* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 27 kwietnia 2014, 21:20 

Online: 8h 24m 44s
GG: 0
Jako, że jestem nowy chciałbym podziękować wszystkim użytkownikom za wkład włożony w prowadzenie tego forum. Naprawdę można poczytać sobie wiele ciekawych rzeczy oraz pouczających przemyśleń.

Oczywiście nie zakładam tematu żeby tylko podziękować. Mam pytanie odnośnie otwierania gardła. Próbuje śpiewać z otwartym gardłem, ale dzisiaj dostałem odruchu wymiotnego starając się je otworzyć.
Czy jest to normalne, czy też idę w złym kierunku?

ogólnie jakby ktoś szukał to znalazłem całkiem fajny opis odnośnie samego otwartego gardła:
http://www.goldenline.pl/grupy/Muzyka_i ... e,2025676/

Coś o odruch wymiotnym przy śpiewaniu znalazłem, ale niestety nie potrafie w sposób wystarczający tego przetłumaczyć:
http://www.singwise.com/cgi-bin/main.pl ... ing&page=2

Pozdrawiam

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 27 kwietnia 2014, 21:25 

Online: 29d 10h 3m 55s
GG: 10793951
Nie będę streszczać całości, ale wnioskuję czytając twoje źródła, że to raczej ok. Jest to rzekomo poprawny efekt uboczny "wychylania krtani". Niech ktoś mądrzejszy przełoży albo wyjaśni poprawnie, póki co tylko studzę twój niepokój na szybko.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 27 kwietnia 2014, 21:29 

Ptakuba napisał(a):
Nie będę streszczać całości, ale wnioskuję czytając twoje źródła, że to raczej ok. Jest to rzekomo poprawny efekt uboczny "wychylania krtani". Niech ktoś mądrzejszy przełoży albo wyjaśni poprawnie, póki co tylko studzę twój niepokój na szybko.

Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź, oczywiście to jest najważniejsza informacja jaką chciałem uzyskać :)

Jakby ktoś chciał jeszcze coś dopowiedzieć w tej kwestii do byłoby dobrze, bo w polskich źródłach niewiele jest na ten temat. A być może ktoś ma jeszcze jakąś wiedzę, która może okazać się przydatna.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 27 kwietnia 2014, 22:18 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Krótko i na temat: sprawdź pozycję języka, jak napinasz mocno podniebienie, pchasz krtań w dół i ciśniesz mocno do tyłu język to wtedy takie coś się pojawia. Spróbuj robić to delikatnie. Otwieranie gardła (niska krtań, wysokie podniebienie) polega na tym, żeby był luz, jak robisz to w taki sposób, że czujesz napięcia to osiągasz odwrotny efekt.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 27 kwietnia 2014, 23:06 

Online: 65d 4h 58m 58s
Po pierwsze musisz mieć prawidłową postawę aby robić cokolwiek, odpowiednio wyprofiluj krzywizny kręgosłupa z tym, że część szyjną musisz cofnąć powinieneś pilnować aby szyja z przodu się nie spinała, okolicę miednicy wypchnij przed siebie i do góry.
Co do odruchu wymiotnego jeżeli nie możesz go powtórzyć nie zawracaj sobie nim głowy, nie próbuj go szukać. Jeżeli występuje dalej to coś się poradzi. W każdym razie bacznie obserwuj krtań i język którego środek przytwierdzisz teraz do górnych zębów a czubkowi pozwolisz swobodnie opadać, oczywiście nie jest to jakaś pozycja której zawsze musisz przestrzegać, w takiej pozycji spróbuj otworzyć gardło i powiedz czy występuje problem. A i pamiętaj, otwarte gardło to nie tylko uniesione podniebienie, jak przeczytałeś- składa się na to odrobinę więcej czynników a i to nie jest też niska krtań i wysokie podniebienie jak mówi Nashville, to błędna definicja otwartego gardła które jest pojęciem bardzo szerokim.
http://www.harmonyinworship.com/trainin ... action.pdf sposoby które znajdziesz w linku przydadzą ci się w otwieraniu gardła. Aby otworzyć gardło musisz nauczyć się jak brzmi zamknięte w tym celu posłuchaj jak mówi ojciec chrzestny i poudawaj go.

- Czego?
- Czegokolwiek.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 27 kwietnia 2014, 23:33 
Administrator

Otwarte gardło to jest ogólnie pojęcie nieprecyzyjne. Nauczyciele ze szkoły muzycznej mi tłumaczyli to jako uczucie "luzu" i śpiewanie takiego jakbym "ziewał", co za tym idzie niska krtań i wysokie podniebienie się na takie odczucia składa.

Co masz na myśli mówiąc "okolicę miednicy wypchnij przed siebie"?

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 00:12 

Online: 65d 4h 58m 58s
Nauczyciele tak tłumaczyli ale sam kiedyś mówiłeś, że byli kiepscy. Co do miednicy. http://www.tinypic.pl/9b7prd8tnbr5

- Czego?
- Czegokolwiek.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 06:54 
Administrator

Co nie zmienia faktu, ze jednak bardziej polegam na ich definicji niż Twojej. Moglbys nagrać dwie próbki śpiewu, jedna z jedna pozycja miednicy a druga z druga?

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 12:58 
Ja sądzę, że pierwsza strona jest ważniejsza: http://www.singwise.com/cgi-bin/main.pl ... howToNotTo

O jeśli ogólnie chodzi o "otwarte gardło", to po prostu jest wycentrowana pozycja megafonowa, albo odwrotnie megafonowa. Oba ustawienia, pierwsze w rozrywce, a drugie a klasyce, powodują brak odczuwalnego napięcia w gardle. Głos jest w równowadze. A wy się męczycie, tutaj nie ma dużej filozofii ;p

PS. Podniebienie podnosi się po wzięciu oddechu ustami, na nos to nie działa, źródło- Singing and the Actor.
PS2. Ziewanie nie działa, bo często prowokuje zbyt szerokie rozwarcie szczęki oraz obniżenie korzenia języka, co z kolei blokuje gardło, a nie je otwiera.

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 16 maja 2014, 14:17 

Skoro na otwarte gardło składa się między innymi niska krtań, to czy przy niskich dźwiękach również należy trzymać otwarte gardło z lekko opuszczoną krtanią?

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj