* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 20:47 

Online: 17h 12m 29s
GG: 0
Witam. Co moglibyście mi powiedzieć o głosie Billiego ? Na czym mam się najbardziej skupić żeby upodobnić sobie do niego głos ??

Oto próbka

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 20:11 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
IMHO Billie to boleśnie typowy amerykański wokalista rockowy. Jego wokal przez całą karierę ma to młodzieńcze brzmienie. Ciągle brzmi tak jak 20letni chłopaszek z gitarą z koledżu. Nie widzę w nim osobiście nic wybitnego. Nie śpiewa ponad swoje możliwości, jest taki trochę swojski jak na moje ucho. Trudno powiedzieć co robić, żeby się do niego upodobnić bo nie ma w nim nic ekstremalnie charakterystycznego. Jak chcesz śpiewać jak on to go słuchaj i naśladuj, tylko po co?

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 15:11 

Może i nie jest najlepszym wokalistą, ale chciałbym zacząć od jego poziomu. A dokładnie chciałbym się dowiedzieć, czy można osiągnać taki sam głos jak ma Billie. Jestem początkującym wokalistą i dlatego chciałbym aby mnie ktoś naprowadził jak mam śpiewać. Co i jak robić krtanią, lub jak układać inne narządy :)

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 19:59 

Online: 29d 10h 3m 55s
GG: 10793951
Nie musisz próbować go naśladować. Nie umiejąc za wiele i śpiewając bez większej teorii itp. będziesz chcąc nie chcąc brzmieć podobnie xD

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 12 sierpnia 2013, 23:44 

Online: 22d 8h 40m 12s
Jak dla mnie to ok., że Billie Joe śpiewa i wygląda niemal jak nastolatek. Swego czasu zresztą mocno się zdziwiłam, że on jest już po czterdziestce. Głos rzeczywiście ma dość chyba typowy jak pisze Nashville, ale - przyjemnie się go słucha i z całą jego muzyką i image'm jest to spójny przekaz. Tak myślę. Pewnie napiszę tu herezję, ale czy w jego głosie nie ma trochę tego "twangu"? Pytam, bo mam mało jeszcze wiedzy, ale może ktoś inny wie. Np. w tej piosence wydaje mi się, że może być to słychać: http://www.youtube.com/watch?v=NUTGr5t3MoY
Szczególnie w refrenie.

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 14 sierpnia 2013, 20:43 

Wybaczcie, że ciągle truje dupska, ale czy moglibyście mi powiedzieć tylko jaki Billie ma typ głosu i jakiej skali używa ? ;d

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 15 sierpnia 2013, 19:16 

Online: 30d 22h 47m 17s
różnych skal uzywa ... w zaleznosci od tego w jakiej tonacji jest piosenka, pewnie ... prosze nie zadawaj pytań których nawet nie rozumiesz bo co Ci da odpowiedz na nie ?

rain - on nie jest najlepszym przykładem do nauki po prostu, twang oczywiscie ma, bo kazdy kto ma chociaz troche poweru w głosie go ma (ty też go używasz) tylko nasladowanie tego w jaki sposób robi to ten gośc może przynieść niedoswiadczonemu wiecej minusów niż plusów.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 15 sierpnia 2013, 19:32 

Online: 22d 8h 40m 12s
Nie miałam na myśli pytając o ten twang tego, żeby namawiać kogoś do naśladowania Armstronga, to było po prostu takie "off topowe" pytanie.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 15 sierpnia 2013, 20:06 

Online: 30d 22h 47m 17s
jasne, rozumiem jak najbardziej i nawet tak nie pomyślałem- ja tylko odpowiadam w swoim poscie troche na twoje pytanie a troche na pytanie autora i tyle ;)

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 16 sierpnia 2013, 15:00 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
rain napisał(a):
Jak dla mnie to ok., że Billie Joe śpiewa i wygląda niemal jak nastolatek. Swego czasu zresztą mocno się zdziwiłam, że on jest już po czterdziestce. Głos rzeczywiście ma dość chyba typowy jak pisze Nashville, ale - przyjemnie się go słucha i z całą jego muzyką i image'm jest to spójny przekaz. Tak myślę. Pewnie napiszę tu herezję, ale czy w jego głosie nie ma trochę tego "twangu"? Pytam, bo mam mało jeszcze wiedzy, ale może ktoś inny wie. Np. w tej piosence wydaje mi się, że może być to słychać: http://www.youtube.com/watch?v=NUTGr5t3MoY
Szczególnie w refrenie.

Śpiewanie, co za tym idzie trafianie w dźwięki wymaga twangu. Podobnie jest z samym w sobie mówieniem, mówiąc też twangujesz, bo dzięki temu da się Ciebie usłyszeć. To samo jest jak krzyczysz, jak kogoś wołasz to zwiększasz nośność swojego głosu. Te rzeczy jak twang czy podparcie to są podstawy podstaw. Na forum używanie słowa twang stało się już praktycznie zboczeniem. Trzeba jednak wrócić do początku nauki śpiewu - twang to jest podstawa podstaw. Nie jest to jakieś wielkie osiągnięcie. Ludzie, którzy nie widzieli nigdy tego pojęcia też mają prawo do ustawiania nagłośni tak, żeby kompresować. Większość śpiewaków ustawiała się na czuja, co za tym idzie sami sobie kombinowali jak zrobić, żeby głos był donośniejszy, czyli twangowali.

Zmierzam do tego, że każdy śpiewający człowiek twanguje, także pytania czy Billie ma w głosie twang jest na poziomie "czy jak patrzysz to używasz oczu". Używanie przydźwięku nie robi ze śpiewaka dobrego wokalisty, także to, że Billie twanguje nic zupełnie nie znaczy.

Inna sprawa to jego przekaz i twórczość. Napisał dużo piosenek wpadających w ucho, zdobył dużo fanów i umie używać głosu tak, że daje radę zaśpiewać koncerty, wyrabia z własnym repertuarem ale nie jest jakimś wybitnym śpiewakiem. Jest tak typowy, że naprawdę trudno odpowiedzieć na pytanie jak sobie ustawić głos jak on. Trzeba rozpisać wszyściutko co on robi w różnych piosenkach krok po kroku, chociaż też można się mylić, także najlepiej kazać mu śpiewać i oglądać dokładnie co jak ustawia i naśladować. Gdyby śpiewał w jakiś taki specyficzny sposób jak chociażby Roguc albo jacyś inni wokaliści mający charakterystyczne manierki to rozumiem ale no nie ma żadnego takiego swojego znaku rozpoznawczego, także ciężko.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj