* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 27  Następna strona
Autor Wiadomość

PostNapisane: sobota, 19 maja 2012, 20:41 

Online: 13d 11h 21m 1s
GG: 0
Rodelinda, no ja wybijajaca sie w zadnym wypadku nie jestem. Ale mimo wszystko dzieki za mile slowo. ;>
Mlle, no, zawsze jakies pocieszenie. <lol>

PostNapisane: sobota, 19 maja 2012, 20:48 

Online: 2d 8h 29m
GG: 11818662
Rodelinda napisał(a):
Bez przesady Callas tez taka wybitna nie byla jak ja wszyscy uwazaja.Jest duzo o wiele lepszych spiewaczek ale mniej znanych. A skad wiesz ze nie jestes wybitna? :D

Ale Callas jest taka... przysłowiowa XD.

Z opinii zasłyszanych wśród różnych osób u których byłam na konsultacjach wyklarowało się coś takiego: nie mam wielkiego głosu, i nie jestem taka jak niektóre dziewczyny które przychodzą do szkoły, i od razu ŚPIEWAJĄ. Mam predyspozycje i głos nad którym można popracować, ładną barwę, całkiem fajną sopranową skalę, ale też nie jest tak, że zaczynam śpiewać i jest wielkie łał. I mój głos raczej okien wybijać tudzież ścian rozsadzać nie będzie.
Taki delikatny sopranik, no.

No i się nie dostałam.

Z drugiej strony podnosi mnie na duchu fakt, że jedna z nauczycielek u których byłam, i która śpiewa naprawdę bardzo pięknie (słuchałam nagrań, zresztą jest to koleżanka mojej dyrygentki z chóru szkolnego) powiedziała mi, że ona, kiedy chciała zdawać na AM i poszła do jakiejś profesorki usłyszała "Idź ty dziecko najpierw na dwa lata do średniej... a potem może [na studia] na edukację muzyczną?". A rozwinęła się bardzo, i to głównie dzięki świadomej technice. I jest po tej AM, i jest świetna.

Tak więc: zobaczy się :).

Andzia napisał(a):
wiatrokrzyk, przede wszystkim to opowiedz jak bylo! Co spiewalas, jak juz ktos wczesniej pytal?

Gdzieś już wcześniej napisałam, że naprawdę sympatycznie. To znaczy, jasne że stres, i wiele zależy od podejścia, ale ludzie mili, jedna pani z komisji powiedziała mi żebym się nie stresowała, takie tam. Ale to wszystko zależy od miejsca, każda szkoła jest inna.
Nie wiem co jeszcze opowiedzieć. Tak po kolei, to spotkałam się ze swoją nauczycielką, poprosiłam na portierni o klucz do jakiejś sali, zrobiła mi rozśpiewkę, potem parę razy zaśpiewałam właściwy utwór. Było jeszcze sporo przed czasem, więc sobie posiedziałam w tej sali i poczytałam książkę, a pani sobie gadała na korytarzu, bo spotkała jakąś koleżankę (sama się kiedyś w tej szkole uczyła). Byłam w połowie grupy osób wpisanych na 19, ale było tak, że stałam przed drzwiami, wyszła pani z komisji, zapytała kto jest gotowy, to podniosłam łapkę, i weszłam na tę 19 pierwsza. Kolega z tego co wiem też wszedł wcześniej. Zaśpiewałam, wyszłam. Mi skali nie sprawdzali, nie wiem czy dlatego że od razu mnie skreślili, czy posłuchali i wiedzieli że sopran i no chance żeby cokolwiek innego - ale inni śpiewali jakieś gamy z fortepianem.

No i potem wyszłam, poleciałam do mojego chóru który był niedaleko na pizzy, potem leciałam z powrotem zobaczyć listę, na której mnie nie było (za to kolega z chóru był). I wróciłam na pizzę. Na pocieszenie.

Mlle_Em napisał(a):
Pocieszę Was jedną rzeczą. Cieszmy się, że AMy i szkoły muzyczne to nie PWST w Krakowie, bo w zeszłym roku do egzaminów wstępnych podeszło ok. 1300 osób, a miejsc było jakoś ok. 20.

Ech, tak, kochany Kraków. Cóż, na wokal na Basztową w tym roku startowało 60 osób, z czego jak liczyłam chyba 13 facetów. Co roku przyjmują tak z 8 chyba. I ponoć starają się mniej więcej po równo panów i panie. Auć. XD

I w ogóle ponoć ostatnio przez X-factory zrobiła się moda na śpiewanie, co skutkuje całym tym obłożeniem...

Ode mnie z chóru startowały trzy osoby: ja (pierwszy raz), koleżanka (też pierwszy) i kolega (drugi). I on przeszedł do drugiego etapu. Z czego wniosek, (pomijając fakt, że facetom jest łatwiej) że warto próbować po kilka razy.

A jeszcze co do tego że SM i AM nie PWST (rany, chyba 10 raz poprawiam ten post) - wie ktoś może jakie jest obłożenie na miejsce w AM?

PostNapisane: sobota, 19 maja 2012, 20:56 

Online: 13d 11h 21m 1s
To po jakim czasie wywiesili listy? Bo z Twojego postu wnioskuje, ze dosc szybko.

PostNapisane: sobota, 19 maja 2012, 21:01 

Lista na drugi etap (słuchowy) była o 20.30, podczas gdy było jeszcze parę osób wpisanych na 20. ... Więc myślę że max 15 minut po ostatniej osobie. Cóż, oni to oceniają praktycznie na bieżąco (wpisują sobie chyba punktację w jakiś formularz, po prostu) potem dogadują parę spraw, i jest decyzja...

Za to wyniki dzisiejszego słuchowego są za 10 dni. Nie mam pojęcia dlaczego tak długo.

PostNapisane: sobota, 19 maja 2012, 21:04 

Online: 2d 23h 58m 34s
Chyba tak okolo 1 na 100.No przynajmniej na takich lepszych uczelniach.Jak w Krakusie to nie mam pojecia ale na wokal jakiegos oblezenia ogromnego nie ma.Bo ida tam raczej okoliczni.

PostNapisane: sobota, 19 maja 2012, 21:06 

Online: 73d 2h 18m 50s
wiatrokrzyk napisał(a):
A jeszcze co do tego że SM i AM nie PWST (rany, chyba 10 raz poprawiam ten post) - wie ktoś może jakie jest obłożenie na miejsce w AM?

W zeszłym roku w Katowicach kandydatów było ok. 80, przyjęli jakieś 10 osób. Zawsze można próbować jeszcze na zaoczne, chociaż słyszałam, że to się mija z celem i niewarto.

Sowa Opery

PostNapisane: sobota, 19 maja 2012, 21:08 

A w ogóle jakie chodza opinie o AM w Krakowie (dlaczego tylko obłożenie lokalne)? Cóż, marzę sobie, no marzę :D. Mlle_Em, z tego co przeglądałam forum widziałam gdzieś, że nie polecasz, dlaczego?

Czyli krakowska AM nie jest z tych najlepszych?

PostNapisane: sobota, 19 maja 2012, 21:41 

Online: 73d 2h 18m 50s
Krakowska AM jest najgorsza w kraju. Naprawdę lepiej iść do Katowic, bo są tuż obok, a poziom o niebo wyższy.
Dlaczego nie polecam krakowskiej AM? Krótko mówiąc, uczelnia sprawia po prostu złe wrażenie.

Reszta wycięta.

Sowa Opery

Ostatnio edytowano niedziela, 20 maja 2012, 10:34 przez Mlle_Em, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 19 maja 2012, 21:50 

Skąd wiadomo to o poziomie, protekcji i korupcji?

Kurczę, no głupio... zakładając, że przeszłabym tę średnią i za parę lat myślała o AM, to straszna szkoda że ta będąca "pod nosem" Akademia jest taka kiepska...

Może to ta jedna akompaniatorka...

Nie próbuję bronić. Nie mam zielonego pojęcia na temat akademii muzycznych, czy też konkretnej krakowskiej, ale po prostu... staram sama siebie przekonać, że może nie jest tak źle...

Skąd te dane że jest najgorsza? I pod jakim kątem?

PostNapisane: niedziela, 20 maja 2012, 09:09 

Online: 2d 23h 58m 34s
Eeee dziewczyny wiecie co nie zeby cos,ale proponuje pousuwac te powyzsze posty i dalsza dyskusje prowadzic na priv.Same wiecie o co chodzi :)

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 27  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj