* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość

PostNapisane: niedziela, 27 października 2013, 10:12 

Online: 22d 1h 27m 9s
GG: 0
To znaczy, że jeśli jestem sobie panem barytonkiem i się ustawię jako inaczej, to będę brzmiał podobnie ? http://www.youtube.com/watch?v=n7fN8xlB86U
Heheh, Nash, rozwiń jeśli możesz, bo nie wszystko zrozumiałem, a zaciekawiło mnie to o czym piszesz ;p

PostNapisane: niedziela, 27 października 2013, 19:19 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
W jego brzmieniu nie ma nic skomplikowanego szczególnie. Ma takie ustawienie typowe do gatunku. Nie śpiewa ekstremalnie wysoko ani nisko, tylko tak w sam raz. Da się głos barytonowy rozjaśnić i tak brzmieć. Ewentualnie będziesz musiał nieco zmienić tonację, żeby siedzieć jak on. Ten Ne-Yo siedzi idealnie w swojej tessiturze, także jeżeli masz niższy niż on głos to żeby zachować taki luz i dynamikę musiałbyś obniżyć sobie wedle własnych potrzeb. Serio w muzyce rozrywkowej można zrobić tyle zabiegów. Zobacz sobie jak masz CVT rozdział sound colour. Masz multum możliwości na ustawienie sobie głosu. W rozrywce nie ma co patrzeć, że masz ten typ głosu czy inny. W operze to się liczy, bo tam jest w sumie jeden prawidłowy sposób wydobycia dźwięku. W rozrywce każdy może śpiewać jak chce i naprawdę bardzo dużo rzeczy da się wymodzić ustawieniem. Wielu standardowych tenorów śpiewało i śpiewa muzykę rockową bo brzmieli potężnie i potrafili wysoko pociągnąć. Wszystko to kwestia podejścia.

PostNapisane: niedziela, 27 października 2013, 20:30 

Ooo dzięki, ta wiedz naprawdę otwiera nowe horyzonty. A czy mi się wydaje czy ten Ne-Yo leci ciagle na vocal fry tzn. pewnie nie, ale ma takie fajne wibracje :P

PostNapisane: niedziela, 27 października 2013, 20:34 
Administrator

To wibrowanie to vibrato :)
Nie słyszę u niego fryu zbytnio :)

PostNapisane: niedziela, 27 października 2013, 20:35 

Heheh vibrato powiadasz ? A jak takowe osiągnąć ?

PostNapisane: niedziela, 27 października 2013, 21:32 
Administrator

No widzisz, to jest sprawa dosyć bardziej złożona. Vibrato ogólnie możesz podzielić na 2 rodzaje. Pierwszy rodzaj to vibrato przeponowe, drugi rodzaj to vibrato gardłowe. Jeszcze jest powiedzmy trzecia opcja, czyli wibrato mieszane, ja je osobiście preferuje lub tak mi się przynajmniej wydaje.
Na początek polecam Ci zrozumieć drugi rodzaj, czyli gardłowe. Przeponowe może być nieco kłopotliwe i stwarzać problemy z podparciem jak się nie umie umiejętnie go wykorzystać. Można by Cię zasypać teoriami ale to nic nie da. Powiem Ci tak wprost jak do vibrata dojść. Pierwsze co robisz to bierzesz wdech, tak jak się to robi w śpiewie, wdychasz powietrze, bez unoszenia ramion i zatrzymujesz oddech, tak, żeby nie wypuścić powietrza po zrobieniu wdechu, bo jak je wypuścisz przed zaśpiewaniem dźwięku to nie będziesz miał odpowiedniego podparcia i gospodarka oddechem się nieco zaburzy. Jak już to zrobisz to zaśpiewaj jakiś wygodny dla Ciebie dźwięk w średnicy. Musi być wygodny ale nośny. Zrób to na samogłosce "O". Możesz się powygłupiać i zrobić to operowo. Zaśpiewaj ten dźwięk długo tak, żeby kompletnie nie drgał. Musi być stabilny i przez te kilka sekund utrzymany na tym samym dźwięku. Zrób tak kilka razy aż dojdziesz do tego jak zaśpiewać dźwięk bardzo stabilnie, tak żeby nie latał na boki. Jak już dojdziesz do tego jak to zrobić to połóż obydwie ręce na brzuchu i powtórz czynność, z tym że przytrzymaj dźwięk i po kilku sekundach postaraj się nim zawibrować, tak żeby latał lekko w górę i w dół, tylko zwróć uwagę na to, żeby brzuch się nie trząsł, bo jak odczujesz pod rękami wibracje to znaczy, że robisz wibrato przeponowe. Przepona ma pracować prawidłowo, tak jak powinna i nie może się trząść. Ćwicz tak właśnie, że wyprowadzasz najpierw stabilny dźwięk, a jak poczujesz, że stabilnie go trzymasz to zaczynaj nim wibrować. Wibrato to tak naprawdę zmienianie się częstotliwości, to takie latanie dźwiękiem ciut w górę i ciut w dół, więc musisz to wyczuć. Nie szukaj bezsensownej teorii, tylko postaraj się to odkryć tym sposobem, który Ci napisałem. To jedyna i najprostsza droga a ja pisząc to uwzględniłem kwestie poprawnego oddechu, także jeżeli zrobisz wg tego co napisałem to zrobisz prawidłowe wibrato a nie takie, że głos bezsensownie lata. Wyczucie dobrego smaku w kwestiach vibrata to wielka sztuka i trzeba bardzo uważać na to, żeby ono dodawało uroku i było dodatkiem a nie substytutem.

edit:

Masz tutaj to co ja Ci napisałem + jeszcze kilka ciekawych rzeczy.

PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2013, 18:41 

Dzięki ;) A on ciągle śpiewa z vibrato ?
Przy okazji jak się sensownie ustawić, żeby zabrzmieć w takiż to "tenorowy" sposób ?

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj