* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość

PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 15:15 

Online: 1d 22h 58m 6s
GG: 0
Hej,
Szukam nowego nauczyciela śpiewu i zastanawiam się który będzie lepszy SLS,CVT czy zwykły?
I dlaczego akurat ten.
Z góry dzięki za odpowiedź ;-)

PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 16:09 

Online: 101d 8h 47m 45s
Na dzień dzisiejszy wybrałbym "zwykłego"

PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 16:26 

Online: 17d 17h 3m 12s
Co rozumiesz pod pojęciem 'zwykły nauczyciel'?

Bohemian Rhapsody #1 Forever

PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 17:30 

Online: 30d 22h 47m 17s
to nie ma znaczenia

kazdy nauczyciel jest dobry jesli robisz przy nim postępy, atmosfera na lekcji jest dobra, dobrze sie czujesz, zdobywasz wiedzę itd.

trzeba uważać na nauczycieli którzy potrafią być jak kłoda pod nogi - nie dość że każą ci spiewać repertuar ktory dla ciebie wymyslą i uwazają sie za nie wiadomo co w kwesti 'tobie bedzie dobrze w takim a takim repertuarze' to swoje braki wiedzy będą reperować tym ze 'jesteś za głupi na spiew' 'nie wiem jak ci to juz wytłumaczyć' 'nic z ciebie nie będzie' - miałem wątpliwą przyjemnosc z takimi, od nauczyciela oczekuj spokoju, zadnych barier w stylu 'mów do mnie prosze pana, całuj mnie w ręke na powitanie a potem płac kiedy stoper odmierzy czas i spadaj do domu' - spiew to zabawa, nawet czasem wygłupy zeby na luzie doprowadzic do jakiegos efektu - jesli twoj nauczyciel nie zaraża cię radością, optymizmem to jest to raczej mruk plamisty a nie nauczyciel.

wiedz czego chcesz - powiedz o tym nauczycielowi a on powinien rzetelnie ci o tym opowiedziec i cie tego nauczyc.
jest jeszcze cos takiego ze niekiedy osobowosci nie bardzo grają ze soba, ale dobry nauczyciel też powinien umieć zrezygnowac z ucznia mowiac mu ze sie nie dogadują i że jest męcząca atmosfera wiec nie ma sensu sie kisić.

tyle ode mnie, pozdraiwam

PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 19:12 

Glissando napisał(a):
Co rozumiesz pod pojęciem 'zwykły nauczyciel'?

Taki np. w domu kultury

A patrząc na metody nauczania to która najlepsza?

PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 19:50 

Online: 17d 17h 3m 12s
Nie da się na to jednoznacznie odpowiedzieć. Najlepiej jakbyś sobie sam zdanie wyrobił. Ja mogę Ci powiedzieć z własnej perspektywy, że nie mając nic wspólnego ze śpiewem (oprócz robienia przez pół roku na własną rękę jakiś rozśpiewanek, które nic mi nie dały, oprócz zacisków), zdecydowałem wybrać się do nauczyciela CVT (tak podpowiadała mi intuicja po bardzo długiej analizie), i już po pierwszej lekcji wiedziałem, że to była najlepsza decyzja jaką mogłem podjąć. Wszystko mi grało na lekcji i było spójne, tj. podejście nauczyciela oraz metoda nauczania. Ja swoje miejsce znalazłem od razu. Pierwszy nauczyciel i strzał w dziesiątkę. Tobie również życzę trafić pod skrzydła rzetelnego i kompetentnego nauczyciela. Nauczyciel to "tylko" drogowskaz. Pamiętaj, że ostatecznie i tak wszystko zależy od Ciebie.

Bohemian Rhapsody #1 Forever

PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 21:12 
Witaj,

zgadzam się z poprzednikami, tak naprawdę wszystko zależy od Ciebie, a nauczyciel może Ci tylko dać pewne wskazówki. Najlepiej, gdybyś miał wyznaczony cel, czyli abyś wiedział, jakie gatunki muzyczne chciałbyś śpiewać. Ułatwi to nauczycielowi odpowiedni dobór ćwiczeń, choć na początku pewnie dostaniesz standardowe ćwiczenia, bo nauczyciel zanalizuje Twój głos i sprawdzi, jak sobie radzisz na poszczególnych wysokościach dźwięków.

Ocena, który nauczyciel może być lepszy może przysporzyć trudności, ponieważ każdy ma indywidualne preferencje i to, co odpowiada jednej osobie, drugiej niekoniecznie musi i tak samo jest z metodami nauczania w poszczególnych technikach.

SLS opiera się na ćwiczeniach mających na celu uzyskanie tzw. mixu. Jest to dużo ćwiczeń, które również zaciemniają dźwięk (brzmienie zbliżone do operowego) i raczej taki sposób śpiewu preferują nauczyciele tej techniki. Osobiście miałam okazję wziąć udział w lekcjach techniki Natural Voice Perfection, jest to technika wywodząca się z SLS właśnie i wrażeń raczej pozytywnych nie mam, ponieważ nauczyciel często nie potrafił pomóc mi, kiedy, wykonując ćwiczenie, skarżyłam się na zacisk i uczucie powietrza w gardle, co jest niedopuszczalne podczas emisji głosu. Ale równie dobrze mogłam trafić na nieodpowiedniego nauczyciela, zatem nie odradzam tej techniki, po prostu dzielę się doświadczeniem.

CVT daje Ci różne możliwości, ale zasada jest taka, że to Ty decydujesz o tym, jak chcesz brzmieć i nauczyciel pracuje z Tobą tylko nad tymi aspektami, na których Ci zależy. Nie miałam okazji brać udziału w lekcjach tej techniki, zatem niewiele więcej mogę napisać.

Nauczyciele z domów kultury mogą być różni. Tak naprawdę musisz wykazać się dużą świadomością. Pamiętaj, że jeżeli jakieś ćwiczenie sprawia Ci problem i jest dla Ciebie niekomfortowe, nauczyciel ma obowiązek skorygować ten problem.
Trafiłam kiedyś na nauczyciela z domu kultury, który nie wiedział, że mam problemy z prawidłowym oddychaniem. Było to słychać, śpiewałam bowiem na mocno zaciśniętym gardle, miałam też dużo powietrza w głosie i nie potrafiłam sprawić, aby dźwięk był stabilny (głos drżał, co było wynikiem nieprawidłowego podparcia oddechowego). Kiedy skończyłam śpiewać, nauczyciel zwrócił mi jedynie uwagę na to, że mogłabym dodać jakieś ozdobniki, po czym zaprezentował przykładowe z nich, a kiedy powiedziałam mu, że mam problemy z prawidłowym oddychaniem podczas śpiewu, zdziwił się: "Tak? Ahaaaa..."

Jednak jest to moje osobiste doświadczenie, które możesz tylko potraktować jako ostrzeżenie o tym, jaki nauczyciel nie powinien być, jakiejkolwiek techniki by nie reprezentował.

Pozdrawiam.

PostNapisane: sobota, 16 marca 2013, 16:53 

Uogólniając gdybym chciał uczyć się śpiewać techniką najbardziej zbliżoną do W.Houston,Ch.Aguilery czy J.Hudson. To jaką metodę nauki najlepiej wybrać?

PostNapisane: sobota, 16 marca 2013, 20:41 

Online: 29d 16h 15m 1s
Jest tylko jedna metoda nazywa się - ciężka praca. SLS, CVT to nie techniki tylko metody nauczania śpiewu. Nie ma znaczenie jaką metodę wybierzesz, na początku musisz nauczyć się prawidłowo wydobywać dźwięki. Każda z metod ma takie założenie. Nauczyciel narzuci dyscyplinę i taka z niego wartość. Szczerze, to może dawać wskazówki i doradzać. Śpiewanie polega na poznawaniu odczuć w organizmie, nauczyciel może czuć coś u siebie, ale u Ciebie to jedynie może poczuć jak się pocisz...;)

Weź sobie kurs Setha Riggsa. Praktycznie cały jest na Youtube - http://www.youtube.com/user/HT0WNfemale ... ture=watch

Gwarantuję Ci, że jak przejdziesz wszystkie lekcje uczciwie, to będziesz śpiewa bardzo dobrze technicznie. Kurs jest bardzo dobry nawet jeśli ktoś nie jest zwolennikiem SLS (ja nie jestem) to warto skorzystać. Jeśli powtórzysz wszystkie ćwiczenia tak jak uczniowie Setha to będzie super. Jak masz pytania to pisz.

PostNapisane: sobota, 30 marca 2013, 15:38 

Online: 49d 10h 42m 28s
SLS Bretta Manninga.

Ostatnio edytowano środa, 10 lipca 2013, 18:37 przez Anthony, łącznie edytowano 1 raz

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj