* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 18:32 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Chodziła ta piosenka bardzo długo już za mną. Śpiewałem sobie ją bez nagrywania, zupełnie dla przyjemności aż w końcu w mojej głowie zrodził się pomysł aby to zarejestrować:
http://przeklej.net/audio_details/102833.html

Proszę o szczere opinie, możecie pisać dosłownie wszystko co wam ślina na palce (?) przyniesie :)
Z góry dzięki.

*Użyłem tego hostingu bo Zippy dziwnie zniekształcał nagranie.

Nagrywane Samsonem C01U, obróbka audiacity, czyli bardzo swojsko :)

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 19:13 
Tonacja jest dobra. Momenty w których przyciemniasz, są bardzo przyjemne.
Jaki masz rozstaw szczęki przy artykulacji samogłosek?

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 19:18 
Administrator

Równiutkie 2 palce na wyższych. Zdecydowanie komfortowo mi się śpiewało na całej skali ten kawałek, także idealna bym powiedział.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 19:28 
Och, to wszystko tłumaczy.

Zgodnie z artykułem Titzo, który podrzucił mi Acaria, istnieją 2 sposoby fonacji, które są najbardziej efektywne pod względem śpiewania. Oba odnoszą się do megafonu. Megafon jest tak zbudowany, że z jednej strony jest zwężony, a z drugiej szeroki. Tak samo działa aparat głosowy.

Albo masz usta szeroko (między 1, a 2 palce) i podniebienie obniżone, co daje nosa i bardzo jasną barwę, albo masz usta wąsko (wąskie samogłoski, MAKSYMALNIE 1 paluch i to w górkach), a podniebienie wysoko, co daje barwę ciemną i mocną. Jak szeroko masz szczękę i podniebienie, to wejdzie kermit, jak masz wąsko to i to, to się zepniesz na amen. Tak to w uproszczeniu wygląda.

Krtań jest tutaj uboczna i nie ma sensu się przejmować nią.

Ty masz teraz ustawienie pierwsze. Możesz spróbować 2, da zupełnie inną barwę, ale to tam już kwestia jak lubisz.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 21:47 

Online: 28d 7h 4m 11s
GG: 1882681
Nextor napisał(a):
Albo masz usta szeroko (między 1, a 2 palce) i podniebienie obniżone, co daje nosa i bardzo jasną barwę, albo masz usta wąsko (wąskie samogłoski, MAKSYMALNIE 1 paluch i to w górkach), a podniebienie wysoko, co daje barwę ciemną i mocną. Jak szeroko masz szczękę i podniebienie, to wejdzie kermit, jak masz wąsko to i to, to się zepniesz na amen. Tak to w uproszczeniu wygląda.

Hmm, jak się ma drugi sposób do otwierania szczęki opisanego tutaj:
http://rockowespiewanie.blogspot.com/20 ... raniu.html

Pytam, bo mnie to zaciekawiło. Mam problem ze zbyt jasną i nosową barwą, zwłaszcza w górach, więc zaintrygował mnie ten drugi sposób. ;)

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 11 czerwca 2013, 10:58 
Słowa klucz- "z perspektywy CVT oczywiście"

http://przeklej.net/audio_details/103001.html

Masz tutaj próbkę górnej średnicy, górek, chrypy i dołów, z jednym ustawieniem i drugim. Wiesz co mi przypomina szerokie ustawienie szczęki? Bank próbek CVT ;p

Już pomijając, że z 1 ustawieniem to każdy brzmi jak tenor, tylko że jednemu dźwięki się urywają powyżej h1, a drugiemu powyżej g1 (co nie ma totalnie nic do techniki), ale to po prostu nie brzmi dla mnie zbyt przyjemnie.

Śpiewałem tak przez konkretne 2 lata i nigdy nie usłyszałem, żeby komuś się takie ustawienie podobało. Tak, wiele razy usłyszałem, że brzmię dobrze technicznie, ale porządnej interpretacji i "tego czegoś", z tego nie było.

No i 1 ustawienie prowokuje Curbing.

A tego ustawienia nauczyła mnie książka CVT + jeszcze lekkiej opery.
Może i nauczyciele robią cuda, ale właśnie z powodu narzucania własnego brzmienia (co robią wszystkie szkoły, nie tylko SLS, wbrew pozorom), które jest mocno średniawe, CVT mi nie podchodzi.
Na ich filmikach słyszałem albo lekką operę, albo R&B, albo rock w stylu Sadolin (chrypa którą zaprezentowałem). Żadna z tych rzeczy mnie nie przekonała ;p

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 11 czerwca 2013, 13:31 

Online: 29d 16h 15m 1s
W CVT jeśli chodzi o otwieranie japy, to znaczenie przede wszystkim ma dolna szczęka, żuchwa. Tę trzeba kontrolować, by jej nie spinać i nie wysuwać do przodu. Jakie inne ustawienie sobie przyjmiesz to kwestia barwy. CVT to nie szkoła ucząca śpiewania. Sam CVI to pewnie tak, bo na tym robią biznes. CVT to raczej sposób opisu wydobywanych przez ludzi dźwięków. Jeszcze niepełny. Mi pasuje, ale ja czerpię z każdego źródła. SLS też lubię i klasykę też :)

Dla mnie w tej swojej próbce pierwsze to curbing, drugie to idziesz w overdrive, ale czasem w nim jesteś a czasem nie, bo Ci curbing zostaje. W drugiej obniżasz krtań, co powoduje, że ciemniej brzmisz, nota bene lepiej. No i w drugim sposobie lepiej rezonujesz, stąd lepsze brzmienie. Chociaż dla mnie to jeszcze tego brzmienia szukasz. A i jak starasz się mocno wypowiadać samogłoski, to będziesz wpadał albo w neutral albo w curbing, w szczególności w górnych dźwiękach.

Co do CVT, to ono nie narzuca żadnego sposobu. Generalnie CVT jest o bezpiecznym śpiewaniu, zasady jakimi się kieruje są trzy: wsparcie, twang, i unikanie wysuwania żuchwy oraz zaciskania ust. Reszta to już opis i podpowiedzi jak wykonać dla różnych dźwięków wydobywanych przez człowieka. Ja osobiście nie słyszę nic charakterystycznego w CVT, oczywiście próbki są charakterystyczne i przerysowane, bo mają demonstrować idee. Samo śpiewanie to już inna bajka.

Co do wykona - Niepokonani, to poprawa jest mocna. Trochę nieczystości (popracuj nad tymi nieczystościami, bo rażą) i wciąż Piasek pobrzmiewa (NIEpokonanym), ale z czasem zniknie. Pojawiło się fajne wibrato. Generalnie bardzo dobry kierunek i krok do przodu.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 11 czerwca 2013, 15:40 
Niestety mapa jest niepełna. Szczególnie o ustawienie nr. 2, które zaprezentowałem. Mam właśnie przed sobą próbki z 2 edycji CVT i na wszystkich jest albo 1 (czyli szeroka szczęka), albo Yogi/Kermit (czyli szeroka szczęka + wysoko podniebienie). Pierwsze to dla nich light sound color, a drugie to dark. Nigdzie nie doszukałem się ciemnego wyrezonowanego ustawienia, oprócz opery gdzieniegdzie, ale to też nie to, bo w operze krtań jest bardzo nisko.

CVI z tego co słyszałem na Youtube (mogę na tej podstawie wysuwać wnioski, prawda?) uczy podobnych rzeczy jak w książce. Jedyny dodatek, to wszystkie wykonania w stylu R&B.

Chętnie też bym usłyszał, czemu uważasz wyraźny śpiew i zmiany modów za coś... nagannego? W sumie nawet nie wiem co miałeś na myśli. Tak czy siak zabrzmiało, jakby wyraźne śpiewanie i zmiana modów miała być czymś nie w porządku. Z tego co pamiętam, CVT właśnie do tego dąży. Używania wszystkich modów, co daje pełen zakres dynamiki, więc ciekawi mnie o co ci konkretnie chodziło.

Szukam brzmienia? Wprawdzie to straszny offtop, bo chodzi tutaj o Huberta, ale też mnie ciekawi skąd te wnioski. Zmiana ustawienia na zawołanie, to objaw szukania brzmienia, czy jak?

Zmiana pozycji krtani między jednym ustawieniem, a drugim jest minimalna. 80% zrobiło tutaj podniebienie i zmiana pozycji szczęki, co naturalnie zmieniło samogłoski (Formant f1 i f2).

Ja natomiast w CVT słyszę ustawienie w śpiewie, które prezentuje Sadolin. To według mnie jest charakterystyczne. Tak samo na próbkach z książki brzmienie jest podobne. Jeśli uważasz, że przerysowane, to cóż... Sadolin najwyraźniej tak brzmi ;D

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 11 czerwca 2013, 16:37 

Online: 29d 16h 15m 1s
1. Próbki to jedno a opis i idea to drugie. Mnie też nie wszystkie się podobają, ale one dla mnie mają wartość ilustracyjną.

2. Czego uczą w CVI to pewnie Kaśka wie najwięcej. Ja się nie uczyłem, więc nie wiem. Książka nie spowodowała bym śpiewał w jakimś konkretnym kierunku. Jak byłem na wykładach z CVT też nie zauważyłem. Wprost przeciwnie było ciągłe pitolenie, że głos ma każdy inny i musi wiedzieć czego sam szuka.

3. Śpieszę wyjaśnić o co mi biegało. Samogłoski, w górach mocno się upodobniają, jak tego nie zrobisz to albo się zaciśniesz albo zaśpiewasz w lżejszym modzie o ile uda się przejść bez załamani i innych problemów. Nie CVT to odkryło. W klasyce dawno o tym wiedzą. Dlatego cienko ich zrozumieć bez libretto. Ładnie należy się wypowiadać w średnicy im wyżej tym więcej oczekuje się od słuchacza antycypacji. ;)

4. Co do Twojego brzmienia, to moje subiektywne wrażenie słuchając tej próbki. Nie jest równo brzmieniowo jak na moje uszy. Moje uszy, :) Biorąc pod uwagę Twój wiek, to mnie kompletnie nie dziwi i nic dziwnego w tym nie ma. Twój głos się układa podobnie jak i inne aspekty ludzkie. Jak posłuchasz siebie za fafnaście lat to łatwiej będzie Ci wykumać o co mi chodzi. To nic złego, bo świadczy o rozwoju. :)

5. Zmiana pozycji podniebienia powoduje zmianę pozycji krtani i jasność/ciemności brzmienia. Podobnie jak kompresja języka. Nie można rozpatrywać tych części układu oddzielnie, bo są zbyt ze sobą powiązanie i oddziałujące wzajemnie.

6. Ja nie słyszę. Pewnie się nie wsłuchiwałem, bo mnie to kompletnie nie interesowało. Nagranie Sadoli słyszałem jedno, prócz próbek, jakoś mnie nie ruszyło. Bardziej cenię jej walory pedagogiczne i naukowe podejście do nauczania śpiewu, niż jej śpiew. Ludzie z po CVI jakoś mnie się specjalnie ze sobą nie kojarzą. :)

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 11 czerwca 2013, 16:39 
Administrator

acaria napisał(a):
Co do wykona - Niepokonani, to poprawa jest mocna. Trochę nieczystości (popracuj nad tymi nieczystościami, bo rażą) i wciąż Piasek pobrzmiewa (NIEpokonanym), ale z czasem zniknie. Pojawiło się fajne wibrato. Generalnie bardzo dobry kierunek i krok do przodu.

Chodzi Ci zapewne o te słowa: (?)
"kurz"
"słów"
"białych"
"barykAdy"
"posypując"
"samotnie"
"stać"
"światełkiem"
"powalić"
"pisany"
"wielki"
"niepokonanym"

jak słuchałem sobie nagrania po zaśpiewaniu to je wyłapałem ale myślałem, że nie rażą. Dzisiaj jak sobie słucham już nieco obiektywniej to rzeczywiście mam sporo tego cholernego niechlujstwa przy tych dźwiękach. Te wyższe wydaje się, że nieco lepiej ale te niższe muszę zacząć pilnować, bo na zjazdy w dół i niektóre końcówki fraz są obok przez to, że poświęcam im mało uwagi.

W słowie "niepokonanym" chodzi o to, że tak przesylabizowałem to? Piasek z tego co słyszę to lubi tak sylabizować słowa. Rozdziela je tak, że śpiewa coś tego typu:
http://www48.zippyshare.com/v/59293198/file.html
To miałeś na myśli, prawda? Czy chodzi o to, że płasko i nosowo?

Dzięki za opinie, postaram się przysiąść nad intonacyjnymi sprawami. Zbyt się skupiam na górach i punktach kulminacyjnych piosenki a zbyt mało na drobniejszych partiach.

W sumie możecie tutaj pisać, mnie to nie przeszkadza.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj