* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość

PostNapisane: środa, 19 grudnia 2012, 19:49 

Online: 16h 39m 18s
GG: 0
Już od kilku lat mam pewien problem, mianowicie strasznie boje się przy kimś śpiewać, strasznie, wtedy się denerwuje i robi mi się gorąco, na dodatek najgorsze jest to ze jak już się przełamie i przed kimś zaśpiewam to śpiewam fatalnie, inaczej zupełnie jak jestem sama a inaczej jak jestem z kimś. Jak śpiewam przy kimś to mi się tak jakby...gardło ściska i nad głosem nie panuje, co mogę z tym zrobić? <ups>

PostNapisane: czwartek, 20 grudnia 2012, 22:30 

Online: 12h 49m 10s
GG: 6442684
zacznij od tego aby się nie poddawać bo jak nie teraz to kiedy? a jak nie tu to gdzie ? u mnie było podobnie z tym że ja dopiero się wychyliłem jak się naumiałem ale ciężko mi było coś zaśpiewać i podkreślam MUSISZ!!!!!!!!! i weź to do serca przyzwyczaić się do obecności ludzi wokół siebie ta trema to blokada mózgowa tzw. kłoda w głowie którą musisz pokonać i boisz się tego jak ktoś Cię odbierze i Twój głos :) to nic wielkiego aha i jeszcze jeden czynnik :) gdy zobaczysz że ktoś się śmieje i ogólnie z Ciebie i mówi że nie umiesz śpiewać to pokaż K**** że potrafisz bo Ty się rozwijasz a śmiech z czasem ucichnie :) DO DZIEŁA !! NAGRYWAJMY TE DZIEŁA :D

PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 10:40 

Online: 30d 22h 47m 17s
no dobrze całkiem TriM pisze, boisz się jak cie odbiora ludzie i dlatego tak sie stresujesz. pamietaj o tym, ze spiewasz dla siebie i swojej przyjemnosci przede wszystkim. mowisz ze w domu spiewasz tak ze jest spoko i ci sie podoba - olej innych ludzi. w ogolnym rozrachunku i tak nie maja zadnego znaczenia. coz jak sie z ciebie smieją, to albo ci zazdroszczą albo faktycznie jeszcze jest słabo, w jednym i drugim przypadku powinnas zrobic to samo - cwiczyć, albo zeby ci zazdroscili jeszcze bardziej albo zeby zaczeli : )

chociaz w sumie ... nie mysl oczywiscie o tym ze cwiczysz zeby wzbudzać zazdrosc - robisz to dla siebie, dla wlasnej satysfakcji, nie mozna sie poddawac chyba :)

PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 17:48 

Online: 29d 16h 15m 1s
Jeśli czegoś się boisz to rób to częściej jak najczęściej. Strach zniknie. Inne metody to substytut.

PostNapisane: środa, 26 grudnia 2012, 15:00 

Dziękuję za rady i postaram się z tym walczyć i tak się już trochę przełamałam bo pokazałam swoje nagrania dwóm przyjaciółką a jak na mnie to już są jakieś postępy :D bo wcześniej bałam się komukolwiek nawet swoje nagrania pokazać,:) A jak walczyć z drżeniem głosu, bo w niektórych piosenkach zauważyłam że nie mogę ich wyśpiewać ponieważ głos mi drży szczególnie w tych wyższych partiach.

PostNapisane: sobota, 29 grudnia 2012, 17:05 

Online: 30d 22h 47m 17s
na drzenie glosu cwiczenia na podparcie, tylko i wylacznie - do znudzenia. im wiecej tym lepiej dla ciebie.

PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2013, 12:43 

Online: 6d 1h 30m 44s
Tak na prawdę sam się przekonałem, że tremy się nie da pokonać. Mniejsza, większa ? Zawsze jest coś blokującego, ale chodzi o to, żeby mimo wszystko robić swoje. W końcu dojdziesz do wprawy np. ja miałem debiut już kilka miesięcy temu, a w przyszłym tygodniu mam próbę, żeby dobrze wypaść na konkursie i już teraz sam nie wiem czy mam stres czy nie, po prostu przestał być dla mnie ważny :) Także się nie zamartwiaj, w końcu się uda za 1 razem nie koniecznie, może za 2, 3... 10 ? Powodzenia ;p

PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2013, 12:57 

Online: 17d 17h 3m 12s
'Clear' dobrze piszesz. Bo odwaga to nie jest pozbycie się strachu, ale działanie pomimo strachu. Z czasem następuje po prostu stępienie na bodźce.

Bohemian Rhapsody #1 Forever

PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2013, 19:25 

Rozumiem, a mam jeszcze dwa ostatnie pytania, Jakie ćwiczenia na podparcia polecacie? i Jeszcze jedno dośc ważne pytanie, i może trochę dziwne, bo nie potrafię się nauczyć tego twangu i nie wiem jak mam rozpoznać czy on jest w głosie czy go nie ma :(

PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2013, 20:57 

A i zadam jeszcze jedno pytanie bo potem zapomnę :D Czy to normalne że po śpiewaniu strasznie boli mnie głowa? Ból jest po prostu nie do wytrzymania czasem, szczególnie boli z przodu, zatoki czy coś. :(

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj