* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 8 sierpnia 2013, 20:56 

Online: 22d 8h 40m 12s
GG: 0
Cześć,
to mój pierwszy post tutaj, dopiero zaczynam przygodę z nauką śpiewania i chciałabym zapytać Was co sądzicie o moich bardzo amatorskich nagraniach. Co muszę poprawić i ewentualnie jak. Oto linki do moich próbek:
http://w311.wrzuta.pl/audio/3UHsi09zN9m/glos_096
http://w311.wrzuta.pl/audio/9OlsdIBScPm/glos_092
http://w311.wrzuta.pl/audio/aCqZ7MnxKYo/glos_097

Najbardziej martwi mnie, że mam bardzo delikatny głos, bardzo cichy i bez powera. Mimo, że te próbki tego nie sugerują, chciałabym śpiewać mocniejszą muzykę, ale nie wiem, czy uda mi się tak ukształtować swój głos, żeby nabrał siły i objętości. Jeszcze jeden problem, który u siebie zauważam - właściwie nie wchodzę (używając terminologii sls) w "head voice" tylko z "chest voice" od razu w falset (chyba tak to można nazwać). Nie wiem jak sobie z tym poradzić.

Będę wdzięczna za każdą poradę:) Pozdrawiam!

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 13:46 

Online: 30d 22h 47m 17s
barwa jest poniękąd odzwierciedleniem charakteru - jak jesteś niesmiała to mowisz cicho i analogicznie ktoś kto jest pewny siebie mowi bardziej postawionym głosem.

w pierwszej próbce spiewasz cicho i masz powietrze w głosie - ale spiewasz ładnie, mnie sie podoba i twoja barwa i to w jaki sposob spiewasz, jest lekko , ale co z tego ? zastanów sie czy nie lepiej cwiczyć to co ci wychodzi - bo moze taka jestes? - niz poszukiwać jakiegoś swietego gralla w innych stylach i starac sie zrobic z siebie kogoś kim nie jesteś. to jest dość filozoficzno - egzystencjonalna sprawa. ja teraz inaczej na to patrze, bo też spiewałem spokojnie jak zaczynałem, ale miałem naście lat i sie jarałem hard rockiem wiec zaczałem drzeć morde i sie nauczylem, teraz juz to olałem bo jednak wole spiewać w taki sposób jaki mnie odzwierciedla niz pokazywać czego to ja nie umiem, no ale to moze byc dlatego ze jednak sie nauczyłem i mam mozliwosc wyboru i jestem bardziej 'oswiecony' hahah.

w drugiej probce juz nie spiewasz tak cicho, w trzeciej też - fajnie sie bawisz głosem jak dla mnie, masz całkiem niezły akcent angielski, nie jestes pospinana, potrafisz zaspiewać cicho i miec powietrze w głosie jak w 1 próbce, potrafisz tez mocniej zaspiewać i juz powietrza nie ma.

a co do przejscia z chest do mixu headu itd to to jest cała sztuka wokalna, zeby sie głos w pewnym momencie nie łamał i nie zmieniało mu sie brzmienie, tylko zeby to płynnie przechodziło.

ogółem trzeba wiedzieć gdzie masz taki dzwiek gdzie ci sie głos piersiowy łamie, pospiewać troche rej. głowowym zeby wiedzieć jak tam brzmisz i dobrze przemysleć w jaki sposób to połączyć - idąc rej. piersiowym w góre musisz juz przed tym dzwiekiem gdzie głos sie łamie zacząć odpuszczać ten rejestr i szukać wiecej brzmienia głosu w głowie zeby to płynnie przeszło - no mix jak sama nazwa wskazuje to mieszanie tego i tego rejestru.

jak dopiero zaczynasz to mozna sie bez problemu pokusic o stwierdzenie ze masz do tego talent, bo jest na prawde fajnie, a to są tylko próbki acapella - mozesz sie uczyć techniki jesli jest wiele miejsc gdzie czujesz ze przez braki nie mozesz sie wyrazić, ale pamietaj , ze spiewu nic nie zastąpi - i jeszcze spiew to spiew, a technika to technika - zebys od nadmiaru nauki nie zaczeła podczas spiewu mysleć o technice bo wtedy zrobisz sie nudna - na razie sobie po prostu spiewasz i to jest wg mnie bardzo ciekawe

wirtuozi fortepianu sa wirtuozami bo przesiedzieli przed instrumentem najwiecej godzin ze wszystkich ludzi na ziemi - grali i grali w nieskonczoność - wokal niczym sie nie rozni pod tym względem ;)

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 21:21 

Dziękuję za miłe słowa i całą opinię! Widzisz, ze mną jest taki problem, że gdybym zajęła się śpiewaniem "lżejszych" rzeczy, nazwijmy je "popowymi", to moi ewentualni słuchacze przeżywaliby pewne rozterki, zresztą ja też, bo na pierwszy rzut oka, "wizualnie" nie przypominam wokalistek popowych: nie mam tego stylu bycia, tej - nazwijmy to - "aury". Bliżej mi, powiedzmy, do Sandry Nasic z Guano Apes niż do Celine Dion. Ale głos mam taki, jaki mam. Bardzo bym chciała, żeby był mocniejszy, pełniejszy, tym bardziej, że otworzyła się przede mną niedawno okazja żeby spróbować nieco poważniej zająć się muzyką, tylko że właśnie rockiem i ciężejszym graniem.

Swoją drogą - masz rację z tą nieśmiałością:) Wszyscy mi powtarzają, żebym mówiła głośniej, ale coś nie potrafię :(

No wiem, że ćwiczenia to wszystko, ale jeśli chodzi o technikę to jestem właściwie na samym początku i już mam wrażenie, że nabawiłam się złych nawyków - np. to wchodzenie w falset... Dziś znalazłam o tym fragment w książce Katrin Sadolin, ale ona radzi, żeby starając się pozbyć tego błędu śpiewać bardzo głośno.. A ja nie potrafię <ups>
Pozdrawiam ;-)

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 02:13 

no bo sie stresujesz ze ktos uslyszy czy cos w tym guscie. to normalne skoro zaczynasz i nie czujesz sie w tym pewnie jeszcze ze nie potrafisz sie otworzyc jak nie wiem, mieszkasz w bloku.

tak czy siak, w próbkach spiewasz niekiedy cicho, niekiedy głosno - wiec umiesz tez głosno jak chcesz, pamietaj, ze w zespole rockowym dostaniesz mikrofon wiec na prawde nie musisz umieć przekrzyczeć perkusji 'na sucho', żeby spiewać w rockowym bandzie. mysle ze jesli chodzi o 'mocniejszy głos' nie chodzi ci wcale o spiewanie jakos specjalnie głosniej tylko używanie chryp - radziłbym raczej zeby swojej maksymalnej głosnosci nie uzywać zbyt często bo raz ze to męczące, a dwa - nie pozostawisz sobie miejsca na zbudowanie emocji, dynamiki.

jesli chcesz wprowadzic do glosu chrype - bo pewnie o to ci najbardziej chodzi kiedy mowisz ze nie ma pazura - popróbuj troche gdzies gdzie mozesz sie podrzeć - ponownie, mozna duzo gadać o technice a nic nie zastąpi samego ćwiczenia - pamietaj ze gardło nie moze sie zaciskać mimo ze robisz chrype - jesli czujesz, że coś boli to też nie tak sie robi, nie bój sie też panicznie jakoś z drugiej strony bo jak sie pary razy zedrzesz troche a czegos sie nauczysz to i tak wyjdziesz na plus, a głos nie jajko nie zepsuje sie na stałe.

to że cos brzmi mega agresywnie wcale nie znaczy ze jest wykrzyczane na maksymalnej głosnosci i ktos taki jak ty czy ja nie moze zrobic tak samo :)

ps. sandra z tego co pamietam jak widziałem ja na woodstocku w ogole nie była ubrana na 'rockowo' i jak widziałem jakies teledyski to ganiała w ciuchach sportowych i ma to generalnie chyba gdzieś ;p także nie sugeruj sie swoją aparycją bo to o niczym nie swiadczy. a jeszcze inna sprawa jest taka, że świat nie żyje tylko popem i ciężkiem rockiem/metalem. jest duzo ciekawych styli muzycznych - no ale zeby cos spiewać z sercem to trzeba to lubić , co z tego że ci powiem, żebyś sobie soul pośpiewała, posłuchała jakiejś eryki badu czy arethy franklin jak ci sie nie spodoba, a tego sie juz nie przeskoczy ;) mnie tez tak chcieli przekabacić i mowic ze moj glos pasuje do czegos innego, ale nic z tego nie wyszło :)

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 02:23 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Rain no wydaje się, że jest całkiem zgrabnie. Nie zmienia to faktu, że powinnaś się postarać o nagranie jakiegoś coveru, PEŁNEGO coveru, bo tak to sobie możemy kombinować. Teraz sobie śpiewasz w jakiejś swojej tonacji a jak się dołoży podkład to możesz być całkiem obok, także ogólnie próbki powinny być z podkładem. Acapella jest ok ale z podkładem coś wrzuć.

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 10:48 

Hej,
wrzucam zatem dwie próbki z podkładami:
http://w895.wrzuta.pl/audio/2Rb4Zxbp1xe ... reep_cover
http://w895.wrzuta.pl/audio/7DhoQuYDDIc ... tion_cover

Przepraszam za wady techniczne tych nagrań, używam do nich mikrofonu do skype'a i dyktafonu w telefonie (nagrywanie przez Audacity daje jeszcze gorsze efekty), nie mogę sobie na razie pozwolić na nic lepszego. No i mylę w jednym punkcie w Resurrection słowa, jest tam taki trudny dla mnie moment, który mnie wyłożył;) Creep nagrałam, żeby pokazać, że mam problem z "górą", strasznie taka "metaliczna" mi się wydaje i "daje po uszach". Czy coś można z tym zrobić? I jeszcze jedna rzecz - mój głos wydaje się mi taki "ociężały", gdzieś z gardła. Jak sobie z tym poradzić? Jak go przybliżyć? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!;)

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 13:38 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
IMHO nie masz cichego głosu, tylko po prostu śpiewasz na pół gwizdka, to jak ma być mocny i silny? To wymaga wkładania więcej energii i przywoływania wyraźniejszych emocji ;) A mi to brzmi, jakbyś cały czas się wyciszała.

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 16:17 

Po części masz rację.. no bo mam sąsiadów z dołu i przez ścianę... trochę mi głupio (wszyscy to znamy) Ale mój głos, tak jak go obserwuję jest przytłumiony też (lub przede wszystkim) przez to, że tak jak pisałam wyżej, siedzi w gardle zamiast być (użyję tego sformułowania) być na "masce". Tylko znowu - jak to osiągnąć?

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 23:14 

Online: 6h 3m 22s
GG: 7689964
Więcej mocy

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 11 sierpnia 2013, 15:33 

nie wiem czemu nikt nie zwrócił uwagi na to do tej pory że masz po prostu złe tonacje ....

podnieś to creep o kwarte nawet ! bedzie od razu duzo wiecej mocy - to spiewa facet , nie porywaj sie na takie rzeczy w oryginalnej tonacji :>

jest za cicho - ale i tak nawet na takiej małej głosnosci słychac jak sie - wg mnie - fajnie bawisz głosem.

a him zaczyna sie fajnie całkiem, a potem zaczynasz sie gubić coraz bardziej - też uważam że jest troche za nisko tonacja kawałka, ale tu bardziej wychodzi to ze sie nie skupiasz w 100 % na tym co robisz, bo słuch masz, a skoro fałszujesz to sie nie słuchasz dokładnie - i siebie i podkładu trzeba słuchać i nie być obok niego :>

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj