* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Autor Wiadomość

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2013, 19:16 

Online: 1h 48m 42s
GG: 0
Proszę o ocenę moich nagrań. Krytyka mile widziana. Czy powinnam poćwiczyć nad głosem, czy raczej dać sobie spokój?
http://www.youtube.com/watch?v=QtERT3X-ImA
http://www.youtube.com/watch?v=0QO2uWB-nlA

Edit: Chyba nikt nie chcę mi doradzić. Bardzo proszę o pomoc. Jeśli nie nadaję się do tego to chcę żeby ktoś napisał mi to wprost.

PostNapisane: sobota, 8 czerwca 2013, 12:52 

Online: 28d 7h 4m 11s
GG: 1882681
Witaj. :)

Pierwszy utwór:
Jesteś nieco za cicho, niższych dźwięków prawie nie słychać. W średnicy jest czysto, natomiast góry już są nieco obok, no i słychać, że nieco wymęczone, spięte. (kwestia luzu, podparcia, pewności dźwięku)

Drugi utwór:
Tutaj lepiej Cię słychać, ale podkład jest ciszej. Co do śpiewu. Podobnie jak w pierwszej piosence, wyższe dźwięki są jakieś niepewne, spięte. W dodatku wydaje mi się, że słyszę tu nieco nosowości, ale niech się ktoś mądrzejszy wypowie. ;)

Ogólnie jest całkiem spoko, jesteś muzykalna, śpiewasz względnie czysto i w miarę swobodnie operujesz głosem. Kilka rzeczy jest do poprawy tylko. ;)
Podoba mi się Twój głos. ;)

Pozdrawiam.

PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2013, 22:24 

Dziękuję bardzo za opinię. Spróbuje nad tym popracować mam nadzieje, że coś z tego wyjdzie :)

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 13:49 

Online: 30d 22h 47m 17s
hej dziewczyno, masz piekny głos ! duzo pracy przed tobą ale barwa jest mega obiecująca jak dla mnie.

nie kombinuj za wiele, szukaj luzu w spiewie, no i skupiaj sie na tekscie - przekazuj nim emocje, zawsze! to jest na prawde najważniejsze

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 15:35 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Masz bardzo subtelne ustawienie głosu. Nie wiem czy jak dodasz głośności to tego nie stracisz. Jak nagrywasz to zwiększ czujność mikrofonu i będzie lepiej. Brzmi to całkiem zgrabnie. Troszkę więcej praktyki i z czasem zrobisz postęp. Mam wrażenie, że to "e" jest troszkę zbyt nosowe", brakuje Ci tam troszkę odwagi chyba w tych wyższych dźwiękach ale tak to też do wyćwiczenia. Jest już coś na start, teraz musisz konsekwentnie realizować swoje cele i z czasem będzie tylko lepiej.

W drugim nagraniu jest moim zdaniem zdecydowanie zbyt nosowo. No i nie wiem czy te tonacje nie są dla Ciebie zbyt niskie, bo doły są lekko poza skalą na chwilę obecną. Zwróć uwagę na tę nosowość bo czasami partoli robotę. Trzeba dźwięki nieco wpakować na podniebienie twarde/górne jedynki. Myślę, że to powinno pomóc.

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 20:48 

Bardzo wszystkim dziękuję za wyrażone opinie. Tamte utwory były nagrane bez mikrofonu, a więc postarałam się coś nagrać z mikrofonem i zgodnie z radą zwiększyłam czułość jak tylko się dało http://www.youtube.com/watch?v=glNvneOskGA

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 21:50 
Administrator

Tutaj wyszło, że nie panujesz do końca nad głosem. Śpiewasz zbyt nosowo. Postaraj się dać do głosu więcej kaczki, bo przez te duże ilości powietrza nie możesz pociągnąć żadnych wyższych dźwięków. Jak dodasz troszkę kaczki i umieścisz te dźwięki za górnymi jedynkami, na twardym podniebieniu to zaczniesz lepiej brzmieć. Myślałem, że masz taki subtelny sposób śpiewania ale wychodzi na to, że słaba jesteś technicznie. Zwróć uwagę na to, żeby nadźwięcznić głos, dodaj to kaczkowate brzmienie, z tym że kaczka nie może wynikać ze śpiewania przez nos. To o czym mówię to twang. Moim zdaniem musisz go opanować. Śpiewanie z powietrzem nie musi być koniecznie złe. Błędem jest to wtedy, kiedy sama o tym nie decydujesz. Nie umiesz śpiewać bez zapowietrzonego głosu, co komplikuje Ci wiele różnych rzeczy. Poćwicz kaczkę. Stawiaj dźwięki maxymalnie kaczkowate aż zrozumiesz na czym to polega. To tylko trening wokalny, więc nie musi ładnie brzmieć. Śpiewasz sobie np. samogłoskę "e" trzymając dosyć wysoko tył języka. Pilnuj szczęki, żeby się nie wysuwała do przodu. Zobaczysz, że ta "kaczka" zwana twangiem umożliwi Ci więcej swobody w skakaniu po dźwiękach.

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 22:50 

Nie liczyłam na to, że będzie dobrze technicznie, bo dopiero mam zamiar zacząć ćwiczyć tylko nie jestem przekonana, czy da się coś z tym zrobić stąd moje pytanie tutaj. Jeszcze raz dziękuje za wszystkie rady.

PostNapisane: wtorek, 11 czerwca 2013, 00:56 

Online: 28d 7h 4m 11s
GG: 1882681
Oczywiście, że się da! Nawet przez chwilę nie myśl, że jest inaczej.
Masz naprawdę świetny głos, więc do roboty. ;)

PostNapisane: wtorek, 11 czerwca 2013, 17:05 
Administrator

Warunkiem tego czy się da jest posiadanie budowy aparatu głosowego takiego jak posiada homo sapiens. Jeżeli jesteś zmutowana genetycznie i masz narządy głosowe konia albo żyrafy to innych wykonań niż duety z Justinem Bieberem nie będziesz w stanie niestety zaprezentować. Nie ma czegoś takiego, że się nie da. Większość przypadków ludzi, którzy uważają, że nie mają talentu do śpiewania jest nieco ograniczona umysłowo. Śpiewanie to używanie kilku mięśni. No a poprawa rezonansu u Ciebie jest wyjaśniona w moim poście to musisz sobie sama odpowiedzieć na pytanie czy chcesz to poprawić czy nie. Jak chcesz to patrz wyżej, jak nie chcesz to się zastanawiaj dalej czy się da.

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj