* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 12 czerwca 2014, 00:03 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
Mikołaj napisał(a):
Trudno było by mi powiedzieć, że podczas wchodzenia na głowę podparcie liczy się bardziej niż wzmocnione samogłoski , zaznaczę po raz kolejny, nikt z przechodzeniem na głowę nie ma problemu, w mechanicznym rozumieniu śpiewu- głowa to falset, brzmienie do którego dążymy zawiera w sobie zwiększoną aktywność mięśni thyroarytenoid.

Zrób to bez podpierania. Powodzenia.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 12 czerwca 2014, 12:41 

Online: 15h 51m 42s
GG: 3653467
@kokoszka
Nagranie mam - jest, jakie jest, ważne że w tych górkach w refrenie słychać dokładnie o co mi chodzi - słabe, zapowietrzone, niebrzmiące
http://www76.zippyshare.com/v/79520001/file.html

@ryjcio
Dopiero ostatnio zacząłem wyczuwać podparcie w wyższych partiach, gdzieś w okolicy żeber (splot?) przy wyższych dźwiękach. Problem jest z wyćwiczeniem tego, żeby to nie było tak "losowe" ;)

@Mikołaj
...Kurczę, czekaj, za duzo na raz, niech to połapię xD W sensie, słyszę wszystko o czym mówisz, ale nie do końca rozumiem. Mówisz o przechylaniu samogłosek?

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 12 czerwca 2014, 18:01 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Moim zdaniem idea górek to tak naprawdę utrzymanie ich tak, żeby brzmiały pełnie. Zwykle wchodząc wyżej człowiek nastawia się na to, żeby jak najmocniej walnąć i żeby to zabrzmiało potężnie. Często wychodzi to tak, że albo wpada się w neutral, robi się tzw. "kogut" albo powstaje wielki zacisk. Najlepszym sposobem, żeby to jakoś wytrenować jest trening podparcia oddechowego oraz samogłosek. Trybem, który najbardziej nadaje się do pełnego śpiewania w górze jest niewątpliwie curbing. Idea tego trybu polega na tym, żeby kontrolować oddech i znaleźć tzw. "centrum", czyli miejsce gdzie samogłoski siedzą. Wraz ze wzrostem wysokości będzie rosła głośność ale trzeba się pilnować, bo jak ta głośność będzie za duża to się zedrzesz, jak nie będzie dostateczna to wpadniesz w neutral. Curb jest półmetalicznym trybem, więc siłą rzeczy wymaga dużego podparcia. Bez odpowiedniej jego dawki nie zdołasz utrzymać holdu, który jest kolejnym ważnym czynnikiem. Zagadnienie śpiewania w curbingu, co za tym idzie robienia gór to sprawa, która wymaga dużo szerszego spojrzenia. Najlepiej by było gdybyś zdobył książkę CVT. Ostatnio wyszła polska edycja. Jak naprawdę zależy Ci na śpiewaniu to te 200-300zł jest serio bardzo małym wydatkiem w kontekście możliwości nauczenia się czegoś, co będziesz umiał na całe życie. Ewentualnie zostaje inna opcja, tj. pójście do nauczyciela. Ciężko trafić na takiego, który się zna ale jak już jeden na milion się znajdzie to warto skorzystać z jego pomocy. Ja osobiście preferuje naukę samodzielną wraz z komputerem :)

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 12 czerwca 2014, 18:16 

Online: 42d 22h 7m 33s
GG: 0
Nashville napisał(a):
Trybem, który najbardziej nadaje się do pełnego śpiewania w górze jest niewątpliwie curbing.

A nie bardziej pasuje pod to overdrive? Egde już może mniej, bo brzmi jakby... ciasno, ale overdrive w porównaniu do curbingu wydaje mi się o wiele pełniejszy.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 12 czerwca 2014, 18:54 
Administrator

Z tego co słyszę, to po przekroczeniu wysokości, na której znajduje się tzw. passagio mało kto ten overdrive ma. Zwykle jest to albo edge albo ostro przykryty chrypami curbing. Utrzymanie OD na tej wysokości wymaga serio ultimate skila. Nawet jak się wsłuchasz w operze to ich góry nie są robione w OD, tylko siedzą tak naprawdę w curbie.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 12 czerwca 2014, 19:11 

Och, CVT po polsku..biere ;)

Tylko teraz pytanie, czy ta ksiażka jest DLA MNIE? Nie mam za bardzo gdzie ćwiczyć (no chyba że piwnica, ale mieszkam z rodzicami, bratem, nie mam problemu przy nich śpiewać, ale wydawanie z siebie "różnych dziwnych dźwięków" to już inna sprawa), no i to takie dość...luźne podejście do tematu. Miałem do tej pory jakieś skany CVT, ale raz że nauka ze skanów to jednak nie to samo, no a dwa... http://imgur.com/9TdWe3P ^^
Ale teraz SERIO jestem zainteresowany tym podręcznikiem. Przy czym "serio" znaczy "jeszcze w tym miesiącu".

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 13 czerwca 2014, 14:20 
Administrator

CVT to jest podręcznik sluzacy bardziej do zrozumienia tego jak głos działa. Mozesz tam znaleźć wiele cennych wskazówek. To czy taka forma pracy jest dobra dla Ciebie to juz decyzja, którą sam musisz podjąć. Niewątpliwie dużo krzywdy Ci owa lektura nie zrobi :) Masz tam wiele próbek, wszystko na spokojnie krok po kroku. Moim zdaniem musisz bez względu na metode znaleźć miejsce do ćwiczeń. Czytanie nawet najlepszej lektury swiata nic nie da jeżeli nie poprzesz tego ćwiczeniami. Śpiewanie to taka branza, w której trzeba trenować cale życie. Glos sie regularnie zmienia, czlowiek sie starzeje. Jak chcesz fajnego brzmienia na lata to trzeba sie zdrowo odżywiać, dbać o kondycje i higienę glosy. Tak naprawdę to wszystko jest bardzo wazne. No ale to taka mala dygresja.
Reasumując CVT to dobra lektura, mozna wiele zrozumieć i sie nauczyc ale jeszcze lepsza lektura jest regularny trening.

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 13 czerwca 2014, 21:23 

No właśnie, do zrozumienia jak głos działa - czy samo CVT "wystarczy" żeby nauczyć się śpiewać, skoro nie mam tam żadnych ćwiczeń? Z drugiej strony patrząc na ćwiczenia np. SLS, to tym sposobem bez nauczyciela się chyba nie obejdzie...

No cóz, chyba zakupię sobie CVT ;)

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 14 czerwca 2014, 14:39 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
Kłamstwo, w CVT są ćwiczenia.

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 14 czerwca 2014, 20:14 

W takim razie moje wątpliwości zostały rozwiane, zamawiam ;)

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj