* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość

PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2011, 19:57 

Online: 52d 16h 10m 56s
poszukuje utworu łatwego do opracowania dla tenora <lol>

byłbym bardzo wdzięczny za to

PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2011, 20:02 

Online: 9h 44m 53s
AnotherMusicFan napisał(a):

Ale co konkretnie? Arie operowa, operetkowa czy cos na koncert? Jaki okres Barok, Romantyzm cos wspolczesnego?

PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2011, 20:31 

Witold napisał(a):
Wybacz acido ale chyba nie przeczytałaś tego co napisałem ze zrozumieniem.

Byc moze. Zrozumialam to tak, ze nie godzisz sie ze stwierdzeniem ze technika (zamiennie koloratura) jest wrodzona umiejetnoscia, ktora inny glos moze zdobyc, ale nigdy z taka biegloscia jak ten z wrodzona technika/koloratura - co trzeba mocno zaznaczyc , bo jest to niezwykle istotna cecha glosu. Sa rowniez rodzaje tej techniki/koloratury posiadanej przez alt, mezzo czy sopran. Ale to temat chyba na inny watek, bo jest bardzo rozlegly.

PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2011, 20:58 

Online: 52d 16h 10m 56s
acido napisał(a):

Ale co konkretnie? Arie operowa, operetkowa czy cos na koncert? Jaki okres Barok, Romantyzm cos wspolczesnego?

Coś na czym laik może się wykazać? Prosty operowy utwór, bez wymagających górek i technicznie łatwy

PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2011, 21:06 

Neta napisał(a):
To jeżeli każemy sopranowi śpiewać partie altowe, to znaczy, że dane osoby urodziły się bez talentu? Bo nie ma lekkości w takim śpiewie? Czy wszystkie niskie głosy są po prostu głosami gorszymi, bo ich górki brzmią inaczej niż górki wysokich głosów?
Dziwne te Twoje definicje, bo wynika z nich, że im wyższy głos, tym większym talentem jest obdarzony jego właściciel. Ja być może jestem sopranem koloraturowym... mam się czuć lepsza?

Co innego to barwa, co innego technika/koloratura a co innego to skala - te 3 podstawowe cechy glosu klasyfikuja dany glos, jego rodzaj. a takie cechy jak np wolumen/tuba sa dodatkowymi cechami.

Nie ma czegos takiego, ze jestes byc moze sopranem koloraturowym, albo nim jestes albo nie jestes. Sopran (spiewaka pol profesjonalnego i profesjonalnego) musi byc do c3. Powyzej c3 to jest wynikiem cwiczen (max do e3 ale to i tak zalezy od glosu, te z wrodzona technika troche inaczej rozwijaja) a powyzej e3 to sa niewatpliwie koloratury, ktore nie dosc , ze maja wysoka skale, to jeszcze wrodzona technike niektore wieksza, inne mniejsza, ktora cwiczeniami poglebiaja - i tu znowu temat rzeka, sposoby wykonan tryli, staccat itp typowych

Ja osobiscie uwielbiam spiewac partie altowe i mezzo (a mam do fis 3), wiekszosc ludzi takie glosy uwaza za najprzyjemniejsze i najchetniej ich slucha. Wirtuozowskie arie koloraturowe a w szczegolnosci sopranow koloraturowych powyzej c3 sa chetnie sluchane zazwyczaj przez ludzi, ktorzy szczegolnie sie tym interesuja. Przewaznie koncerty wirtuozowskie czy to glosow czy instrumentow sa lubiane przez wezsze grono pasjonatow.

[ Dodano: poniedziałek, 12 września 2011, 22:30 ]

acido napisał(a):

Coś na czym laik może się wykazać? Prosty operowy utwór, bez wymagających górek i technicznie łatwy

Nie podaje CI tego przykladu jako prosta arie operowa, ale warto ja przesluchac, bo jest piekna. Pochodzi z uprowadzenia z Seraju Mozarta. Moze kiedys bedziesz mogl ja zaspiewac :) http://www.youtube.com/watch?v=F0cMoCqDAz0

a teraz wracajac do tematu wzglednie prosta aria na Tenor :
Vivi tu, te ne scongiuro - Dionizetti http://www.youtube.com/watch?v=XyurJid2-IA
Quand j'étais roi - Offenbach http://www.youtube.com/watch?v=RoSVcSaXyew
Strauss (syn) Ja, das Schreiben und das Lesen http://www.youtube.com/watch?v=UOjGbuov ... re=related
Rheinberger Ave Maria http://www.youtube.com/watch?v=JAD8VHAqgiQ

jak cos jeszcze mi wpadnie, to dopisze

PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2011, 21:36 

Online: 73d 2h 18m 50s
GG: 0
acido napisał(a):
Nie ma czegos takiego, ze jestes byc moze sopranem koloraturowym, albo nim jestes albo nie jestes. Sopran (spiewaka pol profesjonalnego i profesjonalnego) musi byc do c3. Powyzej c3 to jest wynikiem cwiczen (max do e3 ale to i tak zalezy od glosu, te z wrodzona technika troche inaczej rozwijaja) a powyzej e3 to sa niewatpliwie koloratury, ktore nie dosc , ze maja wysoka skale, to jeszcze wrodzona technike niektore wieksza, inne mniejsza, ktora cwiczeniami poglebiaja - i tu znowu temat rzeka, sposoby wykonan tryli, staccat itp typowych

Hm, czyli jeśli ja bez żadnych większych ćwiczeń (górnych dźwięków nigdy jakoś specjalnie nie ćwiczyłam, na początku nauki miałam e3) teraz dochodzę do g3, to mam sopran koloraturowy? Tylko gdzie niby jest u mnie ta koloratura, skoro od c3 wzwyż mam problem ze wszelkiego rodzaju staccatami, trylami, etc. (a przynajmniej z wykonywaniem ich szybko, bo jak jest baaardzo powoli, to sobie daję radę).
No chyba, że ja też jakoś źle acido zrozumiałam. xD

Sowa Opery

PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2011, 21:49 

Mlle_Em napisał(a):
acido napisał(a):

Hm, czyli jeśli ja bez żadnych większych ćwiczeń (górnych dźwięków nigdy jakoś specjalnie nie ćwiczyłam, na początku nauki miałam e3) teraz dochodzę do g3, to mam sopran koloraturowy? Tylko gdzie niby jest u mnie ta koloratura, skoro od c3 wzwyż mam problem ze wszelkiego rodzaju staccatami, trylami, etc. (a przynajmniej z wykonywaniem ich szybko, bo jak jest baaardzo powoli, to sobie daję radę).
No chyba, że ja też jakoś źle acido zrozumiałam. xD

Przede wszystkim gratuluje skali. A jesli chodzi o staccata, tryle i inne techniczne sprawy, to jest normalne, ze nie wykonujesz ich biegle w wysokich partiach, tak wysokie dzwieki sa strasznym ciosem dla strun glosowych, dlatego nalezy je wykonywac w pelnym zdrowiu i po rozspiewaniu. Jak bedziesz cwiczyla gorne partie rozspiewkami i specjalnymi cwiczeniami to za jakis czas nie bedziesz miala z tym problemu i uslyszysz roznice. Ale zazwyczaj dzwieki powyzej d3 w ariach wystepuja w troche innych ukladach. Jak masz tak wysoki glos, to proponuje nauczyciela, to jest naprawde wazne, bo samemu mozna zniszczyc to co natura dala, lub zmienic brzmienie zamiast go wydobyc. Ale z wyborem tez nalezy uwazac, bo nie kazdy sie do tego nadaje. Niestety.

PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2011, 22:37 

Online: 73d 2h 18m 50s
GG: 0
No właśnie, wybór nauczyciela nie jest taki łatwy. Aktualnie szukam kogoś w okolicach Katowic (ewentualnie Krakowa) i nic.

Sowa Opery

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 07:47 

Online: 1192d 22h 38m 27s
To jeszcze nawiązując do poprzedniego temtu, myslę, że to całe nieporozumienie wynika z niezgodności terminów. Dla mnie technika to są właśnie te tryle, pasaże itp czyli rzeczy, których trzeba się nauczyć. Accido tym mianem określa cech wrodzone takie jak lekkość, ale co do meritum chyba wszyscy są zgodni: każdy głos ma jakieśtam swoje wrodzone cechy - wysokość, lekkość, wolumen i ciężko to przeskoczyć (chociaż w tym temacie to można by polemizować, ale chyba nie w tym wątku :P )

Co od nauczyciela to ja mogę polecić we Wrocławiu xD

btw jak przy utworach jesteśmy: ktoś poleci cos prostego dla mezzosopranu - oprócz tego co już się w wątku przewinęło :P

PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 10:21 

Ale z jakiego rodzaju arii? jakiego okresu i na jaki mezzosopran. No i oczywiscie jaka skala trudnosci od 1-5 - dla porownania cale Exsultate, jubilate (w tym Alleluja wczesniej wymienione) jest na 4-tym stopniu trudnosci

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj