* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2013, 22:58 
A ja się nie zgadzam z Lastem, mnie fałsze, tak jak ciebie jakoś specjalnie nie bolały. Znam bardziej zaawansowanych technicznie wokalistów z gorszymi. Jak na swoje ustawienie, to zrobiłeś wszystko co się dało, żeby stabilnie trzymać ten dźwięk i to się chwali.

Tonację tak wybrałeś, żeby w okolicy głowy siedziały najwyższe dźwięki. Dobry wybór, to bardzo bezpieczna opcja, szczególnie jak ma się problem z wyższymi dźwiękami.

Nie polecam unikania "I", wystarczy po prostu dobrze ustawić i nie trzeba będzie przechylać do "E" ;p

Tak jak Hubert wspomniał, problem jest z samogłoskami i twangiem. Rzeczy w tym, dlaczego.
Zauważ, że momentami wkrada ci się mocniejszy nosek i ogółem słychać dosyć niską pozycję podniebienia, oraz wysoką krtani.

To wina buzi. Masz za szeroki rozstaw szczęki, żeby utrzymać samogłoski na ciemniejszym i bardziej wyrezonowanym ustawieniu. Prawdopodobnie masz w okolicy 2 palców poziomo włożonych do japy.
To o wiele za dużo, wystarczy mniej niż 1. Problem jaki się prawdopodobnie pojawi to mocna spina. Ją zlikwidujesz podwyższając podniebienie.

Dobre ćwiczenie na to, to ziewanie z zamkniętymi ustami. Mniej więcej w takiej pozycji spróbuj śpiewać. Czyli- wysoko podniebienie, wąsko buzia. Jak przypadkiem wskoczy ci opera, to nie podnoś tego podniebienia aż tak mocno, inaczej krtań też się obniża i brzmienie wędruje w tamtym kierunku. Tutaj będziesz musiał znaleźć punkt równowagi sam ;p

PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2013, 07:19 

Online: 28d 7h 4m 11s
GG: 1882681
Masterkeep napisał(a):
I wcale mnie to nie zniechęca, bo moim zdaniem przez rok nauki dużo osiągnąłem (mogę podesłać na pw jakąś nagrywkę sprzed ponad roku na przykład) i dzięki temu mam motywacje, żeby ćwiczyć dalej :)

Zachęcam, byś wrzucił ją tutaj:
viewtopic.php?f=42&t=4255
:)

PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2013, 18:40 

Online: 2d 3h 27m 15s
GG: 0
Już wrzucone parę nagrań. Dość ciekawy temat, szkoda, że nikt się tam nie udziela ;)

PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2013, 18:55 

Masterkeep napisał(a):
Już wrzucone parę nagrań. Dość ciekawy temat, szkoda, że nikt się tam nie udziela ;)

Widziałem. ;)
Właśnie sam się zastanawiam, czy zostawić w tym wątku tylko próbki, żeby był bardziej przejrzysty, czy prowadzić w nim dyskusję, żeby był bardziej popularny.

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 20:51 

Online: 116d 14h 40m 34s
GG: 0
Sam kawałek jest ciężki, ale zaśpiewanie d5 nie powinno nikomu sprawić problemu, mowa tutaj o osobie, która ma jakieś podstawy. Jak ogarniesz w rok, dwa to może nawet niemenowskie c zaśpiewasz :)

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 21:52 

Arts napisał(a):
zaśpiewanie d5 nie powinno nikomu sprawić problemu, mowa tutaj o osobie, która ma jakieś podstawy.
Powiedz, że żartujesz...

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 21:56 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Jaco91 napisał(a):
Arts napisał(a):
zaśpiewanie d5 nie powinno nikomu sprawić problemu, mowa tutaj o osobie, która ma jakieś podstawy.
Powiedz, że żartujesz...

He?

http://www.youtube.com/watch?v=nhU24xxb ... age#t=212s

D5

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 22:18 

W takim razie ja nie mam nawet "jakichś podstaw" bo nie jestem w stanie zaśpiewać tego dźwięku...

PostNapisane: wtorek, 11 czerwca 2013, 11:05 
Spoko Jaco, to takie samo twierdzenie jak "każdy wokalista z podstawami powinien mieć ładnie wyrezonowane E wielkie" ;)

Jak ktoś jest HB albo LT, to może sobie mieć to d2 z samymi podstawami.
Jak ktoś jest Barytonem, to będzie miał ładne G z podstawami, Tenor nie sięgnie.
Jak ktoś jest Basem to będzie miał ładne D z podstawami, Baryton i Tenor tego nie zrobią.
Baryton będzie miał porządną chrypę, Tenor nie.
Bas będzie niszczył wioski Growlem, Tenor i Baryton nie.

I tak dalej, I tak dalej.

Zacznijcie brać typy głosu pod uwagę, to przestaniecie się cisnąć tym, kto jaki dźwięk ma ;p

PostNapisane: wtorek, 11 czerwca 2013, 14:18 

Online: 29d 16h 15m 1s
IMHO myślę, że branie typów głosów pod uwagę jest ograniczające. :) Każdy ma inny głos i oczywiście warto się zainteresować ku jakiemu głosowi jest bliżej. To co napisałeś ma jak najbardziej sens i generalnie tak jest (chociaż jeśli chodzi o doły to ja schodzę do E2 lub inaczej e-1. Fakt brzmi to słabo.. jak na tenora przystało :). ).

Fach powstał dla opery, dla muzyki rozrywkowej nie. Najważniejsze jest aby odnaleźć swoją tessiturę, bo to pozwoli uchronić się przed problemami.

Myślę, że to d2 w neutralu nie jest zarezerwowane dla tenorów, ale mogę się mylić, bo mi góry nigdy nie sprawiały problemów.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj