* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 18 czerwca 2013, 19:10 
Po prostu nagraj sampla z ustawieniem o którym wspominałem.
Jak zmieni ci się ustawienie samogłosek, to w końcu usłyszysz i poczujesz różnicę między tobą, a rockowcami.
Póki tego nie zrobisz, to będziesz znał samogłoski tylko z punktu widzenia sampli, które robiłeś.

Zrobiłaby się cholerna dyskusja, nawet specjalnie dla ciebie porównałbym twoje samogłoski z samplowymi z pomocą spektrografu. Ale po co? I tak byś obstawiał swoje, bo byś nie poczuł tego na sobie.

Po prostu powtórz to ustawienie, nagraj je i wtedy zrozumiesz.
W innym przypadku nie chce mi się dalej tłumaczyć. Wybacz, ale jestem zmęczony mówieniem 100 razy tego samego. (I nie chodzi o ciebie, taki wniosek ogólny)

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 18 czerwca 2013, 21:16 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Dałbyś radę nagrać te 2 ustawienia tak na szybko? Postaram się nagrać w najbliższym czasie, sam jestem ciekaw. Jak usłyszę próbkę to będzie mi łatwiej dopilnować całości.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 18 czerwca 2013, 21:59 
Jasne- http://przeklej.net/audio_details/103001.html
Jak potrzebujesz np. jednej próbki z naśladowaniem dokładnie twojego ustawienia i tego drugiego, to daj znać.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 13:30 

Online: 30d 22h 47m 17s
GG: 0
ja nie korzystałem i nie korzystam jakos specjalnie z cvt - dla mnie to głównie bardzo spoko nomenklatura głosu - przejrzysta i logiczna - ale mówie tylko za siebie.

co do wielu spraw to sie - nawet nie tyle co nie zgadzam - co nie korzystam z tego i robie po swojemu - bo jestem takim chłopkiem co wszystko lubi robić po swojemu. na ostatnim spotkaniu z kejzi wyszły moje błedy techniczne od których nie spiewa mi sie tak mega luzno kiedy sie dre, bo korzystam z creacku zamiast distorta, a creak jest pomiędzy trybami i to mnie udupia. Tylko sprawa jest taka, że mnie sie ten creack który mam strasznie podoba i jestem z niego zadowolony, brzmi czasem jak nagranie spuszczanej wody w klozecie ... ; ) tak czy inaczej lubie go i wole nad tym pracować, bo distortion nie jest zdecydowanie chrypą która odzwierciedla mnie jako człowieka - potrafie go robić, ale rzadko kiedy bywam aż tak wku... i agresywny zeby tego użyć.

co do mojego klepania cvt i próbek, to uważam podobnie jak hubbie, nie bede tu wypisywać całej drogi co miało na mnie wpływ, ile i co z tego wyniosłem bo to bez sensu z grubsza, ale ... ja nigdy nie słyszałem sampli cvt , nie miałem nigdy ksiązki i nie specjalnie byłem zainteresowany jak idealne tryby brzmią - moze na samym poczatku kiedy tu trafilem i nie miałem w ogole pojecia o czym wy gadacie, ale nie podobały mi się brzmieniowo, były gładziutkie, czyste, wspaniałe, niczym z doskonałej maszyny, a ja lubie brud, syf troche - cóż poradzic, zawsze miałem troche z pancura w sobie ;p.

co do tej dyskusji całej jaki masz głos, jaki ktoś tam to ja powiem inaczej - zauwazylem u siebie, ze kiedy grałem w zespole i miałem ochote spiewać wysoko to mogłem, było to bardzo wymagające dla mnie bo nie jestem lekkim tenorem, ale nasladowałem innych którzy spiewali wysoko i jakos sie udawalo. nie raz po koncercie nie mówiłem 2-3 dni, ale wydaje mi sie ze większy wpływ na to miało to ze potrafil mi sie urwać film w polowie koncertu niz jakies braki w technice. teraz sie jaram o wiele bardziej murzynskimi wokalami, niższymi , pełniejszymi, wiecej sie bawie dynamiką, rytmiką niż wymyslaniem ultra wysokich melodii. i spiewam duzo niżej i też sie udaje - co chce przez to powiedzieć - jest ogrom różnych ustawień głosu i mozna to tak dopasować, że bedziesz mieć praktycznie głos jaki chcesz - zmieniłeś sobie ustawienie na bardziej operowe wiec brzmisz mocniej i niżej - nie wiem ile ci mikrofon obcina tego dołu, ale ja na takim ustawieniu jak ty mam taki sam ciezar głosu co ty. jarałeś sie spiewaniem wysoko i rockiem w stylu led zepp to próbowałeś spiewac wysoko i bylo niewygodnie bo nie jesteś leciutkim tenorem jak plant - normalka, spusciłes z tonu dla wygody i brzmienia i jest lepiej. masz 21 lat, a znam 17 latka który mówi niżej i ma więcej mięsa w glosie od nas obu razem wziętych - on (jest) bedzie na pewno basem. oczywiscie nie probuje ci tu wciskać ze na pewno nim nie jesteś bo nie jest mi to potrzebne do szczęscia, ale z całym szacunkiem do ciebie, bo wiesz o tym bardzo duzo mysle ze powędrowałeś na drugi koniec kija zamiast wyważyć to dobrze gdzies posrodku, ale to tylko moje zdanie.

to tyle, nie bede sie mądrzyć, bo nie jestem hersztem banitów. technika, tryby, ustawienia produkują wg mnie maszyny do spiewu - np. cos takiego - http://www.youtube.com/watch?v=rF9jRBNAoR4 - spoko, spiewać umie, technika swietna, ale dla mnie nic z tego nie ma, to jest wszystko wyuczone, bardzo dokładne i powsciągliwe, a tyler wkładał w to całe serce, technike miał gorszą od niego, ale pisał swietne kawałki, był zajebistym muzykiem, nie tylko technicznym wokalistą i przez to nawet z gorszą techniką jest tysiąc razy ciekawszy od jakiegoś typka z mam talent. ja np. nie kupuje tych wszystkich górek, to jest takie tylko zeby pokazać ze umie, nic za tym nie idzie, zadne emocje, nie sądze zeby typ w ogole myslał o tym co spiewa, a to jest wg mnie podstawowa sprawa.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 15:01 
Administrator

Nagrałem, z tym że zrobiłem na 2 sposoby, starałem się złapać nieco dolnej części średnicy, średnicę i nieco góry.

Pierwsze ustawienie: dałem nosa - starałem się obniżyć podniebienie i otwierałem japę na około 2 palce
Drugie ustawienie: szczęka była raczej bardzo mało opuszczona, na około 1 palcem przez cały czas, podniebienie dosyć wysoko, starałem się zbadać jak to brzmi na większej części głosu.

Pierwsza próbka to tylko pierwszy zaśpiew, druga to wszystkie pozostałe:
http://przeklej.net/audio_details/106196.html

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 17:14 
Cytuj:
zmieniłeś sobie ustawienie na bardziej operowe wiec brzmisz mocniej i niżej - nie wiem ile ci mikrofon obcina tego dołu, ale ja na takim ustawieniu jak ty mam taki sam ciezar głosu co ty.

Ok, nagraj. Wycina z połowę basu (opinie osób postronnych).

Cytuj:
masz 21 lat, a znam 17 latka który mówi niżej i ma więcej mięsa w glosie od nas obu razem wziętych - on (jest) bedzie na pewno basem.

Ok, wrzuć próbkę.

Cytuj:
oczywiscie nie probuje ci tu wciskać ze na pewno nim nie jesteś bo nie jest mi to potrzebne do szczęscia, ale z całym szacunkiem do ciebie, bo wiesz o tym bardzo duzo mysle ze powędrowałeś na drugi koniec kija zamiast wyważyć to dobrze gdzies posrodku, ale to tylko moje zdanie.

Ok, porównuj mnie do basów profondo i basów czarnych (ruscy), gdzie jestem liryczny.
To mniej więcej taka sama różnica jak między lirycznym barytonem, a standardowym albo niskim.
Czyli Cornell vs Hefcio vs Turner. Muszę dalej rozwijać wątek?

Cytuj:
Drugie ustawienie: szczęka była raczej bardzo mało opuszczona, na około 1 palcem przez cały czas, podniebienie dosyć wysoko, starałem się zbadać jak to brzmi na większej części głosu.

Gdzieś o połowę za szeroko. Zmniejsz do połowy palucha. Żeby się nie zacisnąć, będziesz musiał naprawdę podnieść podniebienie.

https://www.youtube.com/watch?v=RE-aXICBoKM

Pooglądaj sobie Cornella i porównaj do siebie w lustrze. On prawie gęby nie otwiera, a twój jeden palec to on daje na górkach.

Tylko, że on ma grungie ustawienie. Gęby nie otwiera, krtań ma nisko i podniebienie też. Stąd ten nos. I dlatego ma fajną barwę.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 17:38 
Administrator

Nie mogę wyśpiewać niektórych dźwięków jak nie opuszczę, także czasami faile są:
http://przeklej.net/audio_details/106257.html

Na ostatnim w ogóle nie otworzyłem japy.

Tutaj jeszcze raz ze zwróceniem uwagi na podniebienie:
http://przeklej.net/audio_details/106264.html

Bardzo to jest niewygodne i ciężko śpiewać z prawie zamkniętą japą.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 20 czerwca 2013, 17:44 
O, teraz jest dobra pozycja szczęki. Podniebienie masz za nisko, dlatego się zawieszasz, pisałem o tym ;p

Spróbuj takie ćwiczenie:
Zamknij buzię, maksymalnie ziewnij (tak, żeby ci się tam z tyłu nie spinało, ale poza tym max) i spróbuj zrobić to buddyjskie Ooommmm. W trakcie tego om, minimalnie otwórz buzię. Przy odrobienie szczęścia, ustawienie ci wskoczy.

I zacznij z pół oktawy niżej, bo teraz to trochę za wysoko siedzisz do takiego eksperymentu ;p
Dajesz za mało podparcia do tego, że siedzisz na głowie, a nie w średnicy.

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 26 czerwca 2013, 19:50 
Administrator

Odświeżam temat, bo kilka stron dyskusji, kilka komentarzy, 400 wyświetleń, ja wam komentuje to i wy mnie. Piszę wam dosadnie komentarze, to się możecie zemścić na mnie i pohejtować :P

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj