* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 27  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 6 maja 2012, 23:27 

Online: 73d 2h 18m 50s
GG: 0
Mnie się trafiło takie pytanie właśnie... Chociaż brzmiało ono inaczej. Zapytali mnie, dlaczego nie skorzystałam z tego, że mam na miejscu świetną nauczycielkę (serio się zdziwiłam, że ją znają), więc musiałam się wytłumaczyć, że nie widziałam sensu w zajęciach grupowych.
Jeśli chodzi o wykształcenie muzyczne to uważam, że nie powinno być wymogu posiadania dyplomu szkoły muzycznej I albo II stopnia. Znam wiele osób (wystarczy zresztą spojrzeć na to forum), którzy do szkoły muzycznej nigdy nie chodzili, a mają naprawdę szeroką wiedzę i z zakresu teorii, i z praktyki, bo albo nauczyli się wszystkiego sami, albo chodzili na lekcje prywatne. Tutaj jest też pytanie, na jakim poziomie powinna być osoba, która chce studiować na AM. Zakładam, że nie startują tam osoby, które nie znają nut, chociaż może i tacy się zdarzają. Z drugiej strony robienie baaardzo trudnego testu na poziomie ostatniej klasy II stopnia też nie jest dobre, bo w sumie to jest tylko wiedza, którą można szybko nadrobić. No i nieco niefajne byłoby, gdyby ktoś o lepszym głosie odpadł tylko dlatego, że ma problem z czymś czysto teoretycznym. Podsumowując, jestem zdania, że powinny być obowiązkowe testy z teorii tak na poziomie ostatniej klasy I stopnia. Oczywiście cały czas mówię o wokalu, bo osobę, która chce studiować teorię faktycznie powinno się nieźle sprawdzić. ;)
Jeszcze sprawa szkół. Tutaj chyba nie można uogólniać, bo w sumie każdy przypadek jest inny, ale często jest też po prostu tak, że ludzie po prostu budzą się za późno, np. na początku klasy maturalnej, gdzie rekrutacji do muzycznej już nie ma. No i pozostaje zawsze jeszcze - niestety - kwestia finansowa, moja znajoma musiała zakończyć naukę gry na gitarze na I stopniu, bo po prostu nie było jej stać na dojazdy do II stopnia. Przykre, ale cóż, życie.

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 14:03 

Online: 2d 23h 58m 34s
No masz tez racje swoja.Wiesz no ja z perspektywy swoich lat doswiadczen patrze na to sprawe inaczej a ty inaczej i dlatego moze troche trudno mi zrozumiec takie osoby.Poprostu kwestia gustu a jak wiadomo o gustach sie nie dyskutuje.Wszyscy mamy swoje racje. :)
Co do kwesti finansowych czy koniecznosci dojazdow.Przeciez ze szkola mozna sie dogadac,jesli widza ze uczen jest zdolny to im tez zalezy zeby sie u nich uczyl.Pozatym sa licea muzyczne z internatami,wiadomo ze daleko od domu ale no cos za cos. Czasem trzeba sie poswiecic jesli sie naprawde to kocha.Ja tez mambardzo daleko do muzycznej na pieni na pieniadzach tez nie spie,ale wiem ze to mi jest potrzebne i musze sie tak robic.Poprostu kestia pogladu i tyle. :)

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 17:02 

A Ty chodzisz do takiej muzycznej popołudniowej czy takiej normalnej? U nas są tylko popołudniowe, najbliższa normalna jest jakieś 150km dalej. xD Co do kwestii finansowej, to nie wiem, czy u Was tak jest, ale u nas muzyczna jest płatna. 40zł za miesiąc. To jest niby składka na komitet rodzicielski, bo szkoła publiczna nie może brać opłat za naukę od uczniów, ale jest obowiązkowa i - jeśli się zalega - mogą skreślić z listy.
Co do dogadania się z muzyczną, to naprawdę zazdroszczę tym, którzy mają taką szkołę w pobliżu. W 5 klasie podstawówki zdawałam na I stopień na fortepian. Egzamin wstępny zdałam na max punktów, ale nie utworzyli klasy młodzieżowej... No to ja wzięłam tych moich parę dyplomów z konkursów pianistycznych i tup, tup do dyrektora, czy nie dałoby się mnie wepchnąć do klasy wyżej, skoro ja już umiem grać i nauka nut potrzebna mi nie jest. Powiedziano mi, że takiej opcji niestety nie ma, ale - jeśli chcę - to mogę iść do ogniska muzycznego na keyboard. Podziękowałam. Opowiadałam to rok temu na egzaminach w Katowicach i wszyscy byli w szoku. ;)

Racja, że wszyscy mają swoje zdanie. Dużo zależy też od tego z jaką szkołą muzyczną się miało styczność. Ja niestety trafiłam źle.

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 17:55 

Ja chodze do takiej popoludniowej.Do liceum chodze w swoim miescie a potem jade do muzycznej.Takze ja wyjde z domu o 8 to wracam po 22.Przynajmniej mama ma mnie z glowy :P Jak to 40 zl miesiecznie?U nas sie placi ale na za semestr i nawet jak ktoś w terminie nie wplaci to wykreslic prawa nie maja takiego ucznia z listy.A jak kogos nie stac to pisze pismo do dyrektora i nie placi.Wiesz na fortepian cie do mlodziezowki przyjac cie nie mogli bo tego instrumentu naucza sie tylko w klasach dzieciecych.Ale na jakis inny instrument jak najbardziej.Mille ale czemu ty tak pozno postanowilas isc do I st? :)

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 7 maja 2012, 23:36 

U nas normalnie przyjmowali na młodzieżowy na fortepian, a poza tym ja nie chciałam się przecież uczyć od podstaw. A czemu tak późno? Bo tak późno się w ogóle za muzykę wzięłam. xD

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 8 maja 2012, 04:58 

To czemu cie nie przyjeli?Dziwne.Mamo to w gdzie ty mieszkasz ze w tamtejszej szkole panuja takie dziwne niezyciowe zasady? xD

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 8 maja 2012, 13:45 

Online: 13d 11h 21m 1s
Dir Lejdis. Mam pytanie dotyczace kwestionariusza. Jak jest rubryczka " Wyksztalcenie muzyczne (instrument, szkola, klasa)" to mam wpisywac wszelkie kursy, pojedyncze lata w szkole muzycznej czy tylko to, co ukonczylam?

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 8 maja 2012, 14:17 

Ja bym wpisała wszystko. Chyba, że musisz też napisać życiorys, to te kursy i podobne bym wpisała tam, a w "wykształceniu muzycznym" wpisała tylko szkołę muzyczną (jak nie ukończyłaś, to zaznacz, ile klas udało Ci się zrobić).

Rodelina, południe Polski. ;)

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 8 maja 2012, 14:35 

Online: 7d 11m 18s
GG: 886330
O! dobry temat, wznawiam.
Złożyłam dziś podanie do swojej (może) przyszłej szkoły muzycznej, w której śpiewu uczy A. Piekaroś-Padzińska (kobiety) i jakiś koleś (facecików ; p). Na stronie internetowej jak i na ogłoszeniach w szkole jest napisane, że na wokal nie wymaga się wcześniejszego przygotowania muzycznego, zatem wnioskuję, że i nie będą kazali mi arii śpiewać ? A Wy, dziewczęta/kobiety, które już w takiej szkole się uczą/ukończyły takową, co o tym sądzicie ?
Oczywiście mam numer do wyżej wspomnianej pani, ale boję się do niej dzwonić, bo... dobra jest w tym, co robi i nie chcę, żeby mnie zgasiła. Z drugiej strony, co, jeśli na egzaminy przyjdą same nadęte dziewuchy, które potrafią zaśpiewać po 3 arie, bo konsultowały się z jakimiś innymi nauczycielkami już w tamtym roku ?

---
Min mannen vil v?re en tenor!
(Mój mąż będzie tenorem!)

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 8 maja 2012, 14:45 

Online: 13d 11h 21m 1s
Mlle, zyciorysu nie trzeba. Czyli napisac np. "rok nauki gry na keyboardzie na takim a takim kursie"?
Sigyn, Ty do II stopnia? Biegiem do jakiegos nauczyciela! Nie ma bata, trzeba arie. Dokladniej 2 i jedno cwiczenie Concone [u mnie tak jest].
Ja niedlugo zaczne sie uczyc, miesiac przed. <lol>

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 266 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 27  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj