* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość

PostNapisane: niedziela, 15 czerwca 2014, 16:57 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Tzn. ogólnie CVT nie jest metodą w stylu SLS, że masz 100 ćwiczeń, robisz je i one automatycznie Ci ustawiają głos (przynajmniej z założenia). Masz tam próbki, które słuchasz i naśladujesz. Są np. w dziale exercises for the modes. Nie wiem o ile bogatsza jest ta nowa wersja, bo jej jeszcze nie nabyłem. Mam jakąś starą. Tak czy inaczej masz tam ćwiczenia, z tym że to książka bardziej na rozumienie niż wałkowanie ćwiczeń na ślepo.

PostNapisane: niedziela, 15 czerwca 2014, 17:39 

Online: 15h 51m 42s
GG: 3653467
Nowa wersja, w porównaniu do starej (nie wiem JAK stara jest wersja którą mam ja, tzn. te skany), wygląda na o wiele bogatszą.

Dokładnie tego szukam, bo jak robiłem ćwiczenia SLSa to w końcu do mnie dotarło "po kij mi te ćwiczenia, skoro nawet nie wiem czy robię to dobrze?". Wydaje mi się że SLS podchodzi bardziej pod szkoły wokalne, gdzie faktycznie uczysz się z nauczycielem.

PostNapisane: niedziela, 15 czerwca 2014, 20:01 

Online: 29d 16h 15m 1s
Nie szukaj metod tylko ćwicz. Zarówno SLS jak i CVT dadzą Ci sensowne narzędzia, o ile będziesz z nich konsekwentnie i sumiennie korzystał. CVT w odróżnieniu od SLS wprowadza zupełnie inną, nową nomenklaturę. SLS tego nie ma ale za to ma fajne ćwiczenia, które jeśli się je wykonuje codziennie, to przynoszą wymierne rezultaty. Kurs Setha Riggsa, który można, o ile się nie mylę, znaleźć na youtube, to jedno z najlepszych narzędzi do kształcenia głosu. W połączeniu z podstawą czyli śpiewaniem piosenek, z pewnością wystarczy. CVT pomaga nauczyć się efektów czego nie ma w SLS. Przy tym ma fajną i jasną, jak dla mnie, nomenklaturę co pozwala, bez wchodzenia w głębokie szczegóły, zrozumieć o co chodzi w śpiewaniu.

PostNapisane: niedziela, 15 czerwca 2014, 23:20 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
Nashville napisał(a):
Tzn. ogólnie CVT nie jest metodą w stylu SLS, że masz 100 ćwiczeń, robisz je i one automatycznie Ci ustawiają głos (przynajmniej z założenia). Masz tam próbki, które słuchasz i naśladujesz. Są np. w dziale exercises for the modes.

Są w każdym podrozdziale książki. Proszę o zaprzestanie procederu kastrowania CVT z ćwiczeń :)

PostNapisane: poniedziałek, 16 czerwca 2014, 08:27 

acaria napisał(a):
Nie szukaj metod tylko ćwicz. Zarówno SLS jak i CVT dadzą Ci sensowne narzędzia, o ile będziesz z nich konsekwentnie i sumiennie korzystał. CVT w odróżnieniu od SLS wprowadza zupełnie inną, nową nomenklaturę. SLS tego nie ma ale za to ma fajne ćwiczenia, które jeśli się je wykonuje codziennie, to przynoszą wymierne rezultaty. Kurs Setha Riggsa, który można, o ile się nie mylę, znaleźć na youtube, to jedno z najlepszych narzędzi do kształcenia głosu. W połączeniu z podstawą czyli śpiewaniem piosenek, z pewnością wystarczy. CVT pomaga nauczyć się efektów czego nie ma w SLS. Przy tym ma fajną i jasną, jak dla mnie, nomenklaturę co pozwala, bez wchodzenia w głębokie szczegóły, zrozumieć o co chodzi w śpiewaniu.

No i właśnie tu jest ten problem - załóżmy przy ćwiczeniu z "ney ney", gdzie Seth mówi "przejdź na głowę, nie przeciągaj rejestrów", a ja nie mam pojęcia jak na tą głowę "przejść". W efekcie albo wychodzi coś a'la w tamtych nagraniach (wypchane, wymęczony górki), albo głos mi się łamie całkowicie. Siedziałem też chwilę nad ćwiczeniami Bretta Manninga "Mastering Mix" - podobny skutek.

PostNapisane: poniedziałek, 16 czerwca 2014, 09:20 
Administrator

Są tam nagrania demonstracyjne, gdzie wokalista robi całość, trzeba się wsluchac i probowac naśladować sposób w jaki radzi sobie z dźwiękami w momencie przekraczania mostu :)

PostNapisane: poniedziałek, 16 czerwca 2014, 09:32 

Powiedzmy, że jestem...nie wiem, dziwny :D
Ale u mnie działa to mniej więcej tak, że jak czegoś nie widzę, w sensie nie mogę tego rozebrac na "czynniki pierwsze", zrozumieć techniki, tylko musze zrobić "na czuja", to po prostu nie potrafię. Dlatego zainteresowałem się CVT, gdzie wszystko jest opisany, sa rysunki anatomiczne, porównania, próbki i odczucia.

Spróbuję się w sumie "przeprosić" z SLS-em, ale to i tak w sumie są tylko ćwiczenia podstawowe, sam neutral, więc mody i tak trzeba ogarnąć mody samemu, nie?

PostNapisane: poniedziałek, 16 czerwca 2014, 17:51 

Online: 29d 16h 15m 1s
Do śpiewania kluczowe są uszy. Jeśli nie słyszysz, to nie ma sensu w ogóle się brać za śpiew. Wszystko co związane jest z oczami to dodatek do śpiewu.

Ja też lubię wiedzieć, ale wiedza nie wystarcza do śpiewania. Umiejętności biorą się od śpiewu.

SLS ma wszystko. Ćwiczenia z SLS pomogą Ci ogarnąć wszystkie mody jeśli tego będziesz chciał. Na początek powtarzaj tak jak napisał Hubert, później możesz eksperymentować.

By nie było niedomówień, mam wszystkie wydania CVT, kupione, i bardzo sobie cenię to narzędzie.

PostNapisane: poniedziałek, 16 czerwca 2014, 18:55 

Nie, nie mam problemów ze słuchem, tzn. trafiam w dźwięki przy śpiewie :p
Po prostu nie jestem nigdy pewien, tzn. może mi się wydawać że robię dobrze - a tymczasem może być inaczej ;)

Swoją drogą, co w przypadku kiedy jakieś ćwiczenie nie wychodzi, jeden, drugi, trzeci dzień? Próbować tak długo, aż w końcu się uda, przejść do innego, wrócić się do np. lip rolli? Mam już taki nawyk z gry na gitarze (9 lat gry, wciąż problemy z kostkowaniem, yay!), że kiedy coś nie wychodzi to szybko łapią mnie nerwy, poddaję się, później po paru dniach wracam, znowu nie wychodzi, znowu się poddaję i tak w koło Macieju(tak też wyglądała moja przygoda z ćwiczeniami Setha/Mastering Mixem Bretta).

PostNapisane: poniedziałek, 16 czerwca 2014, 23:02 
Administrator

Widzisz, ćwiczenia mają na celu Cię czegoś nauczyć. No i naucza jak je będziesz prawidłowo wykonywał. Jeżeli robisz coś 100 razy tak samo, niepoprawnie to nie ma bata, żeby to zaczęło działać. Powtarzając te same błędy się niczego nie nauczysz, chyba, że wyciągniesz wnioski. Jak śpiewasz jakąś samogłoskę, która jest zaciśnięta to nie ma znaczenia czy zaśpiewasz ją 1 raz, 100 czy też 1000, kiedy robisz to tak samo. Trzeba się uczyć na błędach. Śpiewasz sobie jakąś frazę, nie wychodzi, więc trzeba spróbować zaśpiewać ją w inny sposób. No i tak sobie kombinujesz aż się w końcu uda. Identycznie rzecz wygląda z ćwiczeniami.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj