* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 



Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 22 kwietnia 2017, 19:57 
Offline

Dołączył(a): piątek, 18 września 2015, 16:46
Posty: 142

Online: 12d 15h 32m 6s
GG: 0
Nagrywam video klip cover na youtube w programie camtasia studio 8 używając mikrofonu xlr shure pg58 podpiętego do miksera jak w tytule tematu, wszystko jest ok ale występuje opóźnienie nieznaczne ale jednak, tzn wokal jest trochę wstecz za podkładem, obraz z kamerki internetowej jest ok tzn synchronizacja ruchu ust ze śpiewem jest ok, opóźnienie jest wokalu względem podkładu mp3 instrumentalnego, z tego co się zorientowałem to przyczyna leży w mikserze, są niby poradniki na youtube nazwane how to remove latency in behringer q502usb ale nie bardzo rozumiem o co w tym chodzi. Jeżeli ktoś się zorientowany jak można to usunąć to proszę o pomoc. Mógłbym na osi czasu w programie spróbować to na oko zsynchronizować ale to się mija z celem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 24 kwietnia 2017, 21:57 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 27 listopada 2011, 16:52
Posty: 455

Lokalizacja: Grudziądz
Online: 29d 10h 3m 55s
GG: 10793951
W domowym sprzęcie wyraźna latencja będzie zawsze. Koryguj ją ręcznie, to tylko przesunięcie, nie mija się z celem, to normalna rzecz którą w studiach też się robi. Jak się uczysz ogarniania sprzętu to olej na razie wizję, nie wiem po co ci ona.


Góra
 Zobacz profil  
 
 
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 25 kwietnia 2017, 10:26 
Offline

Dołączył(a): wtorek, 23 grudnia 2014, 00:02
Posty: 428

Online: 10d 28m 58s
GG: 0
No właśnie nie do końca. Kupiłem ostatnio Focusrite Scarlett Solo i latencję mam na poziomie 6ms czyli praktycznie nie do wychwycenia.

Albo coś jest ze sterownikami albo sprzęt do chrzanu, zresztą to Behringer.

Iiii miałem rację:

"1. As usb interface
High Latency - not usable
Tried Ableton live to best adjustment
Tried audacity

2. As mixer
Poor sound card - sound quality is poorer than some basic comparision.

Sorry to have wasted money on this"


Góra
 Zobacz profil  
 
 
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 25 kwietnia 2017, 10:53 
Offline

Dołączył(a): piątek, 18 września 2015, 16:46
Posty: 142

Online: 12d 15h 32m 6s
GG: 0
Jak nagrywałem poprzez program cyberlinkyoucam filmy używając tego miksera behringer to nie było żadnego opóźnienia, jednak w programie camtasia studio 8 występuje opóźnienie nie w obrazie z dźwiękiem ale wokalu z obrazem z kamerki względem podkładu. To nie jest tylko mój problem z tego co się zorientowałem na forach jest to opóźnienie miksera podłączonego do komputera poprzez usb. Jest na to sposób żeby to usunąć, tylko nie wiem jak to zrobić.
Nagrywając klip w programie camtasia 8 robię to w ten sposób, włączam record camera, na oś czasu daje podkład instrumentalny i przy włączeniu nagrywania automatycznie włącza się odtwarzanie podkładu. Po nagraniu odtwarzam zapisany plik i obraz z kamerki razem z wokalem jeżeli chodzi o ruchy ust względem wokalu jest ok, występuje natomiast opóźnienie wokalu do podkładu. Opóźnienie jest na oko gdzieś z pół sekundy może trochę więcej.


Góra
 Zobacz profil  
 
 
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 25 kwietnia 2017, 11:50 
Offline

Dołączył(a): wtorek, 23 grudnia 2014, 00:02
Posty: 428

Online: 10d 28m 58s
GG: 0
To może zrób oddzielnie wokal z podkładem, a potem dograj tylko jak stoisz i śpiewasz do mikrofonu?


Góra
 Zobacz profil  
 
 
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 25 kwietnia 2017, 14:55 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 27 listopada 2011, 16:52
Posty: 455

Lokalizacja: Grudziądz
Online: 29d 10h 3m 55s
GG: 10793951
Rakso, jasne, jak zrobisz zakupy i wiesz co robisz, to da się zredukować latencję do 6ms. Ale każdy element włącznie z samym hardwarem komputera wprowadza co swoje do przesyłu sygnału i dlatego proponuję nie bawić się w ogarnianie każdego elementu kolejno (bo na tym to się może skończyć) w celu synchronizacji wokalu z wizją, tylko zrobić to łopatologicznie i nie przejmować się na razie kamerką.

Po prostu chodzi mi o to, żeby zastosować proste rozwiązanie i skupić się na śpiewaniu zamiast bawić się w udawanie profesjonalizmu przez ogarnianie realizacyjnego sprzęciarstwa. No chyba że Jaśmi nagle chce zrobić karierę w realizacji.


Góra
 Zobacz profil  
 
 
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 25 kwietnia 2017, 18:40 
Offline

Dołączył(a): wtorek, 23 grudnia 2014, 00:02
Posty: 428

Online: 10d 28m 58s
GG: 0
Tak naprawdę oboje mamy rację. I to jest spoko.

I tak, zgadzam się z tym co mówisz.


Góra
 Zobacz profil  
 
 
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 25 kwietnia 2017, 20:50 
Offline

Dołączył(a): piątek, 18 września 2015, 16:46
Posty: 142

Online: 12d 15h 32m 6s
GG: 0
Cytuj:
w celu synchronizacji wokalu z wizją


Nie chodzi o synchronizację wokalu z wizją, to jest ok.
Chodzi o syncrhonizację wizji z wokalem względem podkładu.
Wokal idzie jakieś z pół sekundy może więcej wstecz za podkładem mimo, że zostają automatycznie przez program uruchomione równocześnie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 25 kwietnia 2017, 21:25 
Offline

Dołączył(a): wtorek, 23 grudnia 2014, 00:02
Posty: 428

Online: 10d 28m 58s
GG: 0
To tak jak napisałem wyżej. Najpierw rób podkład z wokalem. Potem dograj video.


Góra
 Zobacz profil  
 

Drukuj 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

 * Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2010 & SEO Group
TMOL Style by NinhAnh Update by Luzaki.org