* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość

PostNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 12:52 

Online: 1d 19h 47m 1s
Nasza zabawa "w muzyke".. Prosimy o opinie.. Pozdrawiamy

http://www.youtube.com/watch?v=V568K_Sav8E

PostNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 14:54 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
Fajna, radosna kompozycja, na plus :)

Na minus niestety angielski słaby... Mam wrażenie, że za szeroko buziuchny otwieracie. Angielski jest bardzo dźwięcznym językiem. Bardzo często np. zamiast "t" powinno być lekko zduszone "d", często na końcach wyrazów wymawia się "z" a nie "s". Na końcu "falling" jest spółgłoska "ng" (jak drugie "n" w polskim słowie "panna") a nie zwykłe, polskie "n".

To takie małe szczegóły, które mi popsuły trochę odbiór. Ale nastroiliście mnie dziś pozytywnie na dalszą część dnia, a mało które z nagrań z forum dało taki efekt ;)

Szczególnie mi się podoba, że cały przez cały czas brzmi, jakbyście się szczerze uśmiechali. Przez to brzmicie po prostu... Słodko :)

Keep rockin'!

PS. Słucham tego już czwarty raz! :D
PS2. Huh, na koncertach brzmicie przegenialnie <- ha, właśnie się zorientowałem, że to nie wy xDDD

PostNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 18:01 

Online: 42d 22h 7m 33s
GG: 0
O kurczę, jakie to jest pozytywne! :D Super, gratulacje!

PostNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 19:38 

hehe, dzięki to miłe. Jak napisałem, zabawa. Nikt tu nie jest muzykiem z wykształcenia. Co do angielskiego, koleżanka kończy filologie i miała 5 z fonetyki :P gorzej ze mną.. Z tym koncertem - miły żart;-) pozdrawiamy!

PostNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 20:41 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
Zach: Opieram się na książce "Fonetyka i fonologia współczesnego języka polskiego", Danuta Ostaszewska, Jolanta Tambor, wyd. PWN.

Podaj swoje źródło, chętnie sprawdzę.

PostNapisane: wtorek, 23 lipca 2013, 21:09 
Ja pannę lecę z typowym "ng". W ręce jest o wiele mniej zaznaczone, to prawda.

Może to lokalna specyfika akcentu w polskim? Ja mam czasem zaznaczony kaszubski w mojej mowie, więc niektóre słowa wymawiam lekko inaczej (pomijanie spółgłosek, "EH" zamiast naszego polskiego "E" w niektórych słowach).

dmn88, ja miałem trochę uczniów po filologii i jak jeden mąż, problemy z akcentem mieli.
Nie wiem z czego to wynika, może za mało godzin ćwiczeń z fonetyki albo coś?

A co do problemów w kawałku, to kilka rzuca się w ucho. Nierozdzielanie "EE" i "I". Słyszę zazwyczaj "EE" i to bardziej w kierunku polskim. Angielskie jest na troszkę bardziej podniesionym podniebieniu. Polskie "R", "Dż" (just), "O" (coz), "S" zmiast "Z" w wielu słowach (np. te kończące się na spółgłoskę dźwięczną + kilka innych dziwnych zasad- "Iz" zamiast "Is", "Hiz" zamiast "His", "doorz" zamiast "doors" etc.), niepoprawna wymowa zbitki "TH" (To nie jest "D" ani "F"). To takie rzeczy, które ogółem słyszę od razu.

Co do reszty zgadzam się z Ryjem, bardzo pozytywny song. Powodzonka ;)

PostNapisane: środa, 24 lipca 2013, 19:58 
Cytuj:
Swoją drogą w języku polskim nie ma zbitki [?g]

http://pl.wiktionary.org/wiki/pingwin
http://pl.wiktionary.org/wiki/bank (co prawda bezdźwięczne k, ale to nie ma znaczenia).

Pozdrawiam.

PostNapisane: środa, 24 lipca 2013, 20:26 

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale Lumineers śpiewają amerykańskim, nie brytyjskim.. Ale to może nie miec znaczenia. Cieszę się że udało nam się uzyskac wykładodyskusję nt wymowy;) w temacie już pewnie nie uzyskamy więcej wypowiedzi i porad, więc dziękujemy za poświęcony czas ;)

PostNapisane: czwartek, 25 lipca 2013, 10:21 
Cytuj:
@Nextor jak mówisz panna to nosujesz???

Eeee Zach... tam jest "N". Umiesz powiedzieć spółgłoskę nosową bez nosa?

Wprawdzie nie ma "g", ale "?" jest.

Cytuj:
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale Lumineers śpiewają amerykańskim, nie brytyjskim.. Ale to może nie miec znaczenia.

Nie ma znaczenia. Wszyscy wokaliści jak zaczynają śpiewać po angielsku to ujednolicają akcent w kierunku amerykańskiego (czasem są naloty z oryginalnego akcentu, ale w większości tak to wygląda).

PostNapisane: czwartek, 25 lipca 2013, 11:11 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Koleżanka troszkę momentami koślawi, szczególnie chodzi mi o te schodki, gdzie są zejścia z wyższego dźwięki na niższy, takie zakrętasy ale to raczej taka kwestia wyćwiczenia. Można szukać błędów, braków technicznych ale trzeba sobie ogólnie odpowiedzieć czy jest sens w tym nagraniu. Przekaz macie nieziemski, bardzo podoba mi się dawka pozytywnej energii zawarta w kawałku, do tego te wszystkie niedociągnięcia, nieco niedopracowana wymowa i drobne brudy dodają wam takiej swojskości. Potraficie się bawić kawałkiem, jest w tym dużo luzu, także szczerze mówiąc mam gdzieś wszystkie błędy. Teraz takie kawałki są bardzo w modzie. Do tego wasze wokale fajnie razem współgrają, nie zawsze się udaje tak dopasować a u was jest świetnie. Moim zdaniem powinniście nagrać parę piosenek razem a może nawet skomponować coś swojego. Nie straćcie tylko tego luzu i zabawy z tego nagrania. Taki repertuar to kompletnie nie moja bajka, nawet bym powiedział, że czasami "rzygam tęczą" jak słyszę w radiu tego typu kompozycje, także w moich oczach wypadliście na serio świetnie, że mi się spodobało a nawet o tym powiedziałem :)

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj