* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 28 czerwca 2011, 20:33 

Online: 4d 18h 56m 4s
Witam serdecznie,

Nie byłem pewien czy wyżej wymienionego Pana należy ujmować w dziale "Wokaliści".
Jednak zdecydowałem się to zrobić ;-)

Według mnie jeden z najlepszych głosów polskiego kina/dubbingu (jeśli nie, najlepszy :-D ).
Facet (dzisiaj może już starszy Pan) o niesamowitych predyspozycjach głosowych !
Do tego świetny "feeling", w mojej ocenie niezły warsztat i zapewne wiele lat pracy...
Nie wspominając o aktorstwie, jednak nie taka jest tematyka tego forum ;-)

Jednym słowem geniusz !! <peace>

A Ty, jak sądzisz ??

A tutaj kilka ciekawych linków:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Piotr_Fronczewski
(podstawowe informacje)

http://www.youtube.com/watch?v=GZTeLroxUFI&feature=fvst
(dubbing do gry DragonAge, chociaż, tyle tam Pana Piotra co kot napłakał. Raczej film promocyjny gry... jednak warto nawet dla tych kilku momentów z nim w roli głównej obejrzeć :-P )

http://www.youtube.com/watch?v=5OwsnPVXMjw
(sztuka z jego lat studenckich, warto zauważyć, że jeszcze wtedy jego głos nie posiadał tak niesamowitej "dojrzałości")

http://www.youtube.com/watch?v=cSDYYYe3wUs
(Pan Piotr jako Franek Kimono, kultowa produkcja, która ze zwykłej satyry stała się hitem.
Doskonała melorecytacja, niesamowity głos, właśnie dlatego nazywają go "pierwszym polskim raperem")

http://www.youtube.com/watch?v=b6Gdg9hhOas
(No i całkiem znany kawałek pt. "W Aucie" Sokoła i Pono, w którym Pan Piotr występuje gościnnie w ostatniej zwrotce znów jako legendarny Franek Kimono - dobry chwyt marketingowy, ale jednocześnie szacunek i hołd w kierunku tego artysty)

A teraz pytanie odnośnie technik... Czy ktoś o większym doświadczeniu zauważa u Pana Piotra jakieś typowe lub nietypowe techniki wokalne ??

Mnie najbardziej ciekawi głębia jego głosu i ten charakterystyczny Vocal Fry(niech mnie ktoś poprawi, jeśli nie tak to powinienem nazwać, mam na myśli mruczenie)
Świetnie obrazuje to kawałek pt. King Bruce Lee Karate Mistrz - "Fry" zastosowany tam w słowach
"na bramce stoję, nikogo się nie boję" (od 1:00 (czas utworu) - link numer 3 wyżej)

Mógłby ktoś przybliżyć jak Pan Piotr osiąga coś tak niesamowitego?
Z góry dziękuję :)

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 28 czerwca 2011, 22:23 

Online: 19d 15h 34m 23s
Co do dubbingu tak tak świetny klimatyczny głos :)
Jednak moim numerem jeden zawsze pozostanie Tomasz Marzecki znany z wielu filmów bajek i gier ( głos Xardasa w Gothicu )

http://youtu.be/poMG2p2JqsA

http://youtu.be/xR5nJvlD_l4

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 29 czerwca 2011, 12:42 

Online: 19d 8h 17s
last_child napisał(a):
tak, można przybliżyć :D po prostu jest prawdziwym basem który jest ultra rzadkim głosem i nie ma w tym żadnej filozofii ;)

Nie sądzę by był basem, jak już to niski baryton, do tego ci kolesie co podkładają, bardzo często specjalnie używają Fry, plus głos, taki mix (ciężko to nazwać), i dlatego tak brzmi.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 30 czerwca 2011, 12:43 

No. Ciężko tak porównać, bo on dość nisko brzmi, a z Twoje próbki nie są w tak dobrej jakości ; p

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 30 czerwca 2011, 16:34 

Wiadomo, studio swoje robi... Z drugiej strony jak się posłucha wywiadów, wiele się to nie różni. Szczególnie tam gdzie pokazuje swoje umiejętności, a zrobił jeden taki numer w dwóch zdaniach w czasach kiedy Wojewódzki był jeszcze w Polsacie. I brzmiał jeszcze lepiej niż jako Franek Kimono...

Może ten głos to po prostu efekt jakiejś postepującej degeneracji, albo niewłaściwego używania?
Albo jakaś taka indywidualna "dojrzałość" głosu, która przyszła z czasem i w miare wieku wciąż się pogłębia.

Witold ma rację, to co mnie zdziwiło u Pana Piotra, to fakt że w młodości (jedno z nagrań świetnie to pokazuje - patrz linki w pierwszym poście) wcale nie miał tak niezwykłego głosu o niskim brzmieniu...

Co do komentarza użytkownika "last_child", nie lubię takich odpowiedzi...
- "Jak on to robi że śpiewa tak wspaniale?"
- "normalnie" ...

Ale tu też zgodzę się z przedmówcami, że to nie jest taki pełny bas,
bliżej mu do tego dziś, ale te 20 lat wstecz, jego głos w niskich tonach bywał znacznie bardziej "wymuszony".

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 30 czerwca 2011, 20:10 

A jak to robi? Chodzi mi o wieczny fry, bo to chyba nie takie proste, przynajmniej żeby fajnie brzmiało :)

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 1 lipca 2011, 10:21 

Online: 70d 23h 55m 10s
GG: 0

0.18 mniej więcej, na słowie "nie", brzmi dziwnie, i być może to tylko jedno słowo, ale kojarzy mi się z bardzo mocno opuszczoną krtanią.

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 1 lipca 2011, 15:47 

W tym linku on nie ma nic z basu, ani nawet chyba barytonu xD

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 3 lipca 2011, 14:00 

Online: 0s
Piotr Fronczewski jest basem - nie ma ku temu zadnych watpliwosci.
po pierwsze barwa. wystarczy posluchac jak mowi. przykladow mozna znalezc dziesiatki, nie bede podawal nawet. po drugie skala. zaden baryton, ani o zgrozo tenor, nie wyciagnie dzwieku B1 (kawałek "W Domu, Kiedy Stress" z płyty "Na Progu Raju", nagranej w 1986 roku). owszem, czasami Fronczewski zaspiewa jakis wyzszy dzwiek, ale słychać, ze robi to siłowo, czasami gardłowo, ale skala basa konczy sie na e1 lub f1, a to wcale nisko nie jest.

przy ocenie głosu nalezy takze zwrocic uwage na kilka innych spraw:
-z wiekiem glos sie zmieina, w tym przypadku sie obnizyl
-bez treningu skala sie zaweza
-palenie tytoniu, a wiadomo ze Piotr Fronczewski popala, tez zmienia barwe
-melorecytacja utrudnia ocene wysokości dzwieku
-sama technika nagrania tez powoduje pewne przeklamania, ale to juz wczesniej zostalo wspomniane

polecam przesluchac:
-Piotr Fronczewski - Portret muzyczny (Zlota kolekcja)
-muzyke z filmów o Panu Kleksie

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 3 lipca 2011, 16:05 

Online: 0s
Ozzy napisał(a):
http://www.youtube.com/watch?v=MzDZRnc8oLE
A ten wysoki tenor, to niby mutant, tak? :D

przykro mi, ale wspomnianego przeze mnie B1 tam nie slychac. zauwaz, ze istnieje roznica miedzy uzywanym w Polsce, a na zachodzie sposobem oznaczania dźwięków.

Ozzy napisał(a):
Moim zdaniem Fronczewski ma za dużo naturalnego Fry w głosie, żeby nazywać jakimkolwiek Tenorem. Doły ma, więc IMO to Baryton, ewentualnie Niski Baryton.

w praktyce barytonowi wystarczają doły do G (Fronczewski ma więc pół oktawy zapasu) i przede wszystkim ma ładniejsze, niesiłowe góry. Fronczewski dobrze brzmiący głos ma w zasadzie ponizej g.

jeżeli Fronczewski nie nadaje się wg Ciebie na basa, to podaj prosze przykład basa.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj