* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2013, 18:41 

Online: 2h 21m 10s
GG: 0
Cześć, mam pytanie, jak się nauczyć śpiewać tak jak CHristina Aguilera? Bardzo mi się podoba jej wokal, głównie jak śpiewa jakby bardziej męskim głosem, jakby blokowała coś w gardle i takie charakterystyczne jęki też mi się podobają. Tu jej piosenka jak była młoda

http://www.youtube.com/watch?v=kIDWgqDBNXA

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2013, 19:15 

Online: 49d 10h 42m 28s
Jedyne co przychodzi mi na myśl to zacząć ćwiczyć, i ogarnąć wszystko od podstaw aż do poziomu Christiny Aguilery.
Prostszego przepisu jeszcze nie wymyślono ;)

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2013, 19:18 

eAle przecież różne wokalistki różnie śpiewają. A mi chodzi o takie ustawieni, jak ma Aguilera.

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2013, 19:33 

Online: 49d 10h 42m 28s
Nikt nie będzie Ci w stanie pomóc jeśli nie określisz swojego poziomu zaawansowania.

PostNapisane: środa, 10 lipca 2013, 09:51 

Zawsze sobie śpiewałam, chodziłam do chórów szkolnych, ale teraz zaczęłam myśleć o tym poważniej. I chciałabym wiedzieć, jakie ustawienie ma Aguilera, bo w chórach tego nie uczą.

PostNapisane: środa, 10 lipca 2013, 13:19 

Online: 28d 7h 4m 11s
GG: 1882681
Dziwisz się? Nie uczą, bo kto by chciał słuchać kopii Krysi? Oczywiście nikt Ci nie zabrania brzmieć jak ona (może to być niemożliwe, wpływa na to wiele czynników), ale zastanów się, po co? Naprawdę nie zajdziesz daleko podrabiając kogoś. W muzyce chodzi o oryginalność. Wiele naprawdę średnich wokalistów wybiło się dzięki muzyce, tekstom, oryginalnemu stylowi. Ja bym raczej radził szukać własnego brzmienia, ale wybór oczywiście należy do Ciebie. ;)

PostNapisane: środa, 10 lipca 2013, 14:25 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Aguilera specyficznie ustawia samogłoski, ma taką manierkę na śpiewanie troszkę tak. Myślę, że ten motywik masz na myśli:
http://www41.zippyshare.com/v/28454252/file.html

Nie zabrzmię raczej jak Aguilera, bo nieco mam niższy głos ale chyba chodzi Ci o takie coś. Najlepiej nauczysz się coś takiego robić jak będziesz ją naśladowała. To najłatwiejsza metoda. Można ją rozpisać tutaj na kilkanaście akapitów ale raczej jak Ci się powie, żebyś coś zrobiła tak, tak i tak to ciężko Ci będzie to kontrolować. Naśladowanie to najlepszy sposób treningu. Kurde tyle postów w temacie a nikt się nie pokusił, żeby Ci podrzucić jakiekolwiek rady. Nie znam Twojego sposobu zaawansowania i nie wiem na ile jesteś coś w stanie zrobić ale zakładam, że podstawy masz ogarnięte. Zwróć sobie uwagę jak Aguilera otwiera usta, zwróć uwagę jak trzyma język. Najlepiej to wyłapiesz z nagrań live. Te bardziej "męskie fragmenty" to robi zaciemniając, jakby nieco ziewała, przez co jest ciemniej. Dodatkowo robi taką manierkę w nich jak ja w tych nagraniach. Myślę, że to Ci ułatwi sprawę.

PostNapisane: środa, 10 lipca 2013, 20:38 

Online: 42d 22h 7m 33s
Wreszcie ktoś na forum pisze naprawdę pomocnego posta! :)

PostNapisane: piątek, 12 lipca 2013, 21:38 

Dzięki Nashville, dokładnie o to mi chodziło. Już miałam prosić o linki do innych polskich stron... Myślałam, że poza wymądrzaniem się i pisaniem mi jak nigdy nie będę dobra to mi już nikt nie pomorze. Tylko byście wyśmiewali ;\\
Dzięki jeszcze raz, poobserwuję ją podczas koncertów.

PostNapisane: piątek, 12 lipca 2013, 21:47 

Online: 28d 7h 4m 11s
GG: 1882681
Nie zauważyłem, żeby ktoś się wymądrzał lub Cię wyśmiewał. Jeżeli uważasz, że ktoś zachowuje się nie fair, to możesz zawsze to zgłosić. :) I nie rozumiem związku pomorza z tematem, ale to w sumie nieistotne...

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj