* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość

Tytuł: ćwiczenia
PostNapisane: środa, 12 czerwca 2013, 13:44 

Online: 92d 5h 51m 6s
GG: 0
Witam chciałem zapytać o to czy te ćwiczenia wystarczą.
Otóż wykonuję dziennie:
-ok. 20 min sls ćwiczenie 2-7
-ćwiczenia oddechowe 20 min
-ćwiczenia dykcyjne 10 min
-ćwiczenia słuchowe w programie earmaster 30 min.
Czy takie ćwiczenia mi wystarczą?
Z góry dziękuję za odpowiedz :)

Tytuł: Re: ćwiczenia
PostNapisane: środa, 12 czerwca 2013, 14:51 

Online: 29d 10h 3m 55s
GG: 10793951
Czym są ćwiczenia 2-7? Bo jakoś kruca brakuje mi tu samego praktycznego śpiewania w tej rozpisce : p

PostNapisane: środa, 12 czerwca 2013, 19:55 

Online: 1192d 22h 38m 27s
to ty musisz wiedzieć czy Ci to wystarcza czy nie. Jeśli czujesz, że te ćwiczenia Ci pomagają i się dzięki nim uczysz/rozwijasz to ok, a jeśli czujesz, że nic się po nich nie poprawia, to pewnie źle je sobie dobrałeś, albo niepoprawnie je wykonujesz. Pamiętaj zawsze, że ćwiczenia nie powinny być celem samym w sobie. W końcu chcesz dobrze śpiewać, a nie być mistrzem rozgrzewek wokalnych ;)

PostNapisane: środa, 12 czerwca 2013, 20:08 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Sprawa z ćwiczeniami jest nieco złożona. Jeżeli chcesz ustawiać swój głos w oparciu o ćwiczenia to jak znam życie nie robisz ich poprawnie. Wykonywanie ćwiczeń SLS nie poprawi Twojego brzmienia jeżeli będziesz je robił nieprawidłowo. Wiedza teoretyczna i świadomość to najszybsza droga w uczeniu się śpiewu. Po co robić 30 ćwiczeń na to żeby ustawić język skoro można przeczytać jak go trzymać i tego przypilnować przez 2-3 dni ćwiczeń?
Ja to mówię w oparciu o to jak ja się uczę. Jak zaczynałem to ryłem ten SLS po 3 godziny dziennie. Przyszło mi z tego coś co można określić słowem zaczynającym się od g a kończącym na o. Diametralny przeskok zrobiłem jak ogarnąłem teoretycznie co trzeba robić z jedną rzeczą. Jak ogarnąłem twang. SLS Ci nie zaszkodzi, jednak jak nie będziesz robił ćwiczeń poprawnie to też Ci nie pomoże.

Jeżeli mowa o rozgrzewkach to mogę Ci polecić zwykłe wygłupianie się polegające na parodiowaniu śpiewu operowego. Robisz coś takiego jak się robi w operowym i śpiewasz sobie od niskich do wysokich dźwięków. Pilnuj tylko stanu "ziewania" w czasie śpiewu. To operowe ustawienie ma to do siebie, że jest się niezdzieralnym. Nie zaciskasz gardła ani nie zapowietrzasz głosu. Chodzi, żeby robić te wyższe dźwięki tak operowo. Jak tak poćwiczysz 10-15 minut to już jesteś rozśpiewany. Dobrze jest się też rozgrzać fizycznie. Chodzi o to, żeby np... poskakać na skakance. Pewnie teraz się ze mnie ludzie śmieją ale zapewniam, że większy ubaw miałem jak oglądałem The Osbournes i widziałem Ozzyego, który siedzi w pokoju na stadionie przed koncertem i robi 15 minut jakieś ćwiczenia z płyty, później 10 minut skacze na skakance. Miał tam wszystko rozpisane co ile minut robić. Rozgrzewka fizyczna bywa czasami ważniejsza niż sama wokalna. Ja np po wysiłku fizycznym mam głos rozgrzany w 100%. Po rozśpiewkach różnie bywa.

PostNapisane: środa, 12 czerwca 2013, 23:48 

Online: 17d 17h 3m 12s
Długość i rodzaj ćwiczeń, to sprawa mocno indywidualna. Dłużej, więcej nie równa się szybciej. Dużo zależy od naszej dyspozycji danego dnia. Ważne, żeby w czasie ćwiczeń być skoncentrowanym na tym co się robi i nie robić ćwiczeń na pałę.

Bohemian Rhapsody #1 Forever

PostNapisane: czwartek, 13 czerwca 2013, 17:16 

Online: 29d 16h 15m 1s
weedi napisał(a):
Witam chciałem zapytać o to czy te ćwiczenia wystarczą.
Otóż wykonuję dziennie:
-ok. 20 min sls ćwiczenie 2-7
-ćwiczenia oddechowe 20 min
-ćwiczenia dykcyjne 10 min
-ćwiczenia słuchowe w programie earmaster 30 min.
Czy takie ćwiczenia mi wystarczą?
Z góry dziękuję za odpowiedz :)

Zestaw jest ok o ile przynosi efekty. Poćwicz go do trzech miesięcy (tyle wpisałem, ale może być krócej zależy od zaawansowania). Jak po tym czasie nie zauważysz żadnej różnicy, to musisz go zmienić. Jedyne co bym sobie odpuścił, to te 20 minut na oddech. Nie wiem co to za ćwiczenia i czego dotyczą, ale oddychać jakoś specjalnie nie trzeba się uczyć o ile nie dusisz się w normalnym życiu... ;)

PostNapisane: piątek, 14 czerwca 2013, 13:50 

Online: 92d 5h 51m 6s
te ćwiczenia sls ćwicze jakoś od tygodnia i już czuję różnicę i śpiewam wyżej.
Oddechowe robie na leżąco naciskam na przepone książką i jak wypuszczam powietrze robie sss.

PostNapisane: piątek, 14 czerwca 2013, 14:13 

Miast tych oddechowych, lepiej poćwicz brzuszki, zrób szóstkę Weidera, poćwicz pompki, zafunduj sobie drążek i na nim ćwicz, no i zacznij biegać. Oddychanie na pewno Ci się polepszy. Przy normalnym śpiewaniu wystarcza oddychanie normalne. Jak będziesz miał jakieś ekstremalne dźwięki to i tak musisz nad nimi popracować a wtedy oddech sam się dobrze ustawi. Te ćwiczenia z SLS też poprawiają oddech. Dodaj do nich lip trills, z nich można zrezygnować gdy robi się swobodnie bez pomagania sobie rękoma a i tak od czasu do czasu dla rozluźnienia warto lip trills robić. :)

PostNapisane: piątek, 14 czerwca 2013, 14:35 

Online: 28d 7h 4m 11s
GG: 1882681
acaria napisał(a):
zrób szóstkę Weidera

Szatan przemówił przez acarię... ]:>

PostNapisane: piątek, 14 czerwca 2013, 15:22 

Jaco91 napisał(a):
acaria napisał(a):
zrób szóstkę Weidera

Szatan przemówił przez acarię... ]:>

Praktyka. Machnąłem kiedyś. Teraz też robię co drugi dzień co najmniej 100 brzuszków dla utrzymania formy. Biegam. W kwietniu zaliczyłem maraton (oficjalnie, bo nie oficjalnie wcześniej). Miałem ostatnio kontuzję, ale wczoraj 15 km machnąłem. Dla mnie to przyjemność i sposób na utrzymanie kondycji fizycznej. Przy tym fajna zabawa. Warto spróbować. :)

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj