Cytuj:
Co z tego? Pytasz mnie o samogłoskę. Ja słyszę "e", a Ty mi piszesz "a"? Co to ma za znaczenie? Byłem zapytany o to co słyszę i nie słyszę "a", bo dla mnie go tam nie ma. Niestety nawet jak mi o tym powiedziałeś. Jeśli mi chcesz udowadniać, że tam jest, to nie bardzo rozumiem, bo nie masz mojej percepcji... Ja słyszę overdrive i "e". Czy tak jest obiektywnie, nie wiem, bo moja percepcja jest moją i z natury jest subiektywna. Ktoś inny może tam słyszeć coś zupełnie innego. Częstotliwości nie mają dla mnie znaczenia, bo posługuję się słuchem do oceny i ten jest, mimo swoich ograniczeń, wykładnią w tym przypadku.
To z tego, że źle słyszysz i dostałeś na to dowód. Jak chcesz się spierać, to sobie podważaj podstawy fonetyki (z takich narzędzi korzystają przy rozpoznawaniu samogłosek), ale ja kontynuować dyskusji w tym temacie nie muszę, bo ja dowód dostarczyłem.
Twoje ucho i percepcja nie mają dla mnie znaczenia, bo mylą się już któryś raz z kolei. A to, że innych narzędzi nie uznajesz, to niestety już nie mój problem. Takie dyskusje możesz prowadzić sobie w towarzystwie osób, które się w tej dziedzinie nie orientują. Ja za to widzę, że tracę swój czas, bo takim stylem odpowiadasz zawsze jak kończą ci się argumenty merytoryczne- "Moim zdaniem/Ja tak słyszę/Ja tak uważam i koniec".
Opinia opinią, a fakty faktami.
Cytuj:
Nie wiem o jakiej ocenie piszesz? Jeśli o ocenie typu głosu, to ja już się wypowiedziałem. Sadolin o ile się nie mylę nic nie pisze na temat oceniania głosów przy pomocy modów.
Ocenie tego w jakim modzie siedzą i co robią.
Cytuj:
W ogóle idea modów jest umowna, tak jak head voice, chest voice czy inne. To próba określenia czegoś co słyszymy.
Co już wcześniej pisałem. Tam samo działają w ramach pewnych założeń (i to dosyć wąskich), więc są ograniczające.
Skoro ograniczają i nie są pełne, to trochę pod marketing podchodzi nazywanie tego "Kompletną Techniką Wokalną".
Takie jest moje zdanie.
Cytuj:
Język jakim się posługuje CVT, dla jednych jest ok, dla innych nie. To, że Tobie nie odpowiada, to nie znaczy, że innym nie może.
Znowu używasz podejścia normatywnego, a nie pozytywnego.
Wartościowanie przydatności CVT, to moja opinia i jestem świadom, że nie każdy się z nią zgodzi.
Natomiast tu rozchodzi się o fakty.
Podałem ci powody dla których CVT jest niepełne i w przypadku chęci nauczenia się pewnych ustawień nie działa.
To czy warto się z tego uczyć pozostawiam reszcie czytelników, bo sądzę, że mają swój rozum i nie muszę ich kierować. Chciałbym natomiast, żeby mieli jak najpełniejszy obraz. Bez względu na to, jak bardzo ci CVT pasuje i masz wątpliwości co do osób, które nie podzielają twojej opini.
Cytuj:
Ostatnio widziałem klip Lunte, na którym udowadniał, że nie ma miksu. Bez sensu... To taki marketing shitowaty,
Bo on go nie używa i dla niego nie istnieje. Moim zdaniem jest to dokładnie taki sam poziom jak "jak chcesz śpiewać dobrze, to najlepiej siedzieć w centrach modów". Tak samo jest to opinia i tak samo jest daleka od rzeczywistości.
Cytuj:
Pewien swoisty dla mnie charakter głosu (tembr)
Poczytaj to:
http://www.jaypeejournals.com/eJournals ... &isPDF=YESSzczególnie zwróć uwagę na:
"In males, the structural changes in the vocal mechanism are
more evident than females. The vocal changes in males occur
around age 60. Men?s voices lower until age 40 to 50 years,
and rise with increasing age. Average fundamental frequency
also rises."
"F0 min. 1st 122.0000
2nd 103.4333"
Między 20, a 50 rokiem życia, minimalne f0 spada średnio o jakieś 19hz. W górach różnica jest jeszcze większa. Jak dla mnie, to jest duża zmiana.
Tutaj:
http://www2.ling.su.se/staff/hartmut/f0_m%26f.pdf"Typical values obtained for F0
are 120 Hz for men and 210 Hz for women. The mean values change slightly with age. For men, the decrease in F0
that is most dramatic during puberty has been observed to continue with successive
deceleration until about 35 years of age "
Oraz tutaj:
http://www.ncvs.org/ncvs/tutorials/voic ... anges.htmlZobacz sobie tabelkę. Jest spadek 60hz od 20 do 40 roku życia dla głosów trenowanych. Dla nietrenowanych nawet więcej. Sam wiesz, co oznacza spadek średniego f0 o taką ilość. Całkiem niezłą zmianę głosu.
Cytuj:
Titze jest uznanym autorytem w zakresie badania głosu, co pozwala mi przyjąć, że wie co pisze. On akurat napisał znaczącą listę artykułów w wielu różnych poważanych periodykach.
Ja rozumiem, ale w badaniach się przewija, że głos jest w miarę stabilny, a tu 60hz w dół...
Nie podważam badań, tylko wnioski. Dla mnie zjechanie o tyle, to nie jest mała zmiana.
Cytuj:
Z mojej perspektywy dyskusja stała się bezprzedmiotowa, bo odnoszę wrażenie, że próbujesz przekonać mnie do tego, że CVT to bullshit. To mi przypomina sytuację, w które ktoś zjadł ciastko, smakowało mu i jest zadowolony a ktoś inny mu wmawia, że było niedobre... Moje doświadczenie z CVT jest pozytywne, ale to moje doświadczenie. Jeśli CVT komuś pomoże to super, jeśli nie to musi szukać czegoś innego.
Dyskusja zaczęła się od twojej obrony CVT, więc w jakim kierunku powinna zmierzać? Że się z tobą zgodzę i wszyscy będą żyli długo i szczęśliwie? Ty mówisz o twojej opinii, ja podałem argumenty, że CVT wcale takie wspaniałe nie jest. Jak uważasz, to za przekonywanie, to trudno. Mam dokładnie takie samo zdanie na temat tego co piszesz.