* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Autor Wiadomość

Tytuł: IRA - Ikar
PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2013, 11:15 

Online: 12d 9h 11m 5s
Z innej beczki. IRA, podejście pierwsze

http://www13.zippyshare.com/v/29077246/file.html

nagrywane telefonem i bez instrumentala - braki w sprzęcie mam

Tytuł: Re: IRA - Ikar
PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2013, 18:29 

Online: 116d 14h 40m 34s
GG: 0
Breeak'a słyszałem pod koniec, ale ogólnie pasuję Ci Miłek ta Ira. Gadowski może to trochę lepiej śpiewa, ale jesteś na dobrej drodze. Popracuj jeszcze nad tym creakiem i będziesz jak Hietfield ;P

PostNapisane: czwartek, 29 sierpnia 2013, 10:12 

Online: 49d 10h 42m 28s
GG: 0
Kurde, dziwna sprawa. Refreny są fajne i przyjemne, ale zwrotki wydają mi się w połowie śpiewane a w połowie recytowane. Nie będę rzucał pojęciami i teoriami wyssanymi z palca, nie wiem co sprawia, że odnoszę takie wrażenie dotyczące zwrotek.
Fajnie wrzucasz efekt.

PostNapisane: czwartek, 29 sierpnia 2013, 16:22 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Problem zwrotek polega na tym. Pewnie nie masz tej świadomości, bo nie da się siebie do końca samego obiektywnie ocenić, posłuchaj najpierw tej próbki:
http://www75.zippyshare.com/v/46334555/file.html
Są na niej dwa zaśpiewy. Pierwszy bardziej prawidłowy i drugi mniej. Pierwszy pokazuje atakowanie tych dźwięków i trzymanie ich w bardziej stanowczy sposób. Drugi przedstawia doły jakie tutaj prezentujesz. Dajesz takie dziwne vibrato, które jest niekontrolowane albo kontrolowane, lecz utrudniające Ci śpiewanie tych dźwięków.
Możliwe, że podświadomie boisz się, że dźwięk wypadnie z tonacji, tj. zwyczajnie go nie utrzymasz przez tyle ile trzeba i dajesz to wibrato, żeby tego uniknąć i to ukryć. Czasami jak się śpiewa jakiś kawałek i jest strach, że można nie trafić to zdarza się, że ludzie takie coś robią, że dają wibrato, bo dzięki niemu można lekko ukryć podjazd czy nakierować głos na właściwy ton. O ile czasami może to być przydatne i taki lekki podjazd dodaje smaczku to w tym przypadku robi się taka dziwna manierka, która troszkę irytuje. Moim zdaniem pierwsze co powinieneś zrobić to nauczyć się śpiewać kompletnie bez tego vibrata. Nie staraj się go na siłę wrzucić, tylko zaśpiewaj jakiś fragment piosenki tak, żeby dźwięki były równo i mocno osadzone. Druga sprawa to samogłoski. Są bardzo rozstrzelone i każda jest w innym miejscu, przez co dół się tak rozpada. Jak śpiewasz w jakimś trybie to się musisz nauczyć go trzymać. Poszukaj sobie miejsca osadzenia dźwięków. Nie muszą być idealnie w jednym miejscu ale dobrze będzie jak będą na podniebieniu twardym, nad górnymi jedynkami. Kolejna kwestia to wysokie dźwięki. Jak śpiewasz fragment:
"głodny tłum, modlił się
Bym Spadł
Każdy z nich chciał Ściągnąć mnie w dół"
to jak wchodzisz na "OD" to pamiętaj, że samogłoski, które pozwolą Ci siedzieć w trybie to są "A,E,O".
Wynika z tego, że jak śpiewasz np. słowo "DÓŁ", które musi być mocniejsze to żeby nie stracić mocy trzeba zaśpiewać bardziej "DOOOOŁ" niż "dół":
http://www68.zippyshare.com/v/62812385/file.html
Pierwszy zaśpiew pokazuje bardziej OD, drugi jest w curbie. Różnica jest spora. Oczywiście są tam we frazie słowa, które trzeba w curbingu zaśpiewać, sztuka polega na tym, żeby skutecznie przeskakiwać z trybu do trybu. Śpiewasz niektóre słowa w curbie ale te, które są mocniejsze muszą być w przypadku Ikara zbliżone do Overdrive'a. Polecam ogólnie, żebyś pokombinował nad samogłoskami, pośpiewaj i zobacz na których da się osiągnąć większą moc. Sample z CVT mogłyby Cię naprowadzić ale nauka będzie bardziej efektywna jak sobie samemu odkryjesz które samogłoski i w jakim kształcie pozwalają na osiągnięcie większej głośności a które mniej. Później znajdziesz ich odpowiednie umiejscowienie i masz głos wstępnie ustawiony.

PostNapisane: czwartek, 29 sierpnia 2013, 16:41 

Online: 12d 9h 11m 5s
Dzięki chłopaki. Nash - jesteś niezastąpiony ;)
Jutro pokatuję dalej :)
Nash - dół staram się spiewac jako dooooł - zreszta gadowski robi to samo :)
Posłucham próbek i spróbuje jakoś to obczaić - zwrotki tez mi sie nie podobaja za bardzo. Są takie nijakie, bez mocy, bez wyrazu. Zrobię z tym coś :)

Więc rozumiem co do nagrania to tak - bardziej osadzić dźwięk za jedynkami w zwrotkach i się nie cykać, że coś zjedzie - bo i owszem Nash - trochę cykam się, że to mi spadnie, a w refrenach wyraźne OD i porządnie wyprowadzone samogłoski - więc do roboty :)

PS: Być może spróbuje bardziej poczuć to o czym śpiewam bo chyba feelingu zabrakło - nie sądzicie ?

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj