* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość

PostNapisane: wtorek, 18 czerwca 2013, 19:18 
No nie do końca koko.

Jak powtórzysz to samo ustawienie na Headzie co na Cheście, to wtedy rzeczywiście zabrzmi słabo.
Trzeba zmniejszyć rozstaw szczęki (skompresować samogłoski) i podnieść podniebienie (nie za mocno, ale na tyle, żeby wąska szczęka nie zaciskała).

http://www2.zippyshare.com/v/3513881/file.html

1. Chest
2. Hedzik w ustawieniu czestowym
3. Lekki Head z ustawionymi samogłoskami.

PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 21:42 

Online: 49d 10h 42m 28s
GG: 0
Jeśli HV to Neutral, to dlaczego określa się ten pierwszy do śpiewania wysokich dźwięków, podczas gdy CVT określa Neutral jako tryb do śpiewania na dowolnej wysokości?

PostNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 23:28 
HV ma kilka znaczeń i wszystko zależy od osoby, która o tym mówi.

HV może być Neutralem (wersja SLS tak w uproszczeniu).
HV może być wszystkim co jest robione na rejestrze flażoletowym (Wszystko co nie jest Chestem/Modalne bo jest za wysoko na pociągniecie tego w OD/Edge'u/ew. Curbie. Modern się przechyla mniej więcej w tym kierunku)
HV może być rejestrem, gdzie zmieniają się częstotliwości (przewaga tych wyższych nad niższymi) i wtedy nie ma związku z trybem.

Jak nagrałem próbkę, to przyjąłem 2 punkt widzenia, bo tak naprawdę to nie jest Head jako rejestr głosu (nr.3), tylko już rejestr flażoletowy. A na nim działanie strun głosowych się zmienia i inaczej się wszystko robi.

PostNapisane: piątek, 21 czerwca 2013, 11:11 

Dzięki Nextor.

Na bank będę odświeżał ten wątek, bo mam jeszcze trochę pytań.
Czym więcej wiem, tym bardziej wydaję mi się, że filozofia CVT ma swoje martwe punkty. Brak podziału na rejestry w moim przypadku był zgubny, bo zastanawiałem się np. czemu nie wyciągam G4 (g1) chestem, skoro mam hold, samogłoskę przechyloną etc.
Rozumienie dla mnie rejestrów i określonych im wysokości jest bardziej intuicyjne. Chest, mix, head itp. dają namacalność tym kwestiom.
Środowisko CVT wykreowało Neutral jako tryb do "śpiewania kołysanek" , tym samym nie przypisując mu większej mocy. Pojęcia, terminy, i kwestie strasznie się mieszają w tych kilku szkołach.

I pozostaje też kwestia, im wyżej tym głośniej, jak twierdzi CVT ? To dla mnie nie zawsze zdaje egzamin...

PostNapisane: piątek, 21 czerwca 2013, 11:27 

Online: 30d 22h 47m 17s
neutral zdecydowanie nie jest trybem do spiewania kołysanek, choć oczywiscie mozna go w tym celu uzyć ;]

im wyzej tym glosniej, ale w danym trybie.

PostNapisane: piątek, 21 czerwca 2013, 13:19 

Online: 77d 22h 20m 53s
Dla mnie to jest falset, ale nie wiem czy to jest flażolet wg CVT.

https://www.box.com/s/xm75jgf9s5jn7n5fp0ke

PostNapisane: piątek, 21 czerwca 2013, 15:17 

Online: 29d 16h 15m 1s
kokoszka napisał(a):
Dla mnie to jest falset, ale nie wiem czy to jest flażolet wg CVT.

https://www.box.com/s/xm75jgf9s5jn7n5fp0ke

O! Ale fajnie zaśpiewałeś. Szkoda, że nie po naszemu ;), ale podoba mi się. Szczególnie ta ostatni fraza rytmicznie fajnie siedzi.

Dla mnie to neutral, czasem neutral z powietrzem, czasem fake. Flageolet to takie specyficzne ustawienie. Moim zdaniem CVT jest niejasne jak cholera w tym aspekcie (vocal flageolet) i chętnie bym się czegoś sensownego dowiedział. U ciebie jest fajny neutral, słychać, że słuchasz takiego śpiewania. Super!

Last - > dlaczego uważasz, że neutral nie jest do kołysanek? Możesz rozszerzyć? Jakby mnie kto zapytał w jakim trybie śpiewać kołysanki to bym powiedział w neutralu i to najlepiej z powietrzem na niskich dźwiękach. ;)

PostNapisane: piątek, 21 czerwca 2013, 17:29 

Z innej beczki, jeśli ktoś się uczy metodą CVT, która zakłada, że Neutral to delikatny tryb z powietrzem, i chciałby zaśpiewać powyżej swojej "piersi" to co na to CVT? W którą stronę będą kierować? Ja na jednych zajęciach CVT miałem do wyciągnięcia A4 (a1) w Curbingu, gdzie jestem na 75% barytonem i nie zostałem poinformowany o tym, że na tej wysokości moje struny muszą pracować inaczej. Ćwiczenia to były coś na wzór pasaży, ale podkreślam, jak mam używając zasad Curbingu zaśpiewać dźwięk, który jest dla mnie nieosiągalny rejestrem piersiowym? Niby miałem "poczuć" ten Curbingowy ból, ale jak to ma pomóc w przejściu na HV, którego CVT się wypiera? Oświećcie mnie bo serio nie ogarniam ich filozofii.

PostNapisane: piątek, 21 czerwca 2013, 17:51 

Online: 1192d 22h 38m 27s
Dust - w zasadzie zachowując zasady trybu (średnia głośność, odpowiednie samogłoski) powinieneś być w stanie zaśpiewać na dowolnej wysokości, bez myślenia o rejestrach, czy świadomości tego, że struny pracują inaczej. Mi się w każdym razie udawało :) (nie, że nigdy tego w prawdziwym śpiewaniu nie użyłam :P)

PostNapisane: piątek, 21 czerwca 2013, 18:06 

Yen, ale panuje taka zasada (w CVT), że czym wyżej tym głośniej, no i to powoduje u mnie zaciski, jak próbuję na siłę wyciągnąć jakiś dźwięk (podnoszę krtań wysoko i kupa) :D

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj