* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 18 listopada 2011, 11:41 

Online: 50d 6h 21m 40s
GG: 0
Zdecydowanie się z tym zgodzę, przynajmniej w moim przypadku to się sprawdza, podczas menstruacji nie da się śpiewac, chciałam dzisiaj, ale niestety nie mogę ;C Strasznie mnie brzuch boli, głowa, i głos ciężki, wgl nie da się nad nim zapanowac, w czasie okresu nie da rady.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 28 listopada 2011, 14:32 

Online: 7d 11m 18s
GG: 886330
Oj tak. Podczas okresu nie tyle nie daję rady śpiewać, co mi się nie chce, czuję się zmęczona, a do tego, gdy usłyszę swój głos tak, jak brzmi on naprawdę, czyli na jakimś nagraniu lub nawet odbity od ściany, to jestem przerażona jego beznadziejnością i mam ochotę w ogóle się nie odzywać. Natomiast w dni `poza okresem`, że tak je określę, podchodzę do brzmienia swojego głosu raczej neutralnie czy to przy śpiewaniu, czy nawet mówieniu. Słowem, mamy lekko przekichane.

---
Min mannen vil v?re en tenor!
(Mój mąż będzie tenorem!)

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 29 listopada 2011, 10:28 

Online: 70d 23h 55m 10s
E tam, im bardziej się będziesz tym przejmować, tym bardziej to stanie się prawdą :) Nie pozwólmy hormonom sobą rządzić !! :P Ja się nie przejmuję, a dni lepsze i gorsze miewam zawsze, trzeba jakoś z tym żyć. Oczywiście nie zaprzeczam, podczas menstruacji śpiewa się gorzej, mniej słyszy, ba nawet słyszałam, ze można dostać łatwiej krwotoku ze strun, ale jakoś do tej pory nie dostałam, i chyba nie zanosi się na to, a bywało że wtedy darłam ryj cały dzień :). Uważam, że jesteśmy tak mocni jak nasza najsłabsza strona (najgorsze dni), więc nie ma opitalania :) A co będzie jak najważniejszy koncert w karierze przypadnie akurat wtedy? Mamy wyjść na scenę i powiedzieć, przepraszam, nie zaśpiewam, jestem niedysponowana... ;p

Oczywiście, każda z nas przechodzi przez to inaczej, ja tak tylko ogólnie mówię :)

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 29 listopada 2011, 12:15 

Online: 7d 11m 18s
GG: 886330
Ale wtedy naprawdę nie potrafię, mówię, że tak `poza okresem` to mi wisi, jak brzmi ten głos, bo w większości przypadków jestem neutralnie do tego nastawiona, ale jak mam okres to oesuuuu! zabierzcie mi urządzenia nagrywające i zapchajcie czymś ryj, żebym nawet mówić nie mogła!
Ojeju, no widzisz, to odważna jesteś, bo ja boję się właśnie dlatego śpiewać podczas menstruacji. Ze względu na jakieś (urojony czy też nie) krwotok z miejsca strun głosowych. Ale oczywiście, że nie ma opitalania! : D Ja wtedy po prostu śpiewam bardziej depresyjne i spokojniejsze kawałki, bez sopranu/mezzosopranu operowego, a jakieś spokojniejsze (Theatre of Tragedy, Leaves' Eyes, etc.).
Ależ gdyby zdarzył mi się koncert podczas menstruacji to.. kicha ; D właśnie że bym odwołała, inaczej by mnie zjechali za fałsz czy niedociągnięcia. : P Ale sorry, jakbym sobie sama ustalała trasę koncertową to byłoby kilka dni przerwy, dajmy na to - na dojazd. A poza tym, to w pierwszych 2-3 dniach najgorzej jest z tym głosem, dalej daje się radę. : )

---
Min mannen vil v?re en tenor!
(Mój mąż będzie tenorem!)

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 18 listopada 2014, 20:46 

Online: 32m 28s
Podbijam temat, bo moim zdaniem ciekawy oprócz "środkowego" offtopu. ;)
Sama od paru miesięcy (właściwie odkąd chodzę na lekcje wokalu i zwracam uwagę na higienę śpiewu) zauważam, że nie tyle podczas menstruacji (bo 2gi dzień już jest okej), ale do ok 3 dni przed, śpiewam jak ostatnia sierota. Fałszuję, nie wyciągam dźwięków, które choćby drugiego dnia okresu wychodzą ze mnie bez problemu. No porażka jakaś!!!

Swoją drogą, jest na te przekrwione struny głosowe jakaś tabletka magiczna?

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 18 listopada 2014, 22:34 

Online: 73d 2h 18m 50s
Ja od jakiegoś czasu w ogóle nie zauważam różnicy, zawsze śpiewa mi się tak samo, więc myślę, że to znika przy lepszej technice. No i ważna jest też psychika - jak ktoś się nastawi na "oj, mam okres, to będzie mi się źle śpiewać", to na pewno będzie gorzej.

Sposób na przekrwione struny, które jednak przeszkadzają? Hm, może po prostu pić więcej wody? Ewentualnie można kupić sobie jakiś psikacz do gardła albo tabletki nawilżające. I odpuścić sobie wtedy śpiewanie jakichś trudniejszych rzeczy, bo szkoda męczyć struny. A najlepiej chyba całkowicie sobie odpuścić śpiewanie wtedy, jeśli tylko jest taka możliwość.

Sowa Opery

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj