* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość

PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 11:16 

Online: 42d 22h 7m 33s
GG: 0
Acaria, sięgasz C# bez żadnych problemów czy musisz się nakombinować już?

PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 11:18 

Online: 49d 10h 42m 28s
Słyszałem teorie, które mówią, że z wiekiem można sięgać niżej. Nie wiem ile w tym prawdy, pewnie za 20 lat to sprawdzę.
Kiedyś Acaria oceniał mojego wymuszonego, piłowanego na obniżonej krtani basowego G, ale tak jak powiedział - nie brzmiało to dobrze, bo na G muszę już fry'ować, na A jest całkiem całkiem, ale dopiero na A# mogę mówić o swobodzie w swoim odczuciu.

PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 11:42 

Online: 29d 16h 15m 1s
D2 jest można rzec naturalnie bardzo nisko dla mnie, C#2 podpieram i nie zaciskam jakoś mocno, ale nie jest to jakiś ładny dźwięk, C2 - schodzę, ale nie utrzymuję wystarczająco długo i latam parę centów w tę parę we w tę... To jest wszystko baaaardzo nisko dla mnie. Więc nie brzmię tam jakoś dobrze.

Najbardziej lubię, teraz śpiewać w tonacji Cdur/Amol. Jak zaczynałem w rocku, to zwykle darłem ryja w e-moll albo d-moll. Jak dla mnie za wysoka tessitura była, ale tak trzeba było. Tera też się zdarza...

Z wiekiem głos się wypracowuje i wyrównuje. Dźwięki wynikające z budowy aparatu głosowego de facto są już te same po mutacji, tylko w młodym wieku to jeszcze wszystko nie ma charakteru. U wokalistów wcześnie zaczynających śpiewanie to wszystko ładnie się wcześniej układa. Mój głos śpiewany przez lata zmężniał, ale głównie ze względu na to, że go wyrównałem brzmieniowo, lepiej rezonuję, lepiej podpieram i generalnie lepiej śpiewam. Mówiony jakoś mi się bardzo nie zmienił. Nadal brzmię delikatnie i tenorowo. Ale nigdy nie przyciemniam specjalnie. Taka natura i już.

PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 13:26 

Nashville, miałeś rację z tym, że 1,5 tonu niżej dałbym radę. https://soundcloud.com/dusio-1/aud0305 Śpiewanie powyżej g1 mam zupełnie nieopanowane, dlatego aż do przedostatniej próbki brzmi tragicznie. Ale po opuszczeniu o 2 tony mógłbym teoretycznie to zaśpiewać, tylko muszę nauczyć się mocniej podpierać :)

PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 14:30 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Kogut na kogucie, nie masz centrum trybu i słabo podpierasz. Musisz ustawić bardziej samogłoski, żeby każda była na swoim miejscu, to Ci pozwoli bardziej opanować te miejsca w głosie ale to wymaga bardzo dużo pracy, ogólnie repertuar Dio wymaga bardzo dobrego warsztatu. Widzisz na jakim ustawieniu on śpiewał i jak wysoko siedział. Na jego ustawieniu to trzeba mieć genialne podparcie nawet z wysokością jego głosu. Musisz utrzymać hold ale taki, żeby Cię nie zaciskał. Musisz tak ustawić samogłoski, żeby każda miała odpowiedni kształt. Posłuchaj sampli CVT i popracuj nad trybami. Sztuka polega na tym, żeby się inne samogłoski niż tam nie pojawiały, wtedy będziesz siedział w centrum chcąc-nie chcąc. Te 4 półtony w dół byłyby dla Ciebie już bardziej osiągalne ale musisz też to podparcie zrobić, żeby strumień tego powietrza trzymał te dźwięki mocno, żeby nie skakały a przede wszystkim zacznij je sobie wyobrażać. Musisz kontrolować fragment melodyjki, który chcesz wyśpiewać, musisz ją mieć w głowie. Najpierw sobie wyobrażasz dźwięk a później go śpiewasz bo tutaj to tak desperacko podszedłeś, że o zaśpiewam jakieś a słychać, że te niższe, które były w Twoim zasięgu nie są zupełnie kontrolowane, także musisz też na to zwrócić uwagę. Myślę, że te kilka rzeczy sprawi, że pociśniesz ten kawałek w tejtonacji -4.

PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 15:34 
Ja akurat D mam bardzo swobodne, żeby zrobić C to już muszę lekko podpierać. Jak dobrze podeprę to zejdę do jakiegoś G1/A1, ale na A1 to już Fry'em zalatuje mocno.

Kwestia podparcia. Jak go nie miałem, to schodziłem tylko do max. C#.

A C2 u tenora z dobrą techniką to całkiem normalna sprawa. O choćby ten:
http://www.youtube.com/watch?v=XIB0U75BxyE

7:27 C2, we Fry'u schodzi nawet niżej.

PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 16:34 

Nashville, dzięki za rady :)

Tak z ciekawości, jakie Dio miał ustawienie? Bo odnoszę wrażenie, że trochę je zmienił na przestrzeni lat. Za młodu brzmiał tak zwyczajnie, nie otwierał jakoś mocno buzi i brzmiał pełniej. Na starość zaczął bardzo mocno rozwierać paszczę i jakby wypuszczać bardzo dużo powietrza, jakby go w bardzo niewielkim stopniu kompresował.

PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 17:25 

Online: 29d 16h 15m 1s
Allena to nawet na F1 gdzieś wyłapali. Nie słyszałem, ale to nisko i ciekaw jest jak brzmi u niego.

http://therangeplace.forummotions.com/t ... sell+Allen

PostNapisane: środa, 28 sierpnia 2013, 10:44 

Online: 1d 10h 41m 42s
GG: 2883320
Może na początek coś mniej ambitnego? Ćwiczyć ! :)

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj