskiej Która w sumie wprowadziła tą technikę do polski :) ale samemu jest się naprawę ciężko tego nauczyć bo każdy nauczyciel tej techniki daje indywidualne ćwiczenia. tutaj jest ogólna rozgrzewka rehabilitacyjna ale to są ćwiczenia ogólne na mix :)
https://docs.google.com/file/d/0B3g4-bW ... 8teDA/edit
I ta rozgrzewka jest dla panów panie mają inna skalę głosu.
I serio do tej techniki polecam nauczyciela. może trafisz na taniego bo są czasami po 70 zł ja akurat płacę 120zł ale uwierz mi ze warto zapłacić.

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj