* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 4 lipca 2013, 20:57 

Online: 5d 6h 42m 51s
GG: 12451446
Witam. Jeśli ktoś czyta forumowy temat, w którym można się przedstawić to mówiłem tam, że śpiewam już od ponad pół roku. Mój problem tkwi w tym że pracuje na piosence "Harvest" zespołu Opeth i od samego początku śpiewam ją co jakiś czas, próbując wszystko wyśpiewać tak jak jest w oryginale ( dźwięki ). Tracę powoli cierpliwość bo nie widzę ŻADNYCH rezultatów. O tyle co zwrotkę potrafię wyśpiewać "w miarę" poprawnie to refrenu... ni ch*ja, nie sięgam do tak wysokich dźwięków, a one przecież nawet nie wydaję się wysokie. Mimo to gdy nadchodzi refren to po prostu nie mogę tego zaśpiewać. Co mam zrobić żeby móc śpiewać wyższe dźwięki? Chodzi mi konkretnie o ostatnią część refrenu zaczynającą się od "Halo of Death" ( 1:56 ). To wcale nie jest trudna piosenka, a mimo to nie radzę sobie z nią. Nie wiem co robić i mam ochotę się poddać, bo widzę jak ludzie śpiewają krócej ode mnie i mają jakiekolwiek rezultaty, a ja nie nauczyłem się totalnie NIC. Najśmieszniejsze jest to, że miałem nauczyciela który sądził że umiem to wyśpiewać... tylko, że w oryginale refren nie jest śpiewany falsetem...

Tu jest piosenka:

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 4 lipca 2013, 21:11 

Online: 42d 22h 7m 33s
GG: 0
Nieznajomy napisał(a):
Nie wiem co robić i mam ochotę się poddać, bo widzę jak ludzie śpiewają krócej ode mnie i mają jakiekolwiek rezultaty, a ja nie nauczyłem się totalnie NIC.

E tam, ja też ciągle mam takie wrażenie. Przełknij to i jedź dalej.

A co do samej piosenki, to chyba zapomniałeś wstawić próbkę swojego wokalu z zarejestrowanym problemem :)

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 4 lipca 2013, 23:18 

Online: 30d 22h 47m 17s
masz złe podejscie. spinasz sie bo chcesz miec efekty, a to tak nie działa, wyluzuj sie i skup. pewnie cisniesz na siłe bo jestes wkurzony ze nie idzie, a własnie trzeba sobie coraz bardziej odpuszczac, paradoksalnie.

ciekawe jaki masz głos, bo to faktycznie nie jest jakos bardzo wysoko, ale mozesz miec niski głos, albo kompletnie zle ustawiony, a te wysokie dzwieki są akurat w takiej niewdzięcznej częsci glosu, bardzo trudnej do dobrego opanowania.

w kazdym razie na wszystkie kłopoty z wyzszymi dzwiękami szczerze polecam powrót do podstaw - bo cos musisz robic zle skoro to nie działa. jesteś rozumnym człowiekiem, ty masz kontrole nad swoim cialem a nie na odwrót, zanalizuj co i gdzie jest nie tak, gdzie jest spięcie, co sie dzieje - porównaj do tego co sie mowi na forum.

nie ma tego wiele - moze nabierasz za mało/duzo powietrza, otwierasz za mało/za duzo szczęke, obnizasz/podwyższasz za bardzo krtań(+ podniebienie miękkie, ale to jest w miare sprzężone, rzyganie to wysoka krtań, niska to ziewanie), spiewasz za cicho/za glosno - nie ma tego az tak duzo jak sie wydaje. pamietaj zeby duzo cwiczyć, moze sobie porob jakies medytacje, staraj sie wyciszyć, odprężyć - tylko zrób to na serio i bez pospiechu, a nie po łebkach - to sporo daje tak na prawde.

wydawanie dzwieków to ma byc przyjemnosc, wiec zacznij od głosu mówionego, pociągnij dluzej jakąs samogłoske i zrób to tak, zeby to nic nie kosztowalo, zeby to bylo luzne i sobie ten dzwięk płynął z twojego gardła a nie wyszarpywał sie z niego z trudem. i na luzie stary to potraktuj - pół roku to nic w spiewie - i nie ma szans ze ktos spiewa krocej a jest jakis dobry - chyba ze po prostu ogarniają jakis konkretny styl który pasuje im akurat do głosu. trzeba szukać !

pozdro , trzymajcie sie !

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 5 lipca 2013, 09:04 

Online: 77d 22h 20m 53s
Cytuj:
wydawanie dzwieków to ma byc przyjemnosc, wiec zacznij od głosu mówionego, pociągnij dluzej jakąs samogłoske i zrób to tak, zeby to nic nie kosztowalo, zeby to bylo luzne i sobie ten dzwięk płynął z twojego gardła a nie wyszarpywał sie z niego z trudem

Wyjątkowo dobre podejście, kokoszka approved :)

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 5 lipca 2013, 13:26 

Online: 5d 6h 42m 51s
GG: 12451446
Dzięki, popróbuję jeszcze. Postaram się mniej spinać i podejść do tego od każdej strony ;)

Co do twierdzenia, że mam niski głos to raczej nie. Najniżej sięgam do E także...

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj