* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 29 września 2012, 14:21 

Online: 42d 22h 7m 33s
GG: 0
Jakbyś dał próbkę, to może by ludzie ci powiedzieli, co jest nie w porządku. Poczytaj sobie o samogłoskach, języku i twangu na vocalfreaks.pl
I to, że nie możesz śpiewać powyżej d1 absolutnie nie oznacza, że jesteś basem. W takim razie właściwie każdy chłop byłby basem.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 30 września 2012, 10:43 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Ja jak zaczynałem śpiewać to w szkole muzycznej na prywatnych lekcjach też byłem barytonem, nawet basowe dźwięki we mnie zdarzało się słyszeć jak byłem u niektórych wynalazców wokalnych po kursie. Dźwięki takie jak e1 to było dla mnie tak jak teraz f2, że z całej siły musiałem pchać bez sensu. Z czasem jak zrozumiałem co to twang to do c2 jade bez rozśpiewki. Fakt braku umiejętności wokalnych sprawia, że nie da się wysoko zaśpiewać, bo się nie podpiera i nie twanguje, jak są jeszcze słabe samogłoski to już zupełnie przesrane. Axl Rose śpiewał wyżej niż niejeden tenor a jest z natury basem i u niego posłuchaj sobie mówionego głosu i się porównaj. Leonard Cohen to też bas, ten Ville Valo z Hima to bas ale u nich słychać, że są basami. Zobacz jakie mają potężne dolne partie głosu, jak nisko mogą zjechać. Rodzaj głosu to nie naturalna skala wynikająca kompletnie z dupy, bo głos nie jest ustawiony i się nie da wysoko. Każdy kto zaczyna śpiewać i startuje od zera byłby basem przyjmując kryterium "nie mogę wysoko". Masz basa i sobie posłuchaj jak brzmi jego głos:

On śpiewa na troszkę operowym ustawieniu. Ciągle nie mogę zrozumieć czemu każdy gada, że jest basem. Kurde żyjemy w 21 wieku w dobie internetu, czy to jest taki problem, żeby sobie odpalić jutube i znaleźć gościa, który brzmi jak bas a później nagrać siebie i posłuchać? Przecież jest diametralna różnica zwykle. Bas to baaardzo rzadki głos, cholernie rzadki. Jak brzmisz podobnie do niego pod względem tej ciemności to daj jakieś nagranie.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 30 września 2012, 13:52 

Online: 2d 11h 33m 39s
Nie twierdzę, że jestem basem, tylko barytonem :P

Nie mam ani trochę podobnego głosu do niego. Myślę, że całkiem sporo wyższy, ale nie taki wysoki jak tenorzy, których znam.
Czyli stosując twang będzie mi łatwiej śpiewać wyżej, tak?
A nie będzie takie bzyczenie trochę przeszkadzało? :c

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 30 września 2012, 16:13 
Administrator

To "bzyczenie" sprawia, że nie szepczesz tylko mówisz. To jest podstawa podstaw. Nauczyciele pierdzielą o przeponie zawsze a pierwsza podstawowa rzecz to twang. Wynika z tego kompresja dźwięku, poprawne zwarcie strun, to że nie zaciskasz gardła, intonacja, to że wydajesz z siebie dźwięk, który jest nośny, jakoś brzmi, no dosłownie prawie wszystko. Jak masz opanowany twang to wtedy możesz cokolwiek dalej robić. Zakładam, że masz jakiś słuch muzyczny. Wtedy się bierzesz za dokładne używanie przepony ale jak masz stwangowany głos to możesz dosyć szybko złapać podparcie, bo na wyczucie nawet możesz oszacować jak masz nadźwięczniony głos w jaki sposób poprawnie supportować.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 30 września 2012, 16:19 

No faktem jest, że o czymś takim w życiu nie słyszałem na zajęciach. Zawsze jest mowa o przeponie.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 30 września 2012, 18:42 
Administrator

No i zobacz jak ludzie brzmią po tych lekcjach. Nie mają żadnych podstaw. Cóż, że nauczyciel każe na siłę trzymać podniebienie w górze i na siłę obniżać krtań jak w wokalu jest 0 dźwięczności. Ja sam po sobie pamiętam, że brzmiałem tragicznie, bo mało że wchodził mi nos z wysokim podniebieniem to jeszcze pomimo użycia przepony fałszowałem niemiłosiernie. Branie się za przekminy związane z przeponą bez twangowania to średni pomysł, bo kompresujesz dźwięk zaciskami gardła a nie nagłośnią.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 30 września 2012, 18:48 

Będę ćwiczył :)
A tak na marginesie, bardzo ładnie śpiewasz :D

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 30 września 2012, 19:39 
Administrator

Jeżeli to nie ironia to dzięki, jeżeli ironia to uwierz mi, że w porównaniu do tego co było niegdyś to teraz jestem idolem i wielbi mnie tłum ;)

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 30 września 2012, 19:47 

Nie ma mowy o żadnej ironii :P
Ja nie ironizuję :) Jeżeli mi się nie podoba, nie mówię nic ;)

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 30 września 2012, 20:30 
Administrator

W takim razie dziękuję, miło mi, że Ci się podoba.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj