Dzisiaj usłyszałam pewną piosenkę i byłam przekonana, że śpiewa ją facet. Mocno się zdziwiłam, odkrywając, że jednak nie
I teraz takie pytanie, czy ona może być tenorem? Pytam zupełnie serio. Nie znam niestety zbyt wielu kontraltów, ale posłuchałam kilku i brzmią jaśniej od niej. Najbardziej z jej głosem kojarzy mi się Cher, ale to i tak daleko idące porównanie, bo Cher chyba (?) trochę zaciemnia barwę. Jaki Waszym zdaniem typ głosu ma Tracy Chapman?
Oczywiście to jest też wątek dla tych, którzy chcą dyskutować na temat twórczości, głosu tej wokalistki nie tylko pod kątem rodzaju głosu, którym śpiewa. Ale jej głos szczerze mnie zastanawia, dlatego też zakładam ten temat.
Brzmi jak wysoki tenor. Bardzo podobne brzmienie do Michaela Jacksona, ale myślę, że to taki typowy, podręcznikowy przykład kontraltu, bo Jackson bardzo rozjaśniał.
Typowy przykład kontraltu. Nie może być tenorem ! Zresztą słychać w jej głosie, mimo wszystko kobiecość. Jej głos jest dramatyczny, nie rozjaśnia go dlatego brzmi jak brzmi.