* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 13 lipca 2013, 11:10 

Online: 2h 21m 10s
GG: 0
Komu mogę to zgłosić? Bo chyba sam jesteś moderatorem... Trochę niefajnie, że moderator na forum się tak zachowuje. ;\\ Tylko się czepiać potraficie. Zrobiłam jedną literówkę i teraz cały czas będziecie się z tego śmiać... Zawsze tak traktujecie nowych? Całe szczęście że się pomyliłam z tym "pomorzem", bo inaczej nie mielibyście się jak wymądrzać. A tak możecie się czepić pisowni, bo chyba na niczym innym się nie znacie, tylko na dokuczaniu innym użytkownikom. ;\\ Zarejestrowałam się na forum żeby zadać pytanie, ale widze, ze tu nowi nie są mile widziani... W porządku, skoro macie się tylko czepiać. ;\\ Zach, i tak mi nie chcieliście pomóc, tylko Nashville napisał coś wartościowego. Cieszcie się, ze macie chociaż jednego takiego użytkownika na forum, który potrafi normalnie odpisać.

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 13 lipca 2013, 11:30 

Online: 49d 10h 42m 28s
Jest i Zach! :D

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 13 lipca 2013, 13:57 

Online: 28d 7h 4m 11s
GG: 1882681
Pinka napisał(a):
Komu mogę to zgłosić? Bo chyba sam jesteś moderatorem... Trochę niefajnie, że moderator na forum się tak zachowuje. ;\\ Tylko się czepiać potraficie. Zrobiłam jedną literówkę i teraz cały czas będziecie się z tego śmiać... Zawsze tak traktujecie nowych? Całe szczęście że się pomyliłam z tym "pomorzem", bo inaczej nie mielibyście się jak wymądrzać. A tak możecie się czepić pisowni, bo chyba na niczym innym się nie znacie, tylko na dokuczaniu innym użytkownikom. ;\\ Zarejestrowałam się na forum żeby zadać pytanie, ale widze, ze tu nowi nie są mile widziani... W porządku, skoro macie się tylko czepiać. ;\\ Zach, i tak mi nie chcieliście pomóc, tylko Nashville napisał coś wartościowego. Cieszcie się, ze macie chociaż jednego takiego użytkownika na forum, który potrafi normalnie odpisać.

Możesz zgłosić innemu moderatorowi (Glissando) lub adminowi (last_child). Tak, jestem sam moderatorem, ale nie wiem o co Ci chodzi. Trochę więcej dystansu, bo to był żart, a ci, którzy troszkę mnie znają, to wiedzą, że zawsze się czepiam (i będę się czepiał) poprawnej pisowni i literówek. Poza tym, wiadomo powszechnie, że na niczym innym się nie znam, więc czegoś czepiać się muszę. :P
Nie, nie traktujemy tak nowych, nie czepiamy się ich i nie dokuczamy. Po prostu wrzuć trochę na luz, nabierz dystansu, bo nie zawsze trzeba być super poważnym. No i za bardzo wszystko bierzesz do siebie. To takie moje spostrzeżenia, ale oczywiście zrobisz, jak uważasz. :)

Pozdrawiam (bez złośliwości). :)

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 13 lipca 2013, 19:44 

Online: 3d 5h 39m 43s
Hej, a masz może jakąś 'próbkę' swojego wokalu? Mógłbym pomóc bardziej gdybym znał bazę. :)
Ale może teraz coś pomogę: tak jak powiedział Nashville, spróbuj Christinę naśladować. Nie znam się na profesjonalnych nazwach, ale Aguilera w wielu fragmentach dodaje chrypki, takiego zaśpiewu przed słowem/frazą. Ja nazywam to pomrukiem, ale takim bardzo krótkim. Trzeba jednak działać z tym ostrożnie, bo może to zabrzmieć dziwnie jeśli będzie za duży kontrast między tym a Twoją normalną barwą. I znowu - przydałaby mi się próbka, może udałoby mi się powiedzieć coś więcej.

Ogólnie piosenka, którą dałaś jako przykład jest jednym z mniej skomplikowanych utworów pani A.
Śpiewana na niskich dźwiękach (stosunkowo), bez jakichś szczególnych 'amplitud' częstotliwości. Jedynymi udziwnieniami są typowe dla niej manipulacje dźwiękami, improwizacje - nie trzyma się kurczowo jednego dźwięku.

Mam pomysł - jak na razie poćwicz tę piosenkę CAŁKOWICIE normalnie, podstawowo (bez tej chrypki, udziwnień itd., kurczowo trzymaj się prawidłowych dźwięków). Kiedy uznasz, że jest bardzo dobrze (jeśli już jest, pomiń poprzednią część rady :P), wtedy staraj się stopniowo dodawać inne rzeczy. Koniecznie się nagrywaj! Bardzo często to co brzmi dobrze dla nas, na zewnątrz już nie jest takie bardzo dobre. :)

peace and love

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 14 lipca 2013, 10:59 

Dust widzę że macie tu kółeczko wzajemnej adoracji. Jest Zach czepia się mnie, do tematu nic nie wniósł a moderator nie reaguje. ;\\

Jaco91 ja cię nie znam i ty mnie też. A w moim temacie pojawiłeś się tylko po to, by mi wytknąć błąd w pisowni. Ludzi na ulicy też zaczepiasz tak bez kultury? I mowisz, ze ty żartujesz a oni nie mają dystansu? Może ktoś nie ma dystansu, a może twoje żarty nie są śmieszne? Tym bardziej w stosunku do obcych. Najwyraźniej na tym forum liczy się tylko kółeczko wzajemnej adoracji ;\\ Nie mów mi, jaka ja mam być. Nie będę taka jak ty sobie życzysz. Jeśli nie znasz się na niczym innym tylko na czepianiu się błędów w pisowni, to może nie powinieneś mieć rangi na forum?

Himself, bardzo dziękuję za odpowiedź. Dobrze, że są jeszcze jacyś pomocni użytkownicy co nie przyjdą tylko cie wyśmiać. I jeszcze ci powiedzą, że to twoja wina. Bo nie masz dystansu, nie jesteś taka jak ludzie z kółeczka wzajemnej adoracji na tym forum... Nie chcę wstawiać próbki wokalu. Chyba nie śpiewam źle, ale wolałabym uniknąć wyśmiania. Lepiej nie zostawiać pewnych rzeczy na forach. Bardzo dziękuję za rady. Będę sumiennie ćwiczyć. :))

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 14 lipca 2013, 11:17 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Pinka napisał(a):
Dust widzę że macie tu kółeczko wzajemnej adoracji. Jest Zach czepia się mnie, do tematu nic nie wniósł a moderator nie reaguje. ;\\

Jaco91 ja cię nie znam i ty mnie też. A w moim temacie pojawiłeś się tylko po to, by mi wytknąć błąd w pisowni. Ludzi na ulicy też zaczepiasz tak bez kultury? I mowisz, ze ty żartujesz a oni nie mają dystansu? Może ktoś nie ma dystansu, a może twoje żarty nie są śmieszne? Tym bardziej w stosunku do obcych. Najwyraźniej na tym forum liczy się tylko kółeczko wzajemnej adoracji ;\\ Nie mów mi, jaka ja mam być. Nie będę taka jak ty sobie życzysz. Jeśli nie znasz się na niczym innym tylko na czepianiu się błędów w pisowni, to może nie powinieneś mieć rangi na forum?

Daj już spokój, skup się na śpiewaniu.

Jeżeli mowa o tej chrypce takiej przed dźwiękami to jest takie zaczynanie dźwięków tak zwanym vocal fryem.
Tutaj masz próbkę o co chodzi. Spróbuj naśladować takie coś jak tutaj masz na początku fraz. To jest właśnie to zaczynanie dźwięków o których mówił Himself. Żeby to zaśpiewać musisz udawać taką nieco zmęczoną, tak jakbyś lekko pojękiwała ale nie przesadź.
http://www20.zippyshare.com/v/60432421/file.html

Te lekkie chrypki (frye) na początku słów masz na słowach:
You
No (lekka)
Words

Wielu wokalistów tego używa. Na popowym ustawieniu jest to bardzo miłe dla ucha, dodaje takiej delikatności, chociaż i rockowi śpiewacy także takowo robią.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 14 lipca 2013, 12:09 

Pinka... Jakie "kółeczko wzajemnej adoracji"? Nie dziwi mnie, że nie zrozumiałaś mojego ostatniego postu, ale zrobię Ci przysługę i wyjaśnię - Tam gdzie jesteś jakieś zamieszanie, tam na 90 % spotkam Zach'a :D

Co więcej, Jaco chciał Ci pomóc mówiąc o kopiach Christiny. Widzisz, wiele osób, które zaczynają śpiewać, często chcą śpiewać&brzmieć jak ich idole.
Mając technikę gorszą niż kiepską, modyfikacje ustawienia na pewno będą tylko przeszkadzać i opóźniać proces nauki.
Z naśladowania idola na początku drogi nigdy nie wynika nic dobrego, i z pewnością nabywa się tylko fatalnych w skutkach, złych nawyków. Dlatego chciałem żebyś określiła swój poziom zaawansowania!

To klasyczny schemat "chcę śpiewać takim samym ustawieniem i głosem jak mój idooool".
Nie mogę generalizować, ale "nauczyciele" śpiewu w chórze z którymi miałem styczność, i o których słyszałem od bliskich mi osób, nie zawsze są kompetentni, więc śpiewanie w chórze nie równa się umiejętności śpiewania.

Fajnie, Nashville opisał Ci mniej-więcej co i jak, ale ma to tylko sens jeśli, kontrolujesz swój głos. Dąsanie się "nie wstawię próbki bo się będziecie naśmiewać" jest w kontekście TEGO forum żałosnym stwierdzeniem.
Po przesłuchaniu próbki, co niektórzy tutaj potrafią z większą precyzją powiedzieć co robisz źle, co masz, a czego nie masz itd.

Był tutaj jakiś czas temu pajac, który pisał ludziom "nie masz warunków do śpiewania"; i myślisz, że te nasze "kółeczko wzajemnej adoracji" się do niego przyłączyło? Nie, bo to on został obśmiany.

Nie wiem o co chodzi z literówką, w tym temacie oprócz Zach'a nikt o tym nie wspomniał.
Ludzie są tutaj jacy są, jeśli uważasz, że to złe miejsce, to możesz pytać się rodziców lub znajomych co myślą o Twoim śpiewaniu, tylko nie licz na obiektywną ocenę.
Stali, aktywni forumowicze są tutaj uwolnieni z powszechnej propagandy jakoby z pięknym głosem trzeba się urodzić.

Ja uważam te forum za wspaniałe miejsce, bo serio ciężko byłoby się rozwijać kompletnie samemu, a to właśnie bezinteresowność i ogromny entuzjazm ludzi, którzy już potrafią, stoi za sukcesem ludzi, którzy chcą się nauczyć i szukają pomocy!
Uwierz, tutaj słyszało się chyba możliwie najbardziej niewytrenowane głosy.
Nabierz więcej dystansu, serio. Jakbyś zrozumiała 3 pierwsze posty w tym temacie, to nie byłoby żadnych nieprzyjemności.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 14 lipca 2013, 13:10 

Online: 28d 7h 4m 11s
GG: 1882681
Dust ładnie wszystko wyjaśnił, więc dalszą "dyskusję" uważam za zbędną.
Zacytuję pewną ważną rzecz (do autorki tematu):
Dust napisał(a):
Fajnie, Nashville opisał Ci mniej-więcej co i jak, ale ma to tylko sens jeśli, kontrolujesz swój głos. Dąsanie się "nie wstawię próbki bo się będziecie naśmiewać" jest w kontekście TEGO forum żałosnym stwierdzeniem.
Po przesłuchaniu próbki, co niektórzy tutaj potrafią z większą precyzją powiedzieć co robisz źle, co masz, a czego nie masz itd.

Pozdrawiam

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 16 lipca 2013, 19:20 

Może więcej byście napisali, gdybym wstawiła próbkę, ale po tych komentarzach tego nie zrobię. Nie potrzebuję waszej oceny, wielcy specjalisci, którzy potrafią się tylko przyczepić błędu ortograficznego, nawet nie odpowiadając na pytanie! Przecież Jaco91 był pierwszym, który się przyczepił mnie o pisownię. ;\\ Poza tym nie wniosł niczego do tematu. Piszesz Dust, że gdybym zrozumiała 3 pierwsze posty to byłoby inaczej? To znaczy zrozumiała, że mam sobie ćwiczyć, bo wy mi nic nie pomożecie i w dodatku do niczego nie dojdę, bo jest nieoryginalna? Tyle wynikało z waszych pierwszych postow. Raczej nie skorzystam z tych "rad". ;\\ A ja tylko chciałam się dowiedzieć, co stosuje Aguilera, nie chciałam być jej kopią.
Piszecie, że to żałosne, że nie wstawiam próbki. Że nie macie już na mnie słów. Po czymś takim na pewno nie wstawie. ;\\ Dziękuję tym, którzy bez złośliwości mi pomogli. A resztę zegnam. Na szczęście nie muszę was znosić, nie muszę się zadawać z żadna osoba, z ktora nie chce. Siedźcie sobie dalej na tym forum. Żegnam.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 16 lipca 2013, 20:13 

No i dalej nie rozumiesz :(

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj