* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość

PostNapisane: czwartek, 1 lipca 2010, 11:58 

Online: 0s
A więc po co uczyć się np grania na instrumentach kiedy chce sie spiewac? odpowiedz jest bardzo prosta - by zrozumieć cały podkład pod jaki będziecie śpiewać. Nawet jeżeli planujecie np solową karierę to jednak będziecie śpeiwać pod jakąś muzykę w tle, a żeby dobrze to skomponować to trzeba ją także rozumieć. Dla mnie to całkowicie normalne jest, że jak np w zespole perkusista umie także grać po części na gitarze to znacznie wygodniej jest gitarzyście czytać jego rytm bo perkusista wie, czego on potrzebuje. Tak samo wokalista żeby sprawnie tworzyć muzykę musi wiedzieć co jest grane w podkładzie.

Dlaczego muzyka klasyczna jest tak katowana w szkołach muzycznych? Bo muzyka dziś spotykana jest baaaaardzo uproszczona w porównaniu do klasycznej, i gdybyście się pod nią uczyli to w ogóle nic byście nie rozumieli np z takiej muzyki klasycznej, bo tam panuje więcej różnych zasad, jest więćej zaskakujących zwrotów harmonicznych czy po prostu bardziej skomplikowana ekspresja. Po prostu muzyka klasyczna to taka dzięki której będzie można zrozumieć muzykę graną i dziś. Bo w końcu muzyka zmienia się ciągle na coraz to prostrzą

PostNapisane: wtorek, 6 lipca 2010, 16:43 

Lunder dobrze piszesz <ok>

PostNapisane: czwartek, 8 lipca 2010, 12:28 

Online: 4h 9m 41s
Szkoła Muzyczna II st., to jest inaczej szkoła średnia, prawda?
Na wokal przyjmują do 21 roku życia. Ja chciałabym iść po maturze do SM II st., czyli w wieku 18 lat.
SZKOŁA MUZYCZNA II STOPNIA
- obejmująca dwa etapy kształcenia: trzyletnią szkołę odpowiadającą w zakresie przedmiotów ogólnokształcących poziomowi gimnazjum oraz trzyletnią szkołę średnią, zakończoną dyplomem ukończenia szkoły muzycznej ze specjalnością muzyk-instrumentalista lub nauczyciel rytmiki oraz uzyskaniem świadectwa maturalnego.

Ale skoro ja pójdę po maturze, to mi nie będą potrzebne takie przedmioty już jak polski itd, a tym bardziej, że w tym samym czasie chciałabym iść na normalne studia.

To jak to wtedy jest z tą Szkoła Muzyczną II st.?

PostNapisane: czwartek, 8 lipca 2010, 12:57 

Online: 1192d 22h 38m 27s
Ja wprawdzie nigdy nie chodziłam do szkoły muzycznej, ale wydaje mi się, że są szkoły muzyczne i ogólnokształcące szkoły muzyczne i ciebie interesuje ten pierwszy typ ;)
Najlepiej zorientuj się jakie szkoły działaja w twoim mieście, przejrzyj strony internetowe albo poprostu zadwoń się zapytać ;)

PostNapisane: czwartek, 8 lipca 2010, 18:29 

Gosia napisał(a):
Szkoła Muzyczna II st., to jest inaczej szkoła średnia, prawda?
Na wokal przyjmują do 21 roku życia. Ja chciałabym iść po maturze do SM II st., czyli w wieku 18 lat.
SZKOŁA MUZYCZNA II STOPNIA
- obejmująca dwa etapy kształcenia: trzyletnią szkołę odpowiadającą w zakresie przedmiotów ogólnokształcących poziomowi gimnazjum oraz trzyletnią szkołę średnią, zakończoną dyplomem ukończenia szkoły muzycznej ze specjalnością muzyk-instrumentalista lub nauczyciel rytmiki oraz uzyskaniem świadectwa maturalnego.

Ale skoro ja pójdę po maturze, to mi nie będą potrzebne takie przedmioty już jak polski itd, a tym bardziej, że w tym samym czasie chciałabym iść na normalne studia.

To jak to wtedy jest z tą Szkoła Muzyczną II st.?

Jak mi wiadomo to można tak pójść tylko w tym wypadku trafisz do szkoły prywatnej za którą sporo się płaci bo w publicznych mają spory poziom. No chyba, że potrafisz za peirwszym razem coś wyśpeiwać z nutek które peirwszy raz w życiu widzisz na oczy ;p
Przepraszam za reklamę itp ale kiedyś dostałem linka do takiej szkoły muzycznej, myślę, że jak poczytasz regulamin i w ogóle stronę to możę wiele Ci to wyjaśni.
http://www.asmr.pl/

PostNapisane: czwartek, 15 lipca 2010, 18:05 

Gośu skoro chodzisz juz do szkoły ogólnokształcacej rano to Ciebie interesuje szkoła muzyczna popołudniowa czyli PSM II gdzie uczysz sie popołudniami tylko przedmiotów muzycznych. i konczysz ja z dyplomem muzyka.
OSM czyli ogólnokształcaca szkoła muzyczna jest połaczeniem obu szkół wtedy uczysz sie i ogólnokształcacych przedmiotów i muzycznych . Tutaj prócz dyplomu wraz z ukonczeniem edukaji piszesz mature jak w normalnej szkole.

I nie musisz chodzic do prywatnej szkoły bo sa tez państwowe.

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2010, 16:38 

Online: 4h 9m 41s
Dziękuję, już wszystko wiem ;-))).

PostNapisane: wtorek, 24 sierpnia 2010, 08:19 

w Pile przynajmniej wtedy tak bylo nie wiem jak teraz ale od 15 do 24l.Nie wiem co do przygotowania muzycznego z 1 st,ale najlepiej jakby bylo jest to duze ulatwienie pod wzgledem teori i nie tylko.Ja konczylam 1 St w Złotowie na akordeon(znienawidzony instrument) bo chcialam isc na fortepian ale wymog jest taki ze trzeba miec taki instrument w domu ja niestety go nie mialam.no i rok mialam tylko fortepian na piatym roku szkoly muzycznej 1 st.A jezeli chodzi o egazaminy na wokalistyke bynajmniej u mnei tak bylo sa egzaminy wstepne(szkola muzyczna 2st) gdyz nie ma wydzialu wokalnego szkole muzyczne 1 st oddalonego odemnie 10 km. Dopiero w Pile tak dla jasnosci moglam sie ksztalcic w tym kierunku ale czeka cie dodatkowy instrument fortepian jezeli chcesz spewac.powodzenia i pozdrawiam.

PostNapisane: wtorek, 24 sierpnia 2010, 21:22 

Online: 7d 16h 22m 11s
Ech, z tą szkołą muzyczną to dziwna sprawa, przynajmniej w Siedlcach. Mam piętnaście lat i już mnie nie przyjmą, bo jestem za stara. A obiło mi się o uszy, że u kobiet głos powinno kształtować się od szesnastego roku życia :|

PostNapisane: wtorek, 24 sierpnia 2010, 21:37 

Online: 4h 1m 24s
GG: 0
A jaką tam macie w Siedlcach szkołę muzyczną?

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj