* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość

PostNapisane: niedziela, 24 marca 2013, 11:04 

Online: 77d 22h 20m 53s
GG: 0
koncerty sa wieczorami, nie ze względu na wokalistów :/ ze względy na 100 innych czynników, czyli np kto przyszedł by na koncert o 10.30, musiałby się urwać z pracy.

To, że koncert są wieczorem/w nocy jest spowodowane naszym ludzkim czynnikiem.

Wokaliście rozgrzewają się o 7.20 i o 7.45 już super śpiewają acoustic live w telewizji śniadaniowej, czy w radiu. Np Guy Sebastian czy Bruno Mars, w Polsze chyba same playbacki lecą.

PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2013, 15:59 

Online: 30d 22h 47m 17s
dokładnie, jesli jesteś dobry to rano tez zaspiewasz - wiadomo, nasze ciało potrzebuje troche po obudzeniu zeby sie 'dobudzić' ale to nie jest 12 godzin ;]

rano ma sie lepszy głos, bo niższy , cięższy i wyluzowany - też miałem wrażenie ze mi lepiej wieczorem, ale teraz caly dzien staram sie utrzymywac poranną rozluzniona barwe glosu

PostNapisane: wtorek, 26 marca 2013, 22:42 

Online: 2d 18h 22m 10s
no wlasnie rano tez lepiej mi sie spiewa, ale mam wrazenie, ze wieczorem brzmie lepiej.
https://www.youtube.com/watch?v=TjfMmNyPgIw - 35:15sec - czy on tutaj przypadkiem nie podnosi krtani do góry ? bo wygląda jakby chciał wykończyć swoje gardło.

PostNapisane: wtorek, 26 marca 2013, 23:05 

nie , nic złego nie robi z punktu widzenia sluchacza. a jak jest na prawde to tylko on sam wie, ale jakby sobie robił tym krzywde to raczej nie grał by prawie codziennie koncertu bo by sie zajechał : )

PostNapisane: wtorek, 26 marca 2013, 23:11 

no, ale gdy tak się wysila to nie widać mu krtani i podnosi głowę trochę do góry, no i wyglada jakby się wysilał, jakby nie przychodziło mu to swobodnie.

PostNapisane: środa, 27 marca 2013, 00:38 

mysle ze to kwestia interpretacji i emocji, glos brzmi calkiem swobodnie - wiadomo, zawsze moze byc lepiej, ale co sie czepiac ;)

PostNapisane: czwartek, 28 marca 2013, 21:35 

Online: 49d 10h 42m 28s
Dorzucę swoje trzy grosze odnośnie sprzętu. Sprzęt ma niebagatelny wpływ na nagranie. Wiadomo, jak nie masz techniki to na studyjnym sprzęcie zabrzmisz kiepsko, ale jeśli umiesz śpiewać i nagrasz to dyktafonem wbudowanym w telefon to nie ma co liczyć na cuda.
Nagrania mikrofonem do Skype'a zawsze będą brzmieć beznadziejnie, co może mieć wpływ na ocenę własnego wykonania (ja się nagrywam mikrofonem studyjnym w domu, co jest moim punktem odniesienia) Z miejsca mówię, że owszem, są tutaj na forum próbki nagrywane mikforonem do Skype'a, dzięki którym można dokonać jakiejś oceny.

Fakty :
a.) Każdy mikrofon, studyjny czy nie, ma swoją charakterystykę brzmieniową i tym samym każdy uwydatnia lub tłumi inne częstotliwości, a to ma duży wpływ na nagranie.
b.) Mikrofony do Skype'a kosztują od kilku złotych w górę i trzeba się zastanowić nad jakością wykonania tego sprzętu i komponentów w nim zawartych - są kiepskie, poza tym membrany są mniejsze etc. Ponadto przenoszą do nagrań duże ilości szumu.
c.) Karta dźwiękowa w zwykłym komputerze (w laptopie też) przetwarza sygnał z rozdzielczością 16 bitów co daje bardzo mały zapas dynamiki (zauważcie jak łatwo przesterować nagranie śpiewając głośniejsze partie). De facto mamy małe pole do popisu używając konsumenckiego sprzętu.

1.) Mikrofon do Skype'a (wybaczcie, że nadużywam tego terminu, ale dobrze oddaje on charakter sprawy)
- Tnie częstotliwości jak kosiarka, nadając nagraniu w pewnym stopniu fałszywy charakter.
- Przenosi duże ilości szumu.
+ Można go używać do komunikacji w internecie :D

2.) Mikrofon pojemnościowy
+ Obnaży niedoskonałości Twojej techniki.
+ Każdy brzmi troszkę inaczej, jednak ogólna barwa nagrania jest zachowana.
+ Niski poziom szumów.
+ Jest stworzony do nagrywania! :D
- Potrzebuje wzmocnienia +48V żeby dało się nagrywać.

Będąc szczerym, żeby nagrywać w domu, dla siebie wokal, gitarę to potrzeba wydać koło 1000zł. Potrzeba mikrofonu, karty dźwiękowej, kabla i statywu. Ja mam u siebie mikrofon MXL 770, kartę Esi Maya 44 i w zupełności wystarcza mi to do nagrywania wokalu i gitary. Przynajmniej mogę zaufać temu co słyszę. :)

Trochę się rozpisałem, ale to tylko podstawowe informacje. Wiem, że nie każdego stać na kupno sprzętu, ale jeśli padło tutaj pytanie o rolę sprzętu w nagrywaniu utworu, to tak, sprzęt ma niebagatelne znaczenie.

PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 00:07 

Rozumiem.

https://www.youtube.com/watch?v=0Qu8g7JuURY - porównajmy np. ten utwór z oryginałem.

PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 08:15 

Online: 29d 16h 15m 1s
Nie znam Biebera ale Michael Madsen w teledysku super! Początek teledysku i rozmowa z Bieberem. Rewelka.

http://lybio.net/justin-bieber-as-long- ... peek/film/

Kawałek taki sobie, ale da się słuchać. Na żywo wyszły braki...;)Bieber to epizod kulturowy. Dziewczyny go kochają, daje im czego chcą w tym wieku. Zniknie jak Britney Spears, ale przygodę ma na całe życie. A czy śpiewa czy nie śpiewa dobrze? Who cares? :)

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj