* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość

PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2013, 16:52 

Online: 12d 9h 11m 5s
A mi się podoba, że Artsik wziął się za taki numer - bo barwowo mu to leży. Nosa i owszem trochę tam jest w nagranku. unoszenie podniebienia to jest dobry sposób - dobra rada Nasha, aby wczuć się w organizm, bo śpiew jest rzeczą bardzo skomplikowaną, zindywidualizowaną. to ja ostatecznie brzmimy jest tylko nasze:D inna osoba korzystając nawet z tych samych ustawień może tak nie zabrzmieć i tyle. co do górnych dźwięków Artsa dobrze byłoby poszukać więcej piersi w miksie - może wyzbyłby się jasności, bo jest jej ciut za dużo.
Byc może w dodaniu więcej piersi pomoże ci patent z użyciem dolnych partii mięśni brzuszka - tych pod pepkiem i uzycie też mięśni dolnych pleców - tuz nad tyłkiem. Poza tym pomyśl, że dźwięki bierzesz z podłogi - i to chyba dość dobry patent na uszlachetnienie górek.

Słowo dla oczytanych kolegów, którzy chętnie rzucają cytatami - w śpiewie najważniejsze jest czucie ciała jako instrumentu i myślenie o utworze - jakie wzbudza we mnie emocje, co chciałbym wyrazić. Uważam że to jest istota problemu, a nie teoria z książek, która często gęsto sprawdza się tylko częściowo lub wgl mąci w głowie... :)

PostNapisane: poniedziałek, 26 sierpnia 2013, 13:19 
Dobra, czas dorzucić swoje.

Jeśli chodzi o kontrolę podniebienia i ogólnie rezonansu, to jest jedna bardzo prosta metoda- oczy.

Jeśli chcesz zachować odpowiedni rezonans na całej skali, to trzeba go poddać kontroli, niewynikającej ze świadomego myślenia. Tak jest prościej ;) Ale wracając, polecam przyjrzeć się temu w jaki sposób patrzymy. Do góry, na dół czy na wprost.

Myk polega na tym, że patrząc w dół obniżamy brwi, a patrząc w górę je podwyższamy. A brwi kontrolują podniebienie. Nie mam ni chu chu pojęcia jak to działa, ale działa, Ryj to rozgryzł. Oczywiście można to izolować, ale po co? ;p

Tak więc podsumowując- Śpiewasz nisko? Patrz w dół. Śpiewasz w średnicy? Patrz przed siebie. Śpiewasz wysoko? Patrz do góry. I to tak mocno do góry, że aż będę się przymykać. I tyle.

https://www.youtube.com/watch?v=ZnAoxOxC2CQ

Proponuję obejrzeć sobie pracę oczy wokalisty. Przez kupę czasu patrzy tak wysoko, że wręcz je zamyka. W refrenie, gdzie jest średnica patrzy przed siebie.

PostNapisane: poniedziałek, 26 sierpnia 2013, 17:46 

Online: 42d 22h 7m 33s
GG: 0
Nextor, pisałeś kiedyś w artykule na temat core'u, że patrzenie w dół obniża krtań i analogicznie zerkanie pod sufit ją podwyższa. Czyli jeśli chciałbym mieć bardziej mięsiste passagio, powinienem patrzyć w dół czy może to generować jakieś spiny i lepiej wlepiać wzrok przed siebie?

PostNapisane: czwartek, 29 sierpnia 2013, 12:13 
Pamiętam Twoje poprzednie nagrania i jest duży postęp, masz fajną barwę. Na temat nosa już się inni wypowiedzieli. Chętnie usłyszałabym Twój głos w utworze z niższymi nieco dźwiękami, ciekawa jestem, jak by to brzmiało :)

PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2013, 15:05 

Online: 14h 33m 24s
Świetny głos ! Mocno zaśpiewane mi się podoba :)

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj