Dla mnie mogą istnieć dwie wersje boga, 1. ten niesamowity 2. taki zielony.
Kod:
Nie twierdzę, że naukowcy nigdy nie wyjaśnią mechanizmu powstania wszechświata
Nauka vs Ty
Nauka mówi: nie wiemy jak powstał wszechświat. Próbujemy znaleźć odpowiedzi, musimy się jednak pogodzić z możliwością, że pewne rzeczy i zjawiska nie zostaną wyjasnione.
Ty: Nie twierdzę, że naukowcy nigdy nie wyjaśnią mechanizmu powstania wszechświata.
Oni mówią nie a ty im zaprzeczasz, jak to jest?
Cytuj:
Wiesz, że istnienie prawdopodobienstwa w obiektywnej rzeczywistości jest mocno dyskusyjne? To bardzo ciekawy temat

Wiem dlatego wcześniej ze śmiechem na ustach czytałem jak co drugie słowo pisałeś właśnie o nim.

Cytuj:
Wybacz, ale jeśli w ten sposób nie trafi cię ogrom absurdu tej wypowiedzi, to nie będę ci już mógł inaczej pomóc.
W miejsca w tekście możesz WSTAWIĆ COKOLWIEK, TWOJA ARGUMENTACJA W RÓWNYM STOPNIU UDOWADNIA ISTNIENIE W-S-Z-Y-S-T-K-I-C-H BOGÓW/MUMINKÓW/SMERFÓW/SMOKÓW.
Nazywaj boga muminek, smerf, smok - nazwa nie gra roli i tak nie znamy imienia boga.
Cytuj:
Niestety, według Jezusa, prowadzi. Wyżej w moim poście wykazuję, że wielokrotnie mówił on o obowiazku przestrzegania wszystkich boskich nakazów i zakazów. Booya!
aha... ''Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo dajecie dziesięcinę z mięty, kopru i kminku, lecz pomijacie to, co ważniejsze jest w Prawie: sprawiedliwość, miłosierdzie i wiarę. To zaś należało czynić, a tamtego nie opuszczać'' - Jezus Chrystus

Booya?
Uwazasz że wydarzenia w nim przedstawiane to same metafory, przypowieści i trzeba je interpretować? Tak?
Podobnie jak śp. Grzegorz Wielki uważam, że trzeba zachować umiar.
Cytuj:
Hm, nie rozumiem wyrażenia tetragramaton, ale obawiam się że podążając za pismami żydowskimi i obserwując genezę jedynego boga (pochodzi on ze starszej mitologii - jeśli chcesz, podeślę ci linki do książek, albo uwierz mi na słowo) jego imię brzmi: Jahwe.
blablabla
Trochę greki i człowiek się gubi.
nie, nie znamy imienia boga, żydzi nie mogli mówić o bogu poza świątynią. I tak się składa, że wyrażenie Jahwe jest bardzo współczesne żydzi nie mogli tak mówić na boga.
Cytuj:
Błąd. Owszem, gdzieś tam mogą istnieć inteligentne byty. Ale może wcale ich nie być! Fajnie odwzierciedla to przykład z kostką sześciościenną.
Rzuć kostką sześcościenną nieskończenie wiele razy.
Sprawdź ile razy wypadnie siedem.
haha

DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD A jeśli są. Widzisz, udowodnienie nie opiera się na negacji.
''Bo brak jest dobrych podstaw do uznania tego za prawdę.'' Tak się składa, że jest wiele podstaw do sądzenia, że jednak są. np; Anomalie na księżycu mogą sugerować jego nienaturalne powstanie.
Cytuj:
Mało tego, jako bonus, wytłumacz mi dlaczego fakt, iż niektórzy naukowcy utrzymują bezsadne wierzenia jest według ciebie argumentem, że warto takie wierzenia utrzymywać?
Cytuj:
Heh nie, ty tylko udowodniłeś, że naukowcy też mogą wierzyć bez dowodów. Nie pokazałeś, że DLATEGO warto wierzyć w boga.
Nie uzasadniłem dlaczego warto wierzyć w boga ale udowodniłem, że warto wierzyć.
Bez wiary większość wynalazków by nie powstała, w tej sytuacji siedział bym teraz wygodnie na klepisku w przytulnej lepiance.
PROSZĘ powiedz mi gdzie znajdę te 600 przykazań!
Cytuj:
Wiem, że w biblii jest napisane, że bóg dał człowiekowi wolną wolę. Niestety jego postawa jest w tym momencie sprzeczna.
Jahwe jest bogiem wszechmocnym oraz wszechmogącym. Nie oznacza to jeszcze, że automatycznie wszechwiedza i wszechmoc wyklucza możliwość istnienia wolnej woli...
Niestety robi to już stworzenie świata. Pogódź się z tym, że jeśli Jahwe jest stwórcą wszystkiego, wszystkich zdarzeń które się zdarzą, zdarzyły lub dzieją, on stworzył je w jednej chwili projektując wszechświat, przyszłość przeszłość i teraźniejszość. Jest wszechmocny i wszechwiedzący, w związku z tym wie dokładnie, że ten bandyta zabije tą kobietę tej nocy. Mało tego, ponieważ jest On stworzycielem wszystkiego, to stworzył ten świat i te zdarzenia na jeden z nieograniczonej liczby sposobów, a w tym sposobie zawarło się zabicie tej kobiety przez tego bandziora.
W oczach boga kobieta wcale nie zgrzeszyła mężczyzna natomiast korzystając z wolnej woli wziął i zabił istnieje szansa, że do końca życia będzie się smażył w piekle. Ziemia to jeden wielki burdel więc dla kobiety będzie lepiej jak wcześniej zejdzie. A życie dla życia to idiotyczny pomysł. To nie jest w interesie boga- ratować ludzi, leczyć choroby- bóg to co najwyżej nas kocha a mimo to sądzi. „Czuwajcie, bo nie znacie dnia ani godziny”.
[/quote]
1. Skoro nigdy nie wierzyłem -> to znaczy, że bóg nie dał mi wiary -> co oznacza, że on nie chce, żebym wierzył -> jako mały robaczek, nie mogę przeciwstawić się woli boga i tego zmienić -> bóg jest sadystą bo skazał mnie na piekło -> wolna wola nie istnieje.
Pochodzę z religijnej rodziny, wierzyłem przez długi czas.
xDDDDDDDDDDDDDD
Takiego Alzheimera to nawet moja babcia nie ma.
Cytuj:
Zanim zaczniesz próbować negować powyższe zapętlenie za pomocą stwierdzenia, że ja SAM muszę zacząć wierzyć... To pojmij raz jeszcze Wszechmoc + Wszechwiedza + STWORZENIE ŚWIATA = brak wolnej woli. Bo ostatecznie Jahwe jest stworzycielem wszystkiego, również zdarzeń i czasu! Stworzył SKUTEK I PRZYCZYNĘ. Czyli jesteś czymś w rodzaju zaprojektowanej marionetki, wbrew temu czego naucza biblia... ale co jasno wynika z logiki.
Nie ma czegoś takiego jak czas bo bóg istnieje poza czasem więc o czym tu mówić. Bóg nie stworzył skutku i przyczyny on jest skutkiem i przyczyną. On jest, Czytałeś biblię?
Cytuj:
Jak mówiłem, czy jeśli znajdę pietnastu natchnionych doliną kucykową fanatyków którzy napiszą świętą księgę w której pojawią się wydarzenia historyczne na które są dowody to uznasz, że dolina kucyków istnieje?
Co tu ma do rzeczy kucyk i dolina, tetragram może być wszystkim. Mówię, nie ma znaczenia jaką formę bóg przyjmie.
Cytuj:
Księga Samuela 15.2
"2 Tak mówi Pan Zastępów: Ukarzę Amaleka za to, co uczynił Izraelitom, jak stanął przeciw nim na drodze, gdy szli z Egiptu. 3 Dlatego teraz idź, pobijesz Amaleka i obłożysz klątwą wszystko co jest jego własnością; nie lituj się nad nim, lecz zabijaj tak mężczyzn jak i kobiety, młodzież i dzieci, woły i owce, wielbłądy i osły.
Księga Liczb 31.17
17 Zabijecie więc sposród dzieci wszystkich chłopców, a spośród kobiet te, które już obcowały z mężczyzną. 18 Jedynie wszystkie dziewczęta które nie obcowały z mężczyzną zostawicie sobie przy życiu
Bóg wiele żydom obiecał,
Uczynię bowiem z ciebie wielki naród, będę ci błogosławił i twoje imię rozsławię: staniesz się błogosławieństwem. Będę błogosławił tym, którzy ciebie błogosławić będą, a tym, którzy tobie będą złorzeczyli, i ja będę złorzeczył. Przez ciebie będą otrzymywały błogosławieństwo ludy całej ziemi.
'Widzisz, tylko że jeśli zaczynasz myśleć w ten sposób, to każde zdarzenie z biblii można interpretować na dowolny sposób' - ty
Cytuj:
Niestety jego postawa jest w tym momencie sprzeczna.
Jahwe jest bogiem wszechmocnym oraz wszechmogącym. Nie oznacza to jeszcze, że automatycznie wszechwiedza i wszechmoc wyklucza możliwość istnienia wolnej woli...
Sam ci podam miecz, jeśli bóg jest stwórcą wszystkiego to i stworzył zło. ;D