* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Autor Wiadomość

PostNapisane: środa, 2 lipca 2014, 22:24 

Online: 2d 6h 13m 19s
Więc tak, przeczytałem dość sporo artykułów n.t. śpiewu "na maskę", po tym jak moja nauczycielka poprosiła
mnie bym śpiewał właśnie "na maskę", postarałem się to uporządkować i nadać owej wiedzy jakąś formę.
Do rzeczy. Jedni mówią, że aby śpiewać na maskę należy zapomnieć o krtani w której ton powstaje, a spróbować
skierować dźwięk na wgłębienie w podniebieniu miękkim, oprzeć się podstawą w linii środkowej podniebienia (co
to znaczy "oprzeć się podstawą" nie wyjaśniono)
Może pomogą nam gesty, niektórzy śpiewacy używają różnych gestów, np. przykładają dłoń lub palce do górnej
wargi lub górnej części nosa (ale gdzie to ma rezonować podczas gestykulowania??)
"Wreszcie wielu śpiewaków uważa, że kierujące fale dźwiękowe "myślowo" kierują po przez skoncentrowanie
swej uwagi na podniebieniu, przy czym pomocnym ma tu być wyraz twarzy, jak ponure ściągnięcie brwi,
opuszczanie kącików ust" tylko jak takimi minami wycentrować dźwięk, żeby był piękny i pełny?
Zauważyłem u siebie, że mam czerwone gardło i to już dość długo, myślałem, że przez papierosy, więc rzuciłem,
ale to się utrzymuje już 3 m-ce po zaprzestaniu palenia. I tak trafiłem na kolejną wskazówkę:
"Przy niedostatecznym opuszczaniu nasady języka, fale dźwiękowe, kierowane niewłaściwie, wywołują silne
podrażnienie i zaczerwienienie błony śluzowej, które z kolei przechodząc na struny głosowe, powodują ich
opuchnięcie. W tych warunkach wydanie dźwięku możliwe jest jedynie przy wielkim napięciu mięśni krtani"
Jak zatem ułożyć język, nauczycielka mówi: "język ma luźno leżeć" ale jak trafiam na "R" on automatycznie się
unosi, może problem w ułożeniu tyłu języka, jakby ktoś mógł mi pomoóc w tej kwestii to chętnie z owej pomocy
skorzystam.
Tutaj próbując udzielić sobie sam pomocy zamieszczam cytat z forum: "Przy kierowaniu dźwięku na "maskę" do
"przodu" albo na twarde podniebienie główną rolę odgrywa nasada języka, przy ściąganiu którego i opuszczaniu
ku dołowi, inaczej mówiąc przy jego "osadzaniu" ,powstają warunki do kierowania prostych nie odbitych i dlatego
najsilniejszych fal dźwiękowych na twarde podniebienie. Wszystkie pozostałe mięśnie powinny znajdować się w
spoczynku,
Nieprzyjemne zabarwienie dźwięku z rozmaitymi domieszkami nadającymi mu :"gardłowy" ,"podniebienny",
"nosowy" timbre, jest wynikiem niedostatecznego skracania i obniżania ku dołowi nasady języka. "
I tutaj moje pytanie co z nasadą języka, rozumiem, że ma być opuszcona, tak jakbym chciał połknąć nasadę??

Kolejne: dźwięk trzymać z przodu "odczuwam punkty oparć rezonacyjnych na zewnątrz twarzy, przed maską,
byłoby więc wskazane raczej mówić wprost "śpiewać przez maskę".
Czyli gdzie oprzeć poza maską, jak wogóle dostać się do tego punktu "na maskę" i dopiero jak się przebić ponad/poza nią?
Maska - jak doczytałem- nie na całą część twarzy, a tylko taka jaką się zakładało na oczy na balach maskowych ;)
" jakby sobie wyobrazić maskę wenecką, zakrywająca część twarzy od ust w górę, czyli nos, policzki, do czoła."
Górna część twarzo-czaszki.

"Ustawienie głosu to umiejętność kierowania głosu na sklepienie podniebienia twardego, w celu uzyskania
optymalnego rezonansu". Czyli mam kierować głos na podniebienie twarde, jak tak kieruje to głos staje się nadwyraz matowy nie jest taki mięsisty jak tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=1DP63WEUaAI co świetnie ukazuje prawidłowo ustawiony głos.
Ale wracając ;)
"Śpiewający odbiera tę falę jako fizyczne oparcie o podniebienie twarde, a także jako uczucie współdrgania
rejonów twarzo-czaszki" Czyli to ma się opierać wewnątrz ust na sklepieniu podniebienia twardego, czy tuź nad nim czyt. nad podniebieniem w nosie?
Znowu zaraz czytam "Dźwięk ma być skierowany do górnych zębów w taki sposób, żeby wypełnił całe podniebienie" jak skierować do zębów żeby wypełnił całe podniebienie, może wskazać ktoś?
Czy posiada ktoś może jakieś ćwiczenia, lub jest w posiadaniu nagrań własnych, które pokazują jak brzmi dźwięk bez osadzenia na maskę, a jak brzmi w osadzeniu na maskę/przez maskę.

Pozdrawiam, Senual ;)

PostNapisane: środa, 2 lipca 2014, 22:51 

Online: 214d 12h 55m 49s
Cholercia, taka długa wypowiedź, że aż bym się rozpisał, ale ponieważ już to kiedyś się odbyło (dyskusja o masce) to powróćmy w skrócie.

Na maskę wzięło się z Grecji, miało się maskę na ryju (nos zwłaszcza) i trzeba było z jej pomocą wzmocnić dźwięk, generalnie twang i rezonans nie tylko do przodu ustami, ale przebijające się na podniebienie w stronę nosa).

IMHO teraz jest to trochę niepraktyczne, bo rezonans ma być na majku, ale w sumie centra i dobry rezonans owocują zbliżonymi odczuciami (info od Ozzy'ego, nie wiem czy czegoś nie pomyliłem, jak coś to sprostuje).

Natomiast nasada języka na pewno nie w dół, bo to byś kompresował i brzmiał jak Kupicha czy coś, język na górne trzonowce, końcówka luźno, wtedy brzmienie jest pełne.

Pozdrawiam i słodkich snów,
Orzech :D

PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2014, 13:51 

Język na górne trzonowce? Jak by to miało wyglądać kiedy otwieram usta?

U mnie problem jest taki: "
Błędy górnej części aparatu głosowego. 1) głos cofnięty. Błąd ten spowodowany jest nadmiernym powiększeniem tylnej części jamy rezonacyjnej, tzw. nadmiernym kryciem dźwięku. Fala dźwiękowa nie odbija się od punktu Hussona tylko od tylnej części podniebienia. Wynikiem tego jest ciemny, ciężki, fałszywy (zbyt niski), tubalny i dramatyczny dźwięk. "

Czy ktoś wie jak temu zaradzić?

Gdzie wy czujecie, że "zaczynacie, stawiacie, utrzymujecie" dźwięk? bo u mnie pomimo nauk nauczyciela głos jest nadal gardłowy.. Nie bardzo wiem jak go postawić i utrzymać, gdzie kierować na twarde podniebienie, skórę głowy?

PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2014, 14:07 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
Podniebienie jest podniesione zbyt wysoko, jednocześnie tył języka jest obniżony i dostaje się taki dźwięk ;)

Inną opcją jest, że podparcie oddechowe źle działa, wtedy też następują problemy ze zmianą ustawienia i dźwięk osiada "na gardle".

PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2014, 14:41 
Trzeba przykleić tył języka do zębów trzonowych i tyle. On normalnie jest już w tej okolicy, więc wystarczy podnieść jego tylną część. W śpiewie klasycznym można podnieść podniebienie i zrobi się wtedy z języka "lejek", a w rozrywkowym podniebienie trzyma się nisko, więc język jest płaski.

Więcej filozofii tutaj nie ma.

http://thevoicenotes.com/?p=609 - Tutaj masz na obrazku jak język powinien wyglądać. Jak widać, jego tylna część jest podniesiona i gdyby narysowali tam zęby, to na pewno by się o nie opierała.

PS. Za mocne rozwieranie szczęki przeszkadza w takim utrzymaniu pozycji języka, więc weź to pod uwagę, jak będziesz ćwiczył.

PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2014, 14:48 

Problem może być właśnie z podparciem, więc aby nie zakładać nowego wątku spytam tutaj: czy przy prawidłowym oddechu ma się nie podnosić klatka i czy ma się rozchylać tylko dolna część żeber? Brzuch luźno czy tak jak mówi nauczycielka od pępka w dół twardo, czyli spięcie, a górna część lekko wybrzuszona przy pobieraniu powietrza?

PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2014, 15:27 

Online: 214d 12h 55m 49s
Lol, to teraz zgłupiałem, ale zawsze czytałem, słyszałem i twierdziłem, że od pępka w dół musi być luz, bo będzie blokada, sorry, Gregory.

prawidlowe-podparcie-oddechowe-support-t2230.html
Powyższy artykuł był poddany korekcie przez Katarzynę Idzikowską, certyfikowaną nauczycielkę CVT w Polsce co nie gwarantuje, lecz sugeruje jego poprawność.

PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2014, 21:00 
Ja bym to nazwał wciągnięciem dolnej części brzucha, jednocześnie wypychając górną. Na spięcie nie ma tu miejsca i być go nie powinno.

PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2014, 22:30 

Online: 22d 3h 16m 10s
GG: 0
Spięcie mieśni zabierze miejsce, które powinno być dla przepony.

Blended Joy

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj