* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 14:31 

Online: 1192d 22h 38m 27s
prostego :D czyli 1 jak sądze, okres dowolny, a na jaki mezzosopran to powiem szczerze nie jestem pewna (moja nauczycielka się wstrzymała od dalszej klasyfikacji :P) - na pewno nie koloraturowy xD

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 17:26 

Online: 77d 22h 8m 22s
GG: 0
Cytuj:
ale gore ma taka, ze glowa peka i nie da sie jej sluchac.

I to jest kwestia techniki czy "wrodzonej beznadziejności" twoim zdaniem? Bo głos w górach to kwestia ustawienia. Niemal zawsze trzeba coś zmienić, bo naturalnie jest się piszczącym.

Cytuj:
Zaden nie jest lepszy kazdy jest inny. Sa piekne i brzydkie mezzo tak samo piekne i brzydkie soprany, sa tez sliczne alty.

Czy tylko ja tu widzę totalne zaprzeczenie jednego zdania przez drugie?

Tak piszesz, piszesz, produkujesz się... Chcesz coś niby pokazywać, udowadniać, powołujesz się na swoją nauczycielkę co uczyła także w Niemczech, a ostatecznie nic z tego nie wynika i nie wiadomo o co Ci tak właściwie chodzi.

Cytuj:
Zachecam rowniez do posluchania Alleluja w wykonaniu Bartolli http://www.youtube.com/watch?v=YruVzW6zjdk
Tak na marginesie Bartoli jest znana ze swojej wrodzonej techniki, ktora przez edukacje muzyczna poglebiala, gdyby to bylo do wyuczenia do takiego stopnia, to by nie robila takiej furrory swoim glosem w swiecie muzycznym.

Cytuj:
Cecilia Bartoli (ur. 4 czerwca 1966 roku w Rzymie[1]) ? włoska śpiewaczka, mezzosopran.

Jej rodzice Silvana Bazzoni i Pietro Angelo Bartoli byli profesjonalnymi śpiewakami i to oni dawali jej pierwsze lekcje śpiewu. Studiowała w Conservatorio di Santa Cecilia w Rzymie. Swój pierwszy publiczny występ wykonała w wieku ośmiu lat w Tosce. Jej prawdziwy debiut operowy miał miejsce w 1987 . w Arena di Verona; to bardzo młody wiek, jak na debiut operowy.

Uhm... Z pewnością byłaby tak świetna, gdyby nie urodziła się w rodzinie muzyków, nie była bombardowana muzyką, nie uczęszczała na lekcje od kiedy tylko zaczęła mówić. Z pewnością wtedy byłoby widać jej w r o d z o n y talent do śpiewu. ; )

Cytuj:
Nie ma czegos takiego, ze jestes byc moze sopranem koloraturowym, albo nim jestes albo nie jestes. Sopran (spiewaka pol profesjonalnego i profesjonalnego) musi byc do c3. Powyzej c3 to jest wynikiem cwiczen (max do e3 ale to i tak zalezy od glosu, te z wrodzona technika troche inaczej rozwijaja) a powyzej e3 to sa niewatpliwie koloratury, ktore nie dosc , ze maja wysoka skale, to jeszcze wrodzona technike niektore wieksza, inne mniejsza, ktora cwiczeniami poglebiaja - i tu znowu temat rzeka, sposoby wykonan tryli, staccat itp typowych

A jak bez ćwiczeń osiągam d3, a pewnie jakbym troszkę pocwiczyła, to i bez problemu walnęłabym e3/powyżej e3, to jestem koloraturą, czy nie? xD Dodając do tego fakt, ze mam problemy z rytmem i intonacją...
Z tego co piszesz znowu nic nie wynika. "bo koloratura to taki i taki głos, ale zdarzają się też takie z innymi predyspozycjami, i wszystkie koloratury umieją śpiewać powyżej danego dźwieku, ale jak śpiewasz powyżej tego dźwięku to niekoniecznie jesteś koloraturą, a w sumie nie wszystkie koloratury potrafią śpiewać powyżejt ego dźwięku".... Takie pitu pitu. I jak kogoś nazwą koloraturą, to fajnie. Jak nie - to nie. Póki co, rozumiem tyle, że koloratura odnosi się do osób, które wychowywały się z matką śpeiwaczką i ojcem śpiewakiem i od najmłodszych lat miały stycznośc z muzyką. :D Dzięki temu mają "wrodzoną technikę".

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 17:48 

Online: 9h 44m 53s
Neta, poki co nie mozesz pojac tego co pisze, ale jesli zaczniesz chodzic do szkoly muzycznej i za jakis dluzszy czas wrocisz do tego tekstu, to moze w koncu pojmiesz w czym rzecz. Moze jesli grasz na jakims instrumencie i porownasz go do innych tego samego rodzaju, to cos CI zaswita w glowie. Poki co, to swoj "talent" dedektywistyczny, ktory ma jako cel doszukac sie dziury w tekscie dla siebie za trudnym schowaj i wykorzystaj gdzie indziej.
Tu chyba celem jest pomoc sobie nawzajem, poradzic kogos kto jest bardziej wtajemniczony w kwestie muzyki, lub kogos, kto po prostu ma sluch (w przypadku ocen nagran)
Troche wiecej otwartosci i pokory, checi nauki, bo bez tego daleko nie zajdziesz nawet jak bedziesz spiewac do c4.
Pytasz sie lub nie rozumiesz podstawowych pojec dotyczacych glosu. Zapisz sie do szkoly, pospiewaj w chorze, lub z innymi glosami, wtedy moze Ci sie uda poczuc o co w tym wszytskim chodzi i jak to jest zlozone.
Zycze powodzenia

[ Dodano: wtorek, 13 września 2011, 18:50 ]

aaa jesli uwazasz, ze barwa glosu zalezy od ustawienia i z natury glos wysoki jest piszczacy, no to ja przepraszam, ale chyba nie masz pojecia o temacie.

[ Dodano: wtorek, 13 września 2011, 19:10 ]

Yen - tu masz przyklady latwiejszych arii na mezzosopran:

to jest przyklad co prawda z chorem, ale mozna to spiewac solo:
Va pensiero sull`ali dorate - Verdi http://www.youtube.com/watch?v=-Tti9jFq ... re=related
Lascia Ch'Io Pianga - Händel http://www.youtube.com/watch?v=eGPiqRCW ... re=related
Caro Mio Ben - Giordani http://www.youtube.com/watch?v=mfe010m57SM

teraz wklejam liste, jaka mam arii na mezzo, musisz sobie sprawdzic na youtubie czy ktoras CI odpowiada, ja niestety wszytskich nie znam:

Wloskie piesni z 17 i 18-tego wieku (Arie antiche):
Caldara Selve Amiche http://www.youtube.com/watch?v=yytJrdOXRyo
Carissimi Vittoria Vittoria
Monteverdi Lamento Di Arianna
Scarlatti Gia Il Sole Del Gange
Caccini Udite Amanti
Cavalli Sospiri Di Foco
Caccini Belle Rose Purpurine
Falconieri Bella Porta Di Rubini
Cavalieri Monologo Del Tempo
Durante Vergin Tutto Amor
Giordani Caro Mio Ben
Caccini Sfogava Con Le Stelle
Peri Nel Puro Ardor
Monteverdi Di Misera Regina
Scarlatti Sento Nel Core

(niektore moga sie powtarzac)
niektore z nich sa do sredniego stopnia zaawansowania

CARISSIMI G. G.: Vittoria, vittoria!
CESTI M. A.: Intorno all'idol mio
LEGRENZI G.: Che fiero costume
BONONCINI G.: M. Deh, piü a me non v'ascondete
SCARLATTI D.: A. O cessate di piagarmi
SCARLATTI D.: Se Florindo e fedele Son tutta duolo
SCARLATTI D.: Spesso vibra per suo gioco
SCARLATTI D.: Se tu della mia morte
VIVALDI A.: Un certo non so ehe
LOTTI A.: Pur dicesti, o bocca bella
CALDARA A.: Sebben, crudele
CALDARA A.: Selve amiche
CALDARA A.: Come raggio di sol
SCARLATTI D.: Consolati e spera!
HANDEL G. F.: Affanni del pensier
HANDEL G. F.: Ah, mio cor, schernito sei
MARCELLO B.: Quella fiamma ehe m'accende
LEO L.: Dal tuo sogno luminoso
PERGOLESI G. B.: Ogni pena piü spietata
PERGOLESI G. B.: Stizzoso, mio stizzoso
PERGOLESI G. B.: Se tu m'ami
GLUCK W. C.: O del mio dolce ardor
JOMMELLI N.: Chi vuol comprar
TRAETTA T.: Ombra car a, amoroso
PICCINNI N.: Notte, dea del mister
PAISIELLO G.: Chi vuol la zingarella
PAISIELLO G.: Nel cor piü non mi sento
PAISIELLO G.: II mio ben quando verra
MARTINI J. P.: Piacer d'amor

Mam nuty Lascia Ch'Io Pianga gdybys chciala, to sa przyklady arii wloskich, gdybys czula niedosyt, to daj znac to jeszcze cos poszukam. Mam rowniez operetke na mezzo.

Na koniec wysylam cos, tematem nawiazujace do Bozego narodzenia oczywiscie na mezzo i chor, ale mezzo jest prowadzacym glosem:

http://www.youtube.com/watch?v=fVooPZbuJS4

proponuje rowniez zebys posluchala Eleny Garanci - mezzosopranu

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 18:37 

Dzięki wielkie :) Niektóre znam, ale większości jednak nie kojarze - posłucham jak będę mieć chwilkę

Eline Garance znam, ale nie przepadam mówiąc szczerze - podobają mi się bardziej dramatyczne głosy

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 19:05 

Ozzy napisał(a):
Zgadzam się. Każdy z muzycznej rodziny, jeśli rodzice w ogóle dawali mu kontakt z muzyką, jest na dzień dobry niezły ze śpiewu. To akurat udowodniło mi kilku znajomych. Im mniej muzyki w domu, tym gorsze warunki początkowe. Dla mnie na początku muzyka była hałasem, dopiero po kilku latach słuchania rozwiną się na tyle, że zacząłem wszystko rozróżniać, no i automatem lepiej śpiewałem.

Generalnie się z tobą zgadzam, ale akurat przytoczona Cecilia Bartoli jest naprawde cholernie unikalna.
Cytuj:
Jeśli chodzi o koloraturę...
Zgadzam się z Acido, z tym się po prostu rodzi. Moim zdaniem jest to po prostu taka budowa strun głosowych, która umożliwia śpiewanie w górkach wyjątkowo lekko i dynamicznie (może są po prostu troszkę krótsze? Cholera wie, jak ktoś zrobi badania to się dowiemy). Po prostu nie nazywał bym tego wrodzą techniką, tylko predyspozycją.
Można się tego nauczyć (to mniej więcej robią Barytony jak się uczą śpiewać c2, ale ni cholery nie zaśpiewają z taką łatwością jak tenory), ale poziomu naturalnych koloratur się nie osiągnie.

No owszem lekkości się nie da podrobić, ale wydaje mi się, że cięższe głosy są w stanie osiągnąć podobną biegłość :)

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 19:20 

Mozna przyciemnic badz rozjasnic swoja barwe, ale naturalnie zawsze zostaje taka sama. Co do zmiany, to nigdy nie slyszalam o takim czyms, ale zapytam sie wykladowcy czy jest taka mozliwosc.

Idac tym tokiem myslenia to Bartolli by nie miala takiej koloratury w glosie gdyby nie jej rodzice, ktorzy ja posylali od malego na lekcje spiewu. Szkoda tylko, ze ona jako jedyna osoba na swiecie od malego miala te lekcje, jako jedyna tez miala rodzicow spiewakow jak sadze.
Wedlug mnie, jesli ma sie rodzicow muzykow, to dzieci maja po prostu latwiej w rozwoju swoich umiejetnosci i wrodzonych talentow. Jesli urodzisz sie altem to obojetnie jak rodzice beda sie starac i usmiechac to nie wyrosnie z ciebie koloraturowe mezzo.

Znam wiele sopranow lirycznych, ktore nie piszcza powyzej c3 (pisk a wysoki spiew to diametralna roznica), jak pisalam wczesniej kazdy glos jest inny, zaden z nich nie jest lepszy ani gorszy. Sa piekne i brzydkie glosy. - To zdanie w cale nie jest zaprzeczeniem poprzedniego, raczej to logiczne (zaden nie jest lepszy nie jest zaprzeczeniem do brzydki i ladny tak na marginesie ani lepszy gorszy/brzydki ladny ) to publika wybiera to co jej sie podoba a nie solista. Nie wystarczy spiewac do e3 zeby osiagnac sukces, glos musi miec przyjemna barwe. W ogole temat glosow jest bardzo zlozony, bo jak wczesniej pisalam sa soprany z technika, ktore moga osiagnac do e3 a nie sa koloraturami.

[ Dodano: wtorek, 13 września 2011, 20:22 ]

Masz racje Yen co do bieglosci, ale nigdy dramatyczny nie osiagnie takiej lekkosci jak liryczny a nawet gdyby, to i tak jego ciemna barwa bedzie przebijac i dawac wrazenie ciezkosci.

[ Dodano: wtorek, 13 września 2011, 20:29 ]

Yen wlasnie mi sie przypomnialo, skoro tak lubisz dramatyczne mezzo, to mam dla Ciebie cos, co zostal napisane specjalnie na ten rodzaj glosu:

http://www.youtube.com/watch?v=aBcLPqpS ... 62D5312866
http://www.youtube.com/watch?v=EHKwKRVWZVg

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 19:46 

Ozzy

No wlasnie w tym rzecz, ze nie kazdy. Jak wczesniej pisalam o sopranie, ktory u nas spiewa z niespotykana sila, ma taki wolumen/tube, ze nie slychac orkiestry jak otworzy buzie (jest na ostatnim roku, wiec to malo powiedziane, ze ma ustawiony glos) ale jej gora jest po prostu nie do zniesienia, glowa peka i swidruje potwornie. Natomiast glos mezzosopranowy ma wspanialy jak dzwon, mozna by jej sluchac bez konca.

Nie znam sie na rozrywce, wiec wierze CI na slowo:)

O tej Bartolli nie pisalam do Ciebie, widze, ze naprawde fajnie ogarniasz temat glosow. Chodzisz do szkoly muzycznej czy to wrodzone i poglebiane zdolnosci? ;)

[ Dodano: wtorek, 13 września 2011, 21:06 ]

Troche niefajnie, ze zmienilismy temat w watku, wracajac do niego chcialam podac rozne arie na Tenor dla kolegi AnotherMusicFan. Nie wiem, ktore sa latwiejsze, bo do nie wszystkich widzialam nuty, mam jedynie spisy, wiec wklejam na oslep.

Arie - G.F. Handel:
Maennerrollen Fuer Hohe Stimme Aus Haendels Opern
Cara Sposa Amante Cara - Rinaldo - Rinaldo
Di Speranza Bel Raggio Venti Turbini - Rinaldo - Rinaldo
Or La Tromba - Rinaldo - Rinaldo
Cara Sposa Amato Bene - Radamisto - Radamisto
Domero La Tua Fierezza - Tolomeo - Giulio Cesare In Egitto
Vuo Dar Pace - Tamerlano - Tamerlano
A Dispetto - Tamerlano - Tamerlano
Pompe Vane Di Morte Dove Sei Amato Bene - Bertarido -
Rodelinda Regina De'Longobardi
Vivi Tiranno - Bertarido - Rodelinda Regina De'Longobardi
Alla Tenda Reale Non Disperi Peregrino - Lotario - Lotario
Oh Felice Mio Core Con L'Ali Di Costanza - Ariodante - Ariodante
E Vivo Ancora Scherza Infida - Ariodante - Ariodante
Dopo Notte Astra E Funesta - Ariodante - Ariodante
Verdi Prati - Ruggiero - Alcina
Frondi Tenere Ombra Mai Fu - Serse - Serse
Se Bramate D'Amar Chi Vi Sdegna - Serse - Serse
Sorge Nell'Alma Mia - Tirinto - Imeneo
Pieno Il Core - Tirinto - Imeneo

Piesni Neapolitanskie:

Torna A Sttiento Curtis
'o Sole Mio Capua
Mattinata Leoncavallo
'a Vucchella Tosti
Santa Lucia Luntana Mario
Tu Ca Nun Chiagne Curtis
Core 'Ngrato Cordiferro
Occhi Di Fata Denza
Te Voglio Bene Assaje Donizetti
I Te Vurria Vasa Capua

Bellini, arie wloskiego melodramatu :

Arie Per Tenore (Tenorarien)
Bianca E Fernando Atto 1 Cavatina
Il Pirata Atto 1 Cavatina
I Capuleti E I Montecchi Parte 1 Cavatina
Norma Atto 1 Cavatina
I Puritani Parte 3 Romanza

Arie sredniego poziomu Meyerbeer:

EMMA DI RESBURGO
Atto I: Recitativo ed Cavatina (Edemondo)
MARGHERITA D'ANJOU
Atto I: Aria (Lavarenne)
Atto II: Scena e Cavatina (Lavarenne)
IL CROCIATO IN EGITTO
Atto I: Scena e Cavatina (Adriano)
Atto II: Aria (Adriano)
ROBERT LE DIABLE
Acte I: Ballade (Raimbaut)
Acte I: Sicilienne (Robert)
Acte II: Sc?ne et Air (Robert)
LES HUGUENOTS
Acte I: Sc?ne et Romance (Raoul)
Acte V: Récitatif et Air (Raoul)
LE PROPHETE
Acte II: Le Songe et Pastorale (Jean)
Acte III: Sc?ne et Priére (Jean)
L'ETOILE DU NORD
Acte I: Air (Danilowitz)
Acte II: Chanson de la cavalerie (Ismailoff)
DINORAH
Acte I: Couplets (Corentin)
Acte II: Chanson (Corentin)
Acte III: Chant (Faucher)
L'AFRICAINE
Acte III: Ronde bachique (Premier Matebot)
Acte IV: Grand Air (Vasco da Gama)

Dionizetti:

L'Esule Di Roma Atto 1 Scena Cavatina E Cabaletta
Elisabetta Al
Castello Di Kenilworth Atto 1 Recitativo Aria E Cabaletta
Anna Bolena Atto 2 Aria E Cabaletta
Gianni Di Parigi Atto 2 Aria
L'Elisir D'Amore Atto 2 Romanza
Lucrezia Borgia Atto 2 Larghetto Del Finale
Roberto Devereux Atto 3 Scena Aria E Cabaletta
Poliuto Atto 3 Recitativo Aria Cabaletta
La Fille Du Regiment
La Figlia Del Reggimento Atto 1 Cavatina E Cabaletta
La Favorite La Favorita Atto 4 Recitativo E Romanza
Rita Atto Unico Aria
Linda Di Chamounix Atto 2 Scena E Romanza
Maria Di Rohan Atto 2 Scena E Aria
Caterina Cornaro Atto 2 Aria E Cabaletta

w zasadzie mam tego baaardzo duzo , moze podaj maila, to Ci przesle.

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 20:09 

acido napisał(a):
Masz racje Yen co do bieglosci, ale nigdy dramatyczny nie osiagnie takiej lekkosci jak liryczny a nawet gdyby, to i tak jego ciemna barwa bedzie przebijac i dawac wrazenie ciezkosci.

Pełna zgoda w tej kwestii :) Mi od początku o tą właśnie biegłość chodziło, ale może nie wyrażałam się jasno :)

Cytuj:
Yen wlasnie mi sie przypomnialo, skoro tak lubisz dramatyczne mezzo, to mam dla Ciebie cos, co zostal napisane specjalnie na ten rodzaj glosu:

http://www.youtube.com/watch?v=aBcLPqpS ... 62D5312866
http://www.youtube.com/watch?v=EHKwKRVWZVg

Znam oczywiście <ok> ale dziękuje ;)

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 21:27 

Online: 73d 2h 18m 50s
GG: 0
acido napisał(a):
(pisk a wysoki spiew to diametralna roznica)

A ja tak z ciekawości zapytam, da się "przerobić" pisk w śpiew? Czy pisk też w pewnym sensie określa naszą skalę?

Sowa Opery

PostNapisane: czwartek, 15 września 2011, 09:22 

No wlasnie to tez zalezy od glosu, ale zazwyczaj to jest kwestia ustawienia tak jak pisal Ozzy, ale czasami bywa, ze ustawienie nic nie pomoze i po prostu to nie jest spiew tylko "krzykopisk"
Sa soprany koloraturowe bez glosu operowego (przykladem jest Justyna Steczkowska - ona nigdy nie zaspiewa operowo, tylko rozrywkowo)
Podejrzewam, ze chodzi Ci o swoj wlasny glos, niestety przez internet Ci nie pomoge, musisz isc do nauczyciela - naprawde to jest niezwykle wazne, bo przez zle spiewanie mozesz zniszczyc glos i juz nigdy nie powrocic do wysokich dzwiekow.

[ Dodano: czwartek, 15 września 2011, 10:30 ]

Chcialabym dodac, ze jest wiele glosow, ktore maja jakby naturalne ustawienie i z natury spiewaja od poczatku ladnie , bez "piskow", wtedy tylko szlifuja barwe, technike i moc. Temat naprawde nie jest taki prosty i nie ma jednoznacznej odpowiedzi na prawie zadne pytanie, to jest kwestia indywidualna.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj