* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 26 lipca 2013, 22:22 
Cytuj:
A ja bym powiedział, że pomijając te spiny, o których wspomniałeś, koleś brzmi bardzo lekko i jasno, jak dla mnie bardzo SLS-owo.

Po pierwsze, nie spiny, tylko aktywne podparcie. Bez niego, to by mógł se co najwyżej gwizdkiem porobić najwyższe dźwięki.

Po drugie- jeszcze kilka postów temu twierdziłeś, że:

Cytuj:
No, jakby nie patrzeć, wydaje mi się że Beyonce to jeden z najlepszych przykładów śpiewania SLS

Cytuj:
poza tym mówię o smutnym ustawieniu dźwięku (w domyśle ciemnym)

Potem, że:

Cytuj:
Owszem, SLS uczy wręcz nieco rozjaśnionego ustawienia.

Weź się może zdecyduj, bo aktualnie to według twojej definicji pod SLS'owe brzmienie można włożyć wszystko, co ci pod tezę pasuje.

Gościu ma bardzo jasne ustawienie, tak samo jak Jackson, za co Seth go mocno tępił (przypominam, on cały ten SLS wymyślił). Więc nie wiem gdzie ty tam widzisz SLS'owe brzmienie.

Cytuj:
Piszczy, ma bardzo mały trakt głosowy podczas "górowania". Ja wolę większy, potężniejszy dźwięk. No, ale tak jak Tobie się to może podobać, tak mnie może nie. Kwestia gustu.

A teraz z kolei krytykujesz jego niby SLS'owate brzmienie? Ech... i weź tu rozmawiaj.

Strasznie się gubisz w tym co mówisz. Doceniam to, że próbujesz obronić swoje tezy, ale metoda jest niewłaściwa. Teza ma sama mieć argumenty, a nie, że sam sobie wszystko pod nią ustawiasz.

Cytuj:
On bez cierpiącego brzmienia? Słyszę od cholery holdu, a to właśnie chyba o hold się rozchodzi w "płaczliwym" tonie? Bo koleś strasznie jęczy.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=WdwK8ukI4dY[/youtube]

Jęczeć to ten pan wyżej jęczy. Gościu z Dirty Loops ma odpowiednią ilość holdu. Brzmi kompletnie bezwysiłkowo w porównaniu do Bretta.

Cytuj:
I te spiny mogą mieć podłoże w nadmiarze holdu.

Jakie spiny? ;)

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=YMqiojJ_pwI[/youtube]

To jest spina mój drogi. Emocjonalne brzmienie =/= spina.

Cytuj:
Zresztą w tym wszystkim chodzi raczej o ustawienie głosu, wprowadzenie do pamięci mięśniowej nieznanych wcześniej naszemu głosowi mechanizmów. A to, że w jakimś ćwiczeniu śpiewam lekko twangowato, nie znaczy, że zamierzam tak cały czas śpiewać.

Chodzi o to, żeby przekazywać słuchaczowi emocje. Żeby wprowadzić go do swojego świata i żeby mógł przeżyć swoje prywatne Katharsis. To o czym ty mówisz, to jest tresowanie i nigdy nie przekona słuchacza.

Trening treningiem, ale cel jest zawsze jeden. I warto o tym pamiętać.

Cytuj:
Coś się uczepił tak tych emocji? Bo już nawet nie rozumiem odnośnie czego o nich mówisz.

Bo technicznością swojej mowy przebiłeś już CVT. A z tego co pamiętam SLS o emocjach wspominał.
Jestem zdziwiony, bo gdybyś choć troszkę odpuścił sobie "ustawianie samogłosek/twangu/cholera wie czego" i zajął się psychiczną stroną śpiewu, czyli przekazaniem emocji które w tobie siedzą, to miałbyś o wiele lepsze postępy ;)

Może to wkurzać, ale taka prawda. Podparcie + kilka pierdół + emocje. I to wszystko.

Cytuj:
Powie mi ktoś co się tutaj dzieje?

W pierwszej zwrotce śpiewasz zwyczajnie lekko. W drugiej śpiewasz mocniej i głośniej.
Możesz to nazwać headem i chestem. Możesz też Neutralem i czymś między OD a Curbingiem.
Tak czy siak obie zwrotki różnią się zwyczajnie aktywnością mięśniową.

Ogólnie rzecz biorąc masz bardzo ciemne ustawienie głosu. Za ciemne do ustawienia szczęki i przez to tracisz rezonacje. Porada z mojej strony- trzymaj wąsko szczękę, bo teraz jest za szeroko.

Popracuj też nad aktywnym podparciem. Troszkę energii i emocji by się w tym przydało.

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 27 lipca 2013, 01:40 

Online: 7d 13h 11m 35s
Cytuj:
Po pierwsze, nie spiny, tylko aktywne podparcie. Bez niego, to by mógł se co najwyżej gwizdkiem porobić najwyższe dźwięki.

Niektóre momenty są przyciśnięte. I z takim lekkim, wysokim głosikiem to nie jest dla niego jakoś strasznie wysoko.

Cytuj:
Weź się może zdecyduj, bo aktualnie to według twojej definicji pod SLS'owe brzmienie można włożyć wszystko, co ci pod tezę pasuje.

SLS uczy neutralnego, wręcz nieco rozjaśnionego brzmienia, a ciemnym ustawieniem samogłoski "I" nigdzie nie nawiązywałem do SLS. No chyba, że zacytujesz?

Gość śpiewa jasno, ale przy tym ma bardzo lekki głos. I nie krytykuję jego SLS-owego brzmienia. Wyższe dźwięki już nie są na neutralnym ustawieniu, bo im wyżej, tym węższy i jaśniejszy dźwięk.

Cytuj:
Jestem zdziwiony, bo gdybyś choć troszkę odpuścił sobie "ustawianie samogłosek/twangu/cholera wie czego" i zajął się psychiczną stroną śpiewu, czyli przekazaniem emocji które w tobie siedzą, to miałbyś o wiele lepsze postępy ;)

Ależ kto mówi, że mam z czymś w śpiewie problemy i że nie robię postępów? To, że temat zszedł na technikę śpiewu, to znaczy że od razu śpiewam tylko technicznie, bez emocji? Straszna nadinterpretacja. Tym bardziej, że nie ja założyłem temat i nie ja mam problem. Ale doceniam wskazówki :)
PS. To, że raz na parę miesięcy pójdę na lekcję SLS i że ćwiczę z nagraniem z lekcji, nie znaczy że SLS to ideologia, której podporządkowuje swoje życie. Póki co nie zamierzam z tego rezygnować, bo coraz lżej śpiewam i sprawia mi to coraz mniej wysiłku. Bo już nie wiem odnośnie czego piszesz o moich problemach z emocjami w śpiewie.

Swoją drogą jakbyś pomógł aksamitce, żeby za pomocą emocji odkryła swój rejestr głowowy? Podaj alternatywę dla mojej teorii, bo mówisz, że są łatwiejsze sposoby, ale ich nie podałeś. Nie mówię tego złośliwie, sam jestem ciekaw.

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 27 lipca 2013, 13:14 
Dobra panowie, koniec offtopa. Ktoś oprócz mnie się odniesie do Aksamitki?

Paveleq jak potrzebujesz porady dotyczącej Head'a to zrób wątek i wrzuć próbkę. Do emocji w stosunku do niej się odniosę jak zrobi podparcie i szczękę.

I co post sobie sam przeczysz. Poczytaj od początku to co piszesz i jak z każdym postem zmieniasz zdanie. Ja wysiadam, bo w momencie kiedy już nawet sam siebie nie czytasz, to ta dyskusja nie ma sensu.

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 27 lipca 2013, 14:00 

Online: 7d 13h 11m 35s
aksamitka Ja słyszę w tych próbkach za dużo powietrza. To ma podwójne odbicie- łatwo o spiny i zapowietrzony dźwięk nie będzie rezonował, dlatego nie czujesz tych wibracji w głowie.

Nextor O Twoją alternatywę chodziło mi w odniesieniu do tego tematu. Aczkolwiek możesz zdradzić swoją receptę, lubię poznawać różne punkty widzenia na konkretny problem, można się wiele nauczyć, więc jeśli to dla Ciebie nie problem, to możesz mi coś podesłać na PW.
A w emocjach łatwo się poplątać. Trochę się wkurzyłem jak 2 osoby na raz na mnie naskoczyły. Miłego dnia ;-)

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 27 lipca 2013, 17:56 
Bez nerwa ;) To że mam nieprzychylne nastawienie do SLS'u (Jak do prawie wszystkich technik śpiewu), nie oznacza, że mam coś do użytkowników danej techniki. I w tym momencie wsiadam na SLS, nie na ciebie.

Jak wrzucisz jakieś nagranie w najbliższym czasie, to ci jest skomentuje z punktu widzenia moich technik ;p

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj