* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 11 lutego 2013, 00:49 

Online: 30d 22h 47m 17s
GG: 0
cwicz ! tym razem slabiej.

mało tego przydzwieku jest - sprobuj polaczyc glos z oddechem, bierzesz oddech i cofasz brzuch powoli jak spiewasz, zeby zebra byly rozwarte, tak jak pisalem!:) pospiewaj na razie cos bez gitary, ucz sie osobno, jak sie nauczysz jedno i drugie to połączysz, tak jest najprosciej !

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 12 lutego 2013, 20:24 

Online: 1d 7h 21m 53s
Cześć,

pykałem sobie jak często popołudniem na gitarze i gdy się odezwałem próbując curbingu, poczułem coś, czego wcześniej nie czułem. Odpaliłem jakiś stary projekt, dograłem wokal (na siedząco, ale ciii), niestety weszli do mieszkania ludziowie więc nie nagrałem zbyt dużo, ale pojawia się pytanie.

Czy jakoś tak ma brzmieć curbing w praktyce? Wokal pojawia się po zakończeniu frazy z solówką oczywiście:

http://w661.wrzuta.pl/audio/9a1V7GawZeb/curb

No i przy samogłosce "u" ("do bluesa") - tam wyraźnie słychać wyjście z "chrypy" - to już neutral, czy dalej curbing? Czy ta zmiana to wynika z mojego braku techniki, czy "u" jest po prostu głoską niecurbingową? Czy po prostu jest zaśpiewana z "mniejszą siłą" niż "e" na początku frazy?

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 13 lutego 2013, 00:07 

u jest własnie curbingową samogłoska , u, a (tylko takie zagraniczne, nie polskie) , y

nie boli cie nic jak te chrype robisz ? nie czujesz drapania w gardle itd ?

wg mnie jest ok, pocwicz nad samą dykcją itd, bo masz troche wade wymowy!

bluuesa jest curbingowe, co do reszty to wydaje mi sie, ze to na tyle nisko ze jakbys na takich wysokosciach uzywał neutrala to prawie by cie nie bylo slychac, wiec NIE WIEM, bo ta chrypa przeszkadza mi w jasnym okresleniu, ale jak cie nie boli to spoko, nie brzmi zle, a jak sie pouczysz jeszcze to moze byc cos ciekawego z tego.

jak dla mnie to zle to rytmizujesz ten tekst , posluchaj troche czarnuchów jak spiewają bluesa to załapiesz troche styl.

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 13 lutego 2013, 13:20 

No to dzięki, będę ćwiczyć i postaram się coś wrzucić za jakiś czas.

Z wadą wymowy nic nie zrobię, bo nie jest ona spowodowana złą "techniką mówienia", a wadą genetyczną twarzoczaszki i niektórych dźwięków po prostu nie jestem w stanie wydobyć.

Co do tego, że by mnie nie było słychać. Czyli to normalne, że przy niższych dźwiękach mnie przycisza i... I w sumie co mam wtedy robić żeby próbować wydobyć dźwięk? Więcej twangu/przejść w jakiś tryb?

No i nie mam żadnego dyskomfortu jak w ten sposób śpiewam, dlatego wrzuciłem do oceny, bo wydobywanie takich dźwięków wydało mi się nagle dość... Naturalne i swobodne.

No i co do rytmizowania tekstu - rzeczywiście blues jest dość ograniczoną formą muzyczną, szczególnie dwunastotaktowiec, ale nie zarzuciłbym na pewno komuś złego rytmizowania tekstu. Okej, może się to komuś nie podobać, sam nie twierdzę że to było super co zaśpiewałem, ale wg. mnie nie ma czegoś takiego, że ktoś coś źle robi i koniec kropka. W każdym razie następnym razem postaram się to zrobić bardziej... Standardowo.

Dziękuję jeszcze raz.

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 13 lutego 2013, 13:34 

Online: 77d 22h 8m 22s
Skoro uniosłeś w ten sposób żebra, to wiesz jakimi mięśniami to kontrolować. Zrobiłeś ten ruch, więc mięśnie masz sprawne. Przyjrzyj się mu, poobserwuj, poczuj swoje ciało, zauważ, w jaki sposób to robisz, to poczujesz też, co należy spiąć, by utrzymać ciało w odpowiedniej pozycji.

Tak, niższe dźwięki są cichsze. Szczególnie, jeśli ktoś jest wysokim głosem. Jeśli chodzi o CVT, to overdrive jest głośny. Też im niższy dźwięk, tym więcej podparcia trzeba, by móc go z siebie wydobyć nie tracąc twangu. Ale nie będą one dorównywać głośnością wysokim dźwiękom.

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 13 lutego 2013, 18:03 

a ze blues jest dosyc ograniczoną formą - to bym sie nie zgodził. jak go rypiesz na 12 taktach w standardowej formie to moze - ale ja takiego bluesa raczej nie grywam - bardzo rzadko mi sie zdarza - bo mnie nudzi, nie trzymam sie formy, trzymam sie tego czego chce , haha : )

a kasuje góre, bo jednak sie pomyliłem, posluchalem teraz jeszcze raz - rozkmin jakas melodie lepszą , bo to tak mi troche ględząco brzmi. i ja bym zrobił 'NIEE MAM POMYSŁU na tekst do bluesaa ! NAPISAŁEM WIEC coKOOOlwiek' - podrzyj sie troche, blues to emocje a u ciebie jest emocji niczym w dzisiejszym popie :D

i bez urazy ! mowie tylko po to zeby bylo lepiej, pochwalilem cie, teraz ci trzeba dowalic zebys cwiczyl :D z chwalenia nic nikomu nie przyszlo ! :) do roboty . a chrypa jest całkiem spoko, tak teraz mniej zmeczonym umysłem stwierdzam.

masz całkiem spoko z tym przydzwiekiem wiec to moze dlatego ci sie wydaje naturalne emitowanie dzwieków - szukaj tego, ze jak zaczynasz spiewac to ci sie wydaje ze twoje ciało głownie do tego słuzy, jakby było stworzone do spiewu : >

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 19 lutego 2013, 15:00 

Nagrałem kolejną rzecz. Oczywiście wokal i gitara były nagrane razem.

W celu oszczędności czasu polecam skoczyć od razu do drugiej zwrotki (1:20), bo kaleczę na tyle bardzo, że nie jestem w stanie na równym poziomie zaśpiewać dwóch zwrotek ^^

Łapcie więc interpretację zbierającą dziesiątki zasłyszanych wykonań (i wybranych najprostszych elementów ;d) Hoochie Coochie Man'a:

http://w64.wrzuta.pl/audio/9FT4zfwUbA0/untitled

I oczywiście pytanie - w dobrą stronę to idzie?

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 16:34 

Cześć,

żebrania o wskazówki ciąg dalszy.

Mam nadzieję że ten materiał w przeciwieństwie do poprzedniego może liczyć na jakieś słowo komentarza ^^
Kolejny standard, tym razem "rock me baby":
http://www.youtube.com/watch?v=tyvOiRiTCSs

Pozdrawiam

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 9 kwietnia 2013, 12:55 

no ale napisz, czy chcesz miec wiecej powera jeszcze czy jak ? dykcje cwicz, bo z oddechem nie miales wielkich problemów z tego co pamiętam, musisz tak umiejscowic glos i operowac językiem zeby jak najbardziej zatuszować swoja wade wymowy - przynajmniej wg mnie.

w kazdym razie jest niezle idziesz do przodu powoli wiec dobrze, a jaki kierunek to juz sam sobie odpowiedz a potem mow co bys chcial dorzucić :)

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 17:06 

Będę się starał... Z tym, że jak narazie to mi dorzucili aparat ortodontyczny na dolną szczękę, więc łatwo nie jest... Co zrobisz.

W jaką stronę? Ja nie wiem, ja chcę żeby to nie kuło w uszy. Tymczasem może kogoś zainteresuje i jest w stanie powiedzieć na co zwrócić uwagę tutaj, żeby było lepiej (wrzucam taką wersję, bo nie jestem w stanie całej zwrotki zaśpiewać tak jakbym chciał, jak zwykle. Nie przeraźcie się pierwszym dźwiękiem):
http://www.youtube.com/watch?v=nAmxdyPKS8Q

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj