* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Autor Wiadomość

PostNapisane: środa, 6 lutego 2013, 17:22 

Online: 1h 51m 27s
GG: 0
Cześć, pierwszy post na forum :)

Gram na akustyku rok jak to zwykle bywa sama gitara nie jest zachwycająca byłoby wspaniale móc do niej także śpiewać. Kilka słów o moim głosie, nigdy nie robiłem żadnych ćwiczeń, aby go jakoś poprawić, po prostu starałem się śpiewać piosenki, które mi wychodziły. Słyszałem sporo pochlebstw na temat mojego głosu kiedy z kimś rozmawiam(od przyjaciół, kumpli i znajomych, po obcych ludzi)

Nie znając się w ogóle na tematyce głosu i teorii muzyki w ogóle, mogę przypuszczać, że wyciągam te wyższe, płytsze partie basu, baryton, i jakieś tam niższe partie tenoru. Nagrywam się czasami na telefon i odsłuchuje jak to brzmi, imho dobrze. Lecz bywają także dni, gdy kompletnie mi jakoś nie idzie jak łatwo się domyśleć technika u mnie leży i staram się wszystko robić na czuja. Wiem, że mam oddychać przeponą, ale jak się tego skutecznie nauczyć i skąd mam widzieć, że czy robię to poprawnie nie mam pojęcia.

Przechodząc do meritum, od czego powinien zacząć kompletnie zielony człowieczek chcący poprawić swój głos?
Mniemam, że istnieje pełno poradników dla początkujących, przy czym chciałbym, aby ktoś mi indywidualnie wytłumaczył i odpowiedział na moje pytania.

Pozdrawiam Arek :)

PostNapisane: środa, 6 lutego 2013, 17:32 

Online: 30d 22h 47m 17s
sprzydalyby sie probki , to raz.

dwa, wejdz tu - viewtopic.php?f=28&t=4175 - wtorek 05.02.2013 - ogladnij filmik z posta jak inny uzytkownik mierzy się z przydzwiękiem (twangiem) , zobacz jak prezentuje swoje podparcie oddechowe - tak to ma byc, uscisliłem to odpowiadając w tamtym temacie.

a trzy - rozgladnij sie po forum, w 'skarbnica strefy glosu' masz poradniki, poczytaj cos, złap wiekszą swiadomosc na temat całego aparatu : >

no i wrzuc próbki zeby mozna bylo cos konkretnie o twoim glosie powiedziec

PostNapisane: środa, 6 lutego 2013, 17:55 

Już zabieram się do czytania.
A jeśli chodzi o próbki, to w jaki sposób mógłbym je wam przekazać? Bo z telefonu nagranie będzie tragicznej jakości.

PostNapisane: środa, 6 lutego 2013, 18:08 

Zach napisał(a):
Ojj wystarczy że będzie cię słychać :D aby za mocno nie szumiało XD A i nagraj się jak śpiewasz C E G na różnych wysokościach.

na początku jak będziesz ćwiczył to podparcie twang i tryby dalej

Spoko, gdybym jeszcze wiedział jak się śpiewa C E G na różnych wysokościach to byłoby fajnie :0 Tak jak mówiłem, znam 0 teorii muzyki.
Może zrobię tak, że nagram siebie śpiewając różne piosenki gdyż jestem zagorzałym zwolennikiem śpiewania coverów z oryginalnym głosem

PostNapisane: środa, 6 lutego 2013, 19:48 

Zach napisał(a):
np c2 e2 g2 i c3 itd.. nie przejmuj się jakością i coś wrzuć :D i tak coś się będzie dało oceniać

Dobra, jutro coś wstawię bo dzisiaj i tak nic już nie zrobię nie ma mnie w domu. Niby mam kamerę w laptopie i chyba coś z tym da się zrobić.
Dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi :)

PostNapisane: czwartek, 7 lutego 2013, 11:14 

Online: 30d 22h 47m 17s
ale jak sie skamerujesz to nie zaszkodzi :p na przykladzie innego uzytkownika - to sie nawet sprawdza :)

PostNapisane: czwartek, 7 lutego 2013, 12:17 

Online: 116d 14h 40m 34s
skup się na średnicy, a nie na headzie

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj