* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 3 listopada 2015, 17:16 

Online: 65d 4h 58m 58s
GG: 0
Zbiór pytań, mondrości, które nigdy nie powinny znaleźć się w tym dziale.

Absurd nr 1
Chrypy osiągamy paląc fajki i pijąc wódę!

Absurd nr 2
Śpiewając "pamiętaj aby brać wdech"

Absurd nr 3
Nauczyciele śpiewu zatajają swoją wiedzę przed uczniami.

Absurd nr 4
Nie zaśpiewam wysoko bo jestem basem.

Absurd nr 5
Jakim modem mam to zaśpiewać?

Absurd nr 6
Zobaczcie, jak śpiewam, jak chrypię (przecież im nie napiszę, że mnie w gardle swędzi), czy robię to dobrze? :)

Absurd nr 7
Zaśpiewasz wysoko bo jesteś wysoki. :)
Jesteś niski więc nie masz szans zaśpiewać wysoko. :(

Absurd nr 8
Jest chuda, więc nie ma podparcia.

Absurd nr 9
Śpiewać wysoko to śpiewać dobrze.

Absurd nr 10
Jak wypchnę przeponą płuca będę miał podparcie.

Absurd nr 11
Na tym nagraniu śpiewam brzydko kupię nowy mikrofon to zabrzmię lepiej, lepiej.

Absurd nr 12
Czy moja XYZ jest zdrowa?

Absurd nr 13
Od dwóch tygodni uczę się śpiewać, nie iskrzy, próbować dalej czy dać sobie spokój? :(

Absurd nr 14
Jak się nauczyć śpiewać?

Absurd nr 15
Jak śpiewać WYSOKO?

Absurd nr 16
Czy mam talent?

Absurd nr 17
Jeśli będziesz się uczył techniki klasycznej już nigdy nie zaśpiewasz "normalnie".

Absurd nr 19
Nigdy się nie uczyłem lub nie nauczyłem twangu, podparcia, samogłosek i trybów. Moja przygoda ze śpiewem trwa krótko.
Więc pytam; Co jest nie tak, podparcie, samogłoski czy twang?

Zapraszam do wspólnej zabawy to znaczy polemiki czy dopisywania kolejnych punktów

- Czego?
- Czegokolwiek.

Ostatnio edytowano wtorek, 3 listopada 2015, 18:51 przez Mikolay, łącznie edytowano 3 razy

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 3 listopada 2015, 18:05 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Hahahahahaha xDDDD

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 3 listopada 2015, 18:14 

Online: 29d 10h 3m 55s
GG: 10793951
Między przydawką a zestawem określanych podmiotów w tytule tematu nie powinno być przecinka, zjadłeś też punkt nr 18, po "nr" nie stawia się kropki.

Ale zestawienie szanuję, nawet może i warte przyklejenia, ale pewnie wszyscy by się zaraz obrazili i forum by upadło

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 3 listopada 2015, 18:41 

Cytuj:
Między przydawką a zestawem określanych podmiotów w tytule tematu nie powinno być przecinka, zjadłeś też punkt nr 18, po "nr" nie stawia się kropki.

kurczę, wypadek przy pracy. Przestawiałem wyrazy tak aby pierwsze litery wyrazów utworzyły nig(g)a i nie usunąłem przecinka.
A kropki usunąłem.

Cytuj:
Ale zestawienie szanuję, nawet może i warte przyklejenia, ale pewnie wszyscy by się zaraz obrazili i forum by upadło

Sziiit, no przecie ja robię wszystko by forum upadło.

- Czego?
- Czegokolwiek.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 3 listopada 2015, 19:05 

Online: 10d 2h 28m 14s
Cytuj:
Absurd nr 2
Śpiewając "pamiętaj aby brać wdech"

Jak ktoś nie pamięta, to potem się dusi i bierze szybkie i głębokie oddechy.
Hiperwentylacja murowana. Widziałem takie dwa przypadki.

Cytuj:
Absurd nr 3
Nauczyciele śpiewu zatajają swoją wiedzę przed uczniami.

LOL, oczywiście że tak. Jak sprzedasz wszystkie sztuczki to klient spierdziela w podskokach, bo już nic nie potrzebuje.

Cytuj:
Absurd nr 4
Nie zaśpiewam wysoko bo jestem basem.

A zgadzam się. Na odwrót za to to działa. Jestem tenorem więc nie zaśpiewam nisko i głośno.

Cytuj:
Absurd nr 5
Jakim modem mam to zaśpiewać?

Zazwyczaj oznacza to "jakie mam mieć ustawienie traktu głosowego jasne, ciemne?". A że ludzie często mylą obie sprawy to inny problem.

Cytuj:
Absurd nr 7
Zaśpiewasz wysoko bo jesteś wysoki. :)
Jesteś niski więc nie masz szans zaśpiewać wysoko. :(

Na odwrót. Im wyższy jesteś tym niższy masz głos, bo trakt głosowy jest większy.
Większość rock tenorów to mikrusy.

Cytuj:
Absurd nr 8
Jest chuda, więc nie ma podparcia.

"There is a law of diminishing returns; below a certain weight, continued weight loss will have a negative effect on the voice. A certain body weight is necessary for good health, and this weight varies from person to person. Underweight singers tend to have a more fragile vocal system that is more prone to injuries, and often a significantly decreased endurance."

Osoby z niedowagą mają problem z podparciem. Osoby otyłe też mają problem z podparciem.

Cytuj:
Absurd nr 11
Na tym nagraniu śpiewam brzydko kupię nowy mikrofon to zabrzmię lepiej, lepiej.

Oczywiście. Jak masz beznadziejny mikrofon to nie złapie ci całego pasma, więc nie będziesz brzmiał naturalnie tylko gorzej. Ale to tak samo jak z piecem lampowym - im lepszy sprzęt masz, tym bardziej słychać błędy.

Ja mam dwa absurdy!

Absurd nr 12

Zatoki mają wpływ na rezonans i brzmienie głosu nawet jak się śpiewa nienosowo.

Absurd nr 13

Piszę ci o tym jak powinno się śpiewać, ale od kilku lat nawet nie pofatygowałem się, żeby pokazać jakąkolwiek próbkę na forum.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 3 listopada 2015, 19:51 

Cytuj:
'A zgadzam się. Na odwrót za to to działa. Jestem tenorem więc nie zaśpiewam nisko i głośno.'

A jakże mi miło, że się zgadzasz. :)

Cytuj:
'Osoby z niedowagą mają problem z podparciem. Osoby otyłe też mają problem z podparciem.'

chudy =/= z niedowagą. W każdym razie ja uciąłem znaczenia w tym przypadku tu nie chodzi stricte o podparcie a ogólnie o śpiewanie. Kiedyś jak śpiewałem w chórze dyrygent nie brał chudych osób bo twierdził, że nie będą odpowiednio śpiewać.

Cytuj:
'LOL, oczywiście że tak. Jak sprzedasz wszystkie sztuczki to klient spierdziela w podskokach, bo już nic nie potrzebuje.'

Nauczyciele nie zatajają, są tacy co nie potrafią sprzedawać swojej teorii a uczą śpiewać przez ćwiczenia, rozśpiewki. Bo nie oszukujmy się 4/4 nauczycieli z którymi miałem zajęcia tak właśnie postępowało. A czy to złe? Nie powiedziałbym np; ja nie pokazuje nikomu na nagraniach jak coś zrobić a staram się opisać proces. Czy to jest dobre? Nie wydaje mi się by komuś moje rady przeszkadzały. Nie wiem być może kogoś krzywdzę ale kieruje się tym aby nikogo nie krzywdzić. Czy moje rady są skuteczne? Cóż, zapewne nie wiele mniej niż inne rady forumowiczów. W każdym razie zgodnie z twoim postrzeganiem większość forumowiczów powinno się zabrać z forum po usłyszeniu naszych rad.

Cytuj:
'Zatoki mają wpływ na rezonans i brzmienie głosu nawet jak się śpiewa nienosowo.'

Proszę o obalenie. :)

Cytuj:
'Piszę ci o tym jak powinno się śpiewać, ale od kilku lat nawet nie pofatygowałem się, żeby pokazać jakąkolwiek próbkę na forum.'

To się nie zmieni. :)
Powinieneś się już przyzwyczaić a nie co chwila ciosasz mi kołki na głowie. :(

Cytuj:
'Na odwrót. Im wyższy jesteś tym niższy masz głos, bo trakt głosowy jest większy.
Większość rock tenorów to mikrusy.'

Trolololo

Cytuj:
'Zazwyczaj oznacza to "jakie mam mieć ustawienie traktu głosowego jasne, ciemne?". A że ludzie często mylą obie sprawy to inny problem.'

I to jest właśnie idiotyzm, absurd, głupota.

Cytuj:
'Jak ktoś nie pamięta, to potem się dusi i bierze szybkie i głębokie oddechy.

Hiperwentylacja murowana. Widziałem takie dwa przypadki.'

2 osoby na 100

Cytuj:
'Oczywiście. Jak masz beznadziejny mikrofon to nie złapie ci całego pasma, więc nie będziesz brzmiał naturalnie tylko gorzej. Ale to tak samo jak z piecem lampowym - im lepszy sprzęt masz, tym bardziej słychać błędy.'

Nienaturalnie nie znaczy gorzej. Ja nie podałem punktu odniesienia, ale zły mikrofon to nie musi być ten z laptopa.

- Czego?
- Czegokolwiek.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 3 listopada 2015, 21:30 

Online: 9d 26m 37s
Cytuj:
Absurd nr 12

Zatoki mają wpływ na rezonans i brzmienie głosu nawet jak się śpiewa nienosowo.

To dlaczego katar i zatkany nos uniemożliwiają dobre śpiewanie lub w najlepszym razie zmieniają brzmienie głosu i sprawiają, że śpiewa się niewygodne?
Zatoki muszą rezonować, jeśli mają wydzielinę w środku, to jak mają rezonować?
Miałam kłopoty z zatokami, miałam zabieg, po zabiegu mam większy komfort śpiewania, bo nie czuję, że coś mi blokuje rezonans (tzn. teraz z rezonansem też jest słabo, ale z powodów technicznych :D). Wcześniej nawet w mowie głos miałam przytłumiony. Kiedy mam alergię, też nie jest dobrze. Bardzo cieszyłabym się, gdyby się okazało, że zatokowy problem nie istnieje i można śpiewać z katarem tak samo, jak bez, dlatego proszę o sensowną, anatomiczną, fizjologiczną interpretację zjawiska :)

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 4 listopada 2015, 01:58 

Online: 10d 2h 28m 14s
Cytuj:
To dlaczego katar i zatkany nos uniemożliwiają dobre śpiewanie lub w najlepszym razie zmieniają brzmienie głosu i sprawiają, że śpiewa się niewygodne?

Ponieważ wydzielina w dużych ilościach spływa do gardła i przeszkadza w pracy strun głosowych.
Podobna sprawa jak z porannym głosem. Jest przytłumiony przez wydzielinę która zbiera się z odwodnienia czy suchości wewnątrz jamy ustnej. Albo otwarta buzia przez całą noc, albo za suche powietrze w pokoju albo właśnie odwodnienie.

Druga sprawa: Śpiew rozrywkowy w średnicy do pewnego stopnia zawsze jest nosowy. Nosowość zmniejsza się wraz ze wzrostem wysokości dźwięku.

Dlatego pisałem - Jeśli śpiewasz nienosowo, to wpływu nie ma. W rozrywce na wysokich dźwiękach będzie problem przez wydzielinę w gardle, ale jeśli się rozgrzejesz i wszystko spłynie to głos działać będzie normalnie. Z tym, że z zawalonymi zatokami może to trwać nawet i 3/4 godziny. Jeśli nie robiłaś takich maratonów rozgrzewania to rzeczywiście mogłaś mieć problem.

W śpiewie klasycznym problemu nie ma. Blokujesz zatoki, więc głos szybko uzyskuje wartości optymalne. A nawet jak coś spływa to trakt jest duży, przepustowość jest duża, więc i głos szybciej się rozgrzewa. Wtedy wystarczy godzina rozgrzewki przy zawalonych zatokach.

Też miałem problem z zatokami ;)

Cytuj:
chudy =/= z niedowagą. W każdym razie ja uciąłem znaczenia w tym przypadku tu nie chodzi stricte o podparcie a ogólnie o śpiewanie. Kiedyś jak śpiewałem w chórze dyrygent nie brał chudych osób bo twierdził, że nie będą odpowiednio śpiewać.

Pod hasłem chude dziewczyny na google: https://www.google.pl/search?q=szczup%C ... dziewczyny
Majki, ja tu widzę same baby z niedowagą xD

Też możliwe. Kiedyś trafiłem na badanie gdzie wyszło, że dodatkowy tłuszcz na brzuchu wspomaga podpieranie. Natomiast nie chodziło o podpieranie jako stan równowagi, tylko możliwość wytworzenia większego ciśnienia w płucach. Z tego by wychodziło że osoby z tłuszczem teoretycznie mogą śpiewać głośniej. W klasyce i chórze spoko. Rozrywka bez różnicy.

Cytuj:
Nauczyciele nie zatajają, są tacy co nie potrafią sprzedawać swojej teorii a uczą śpiewać przez ćwiczenia, rozśpiewki. Bo nie oszukujmy się 4/4 nauczycieli z którymi miałem zajęcia tak właśnie postępowało.

Porównaj kiedyś CVT, a ich forum. Książka nie ma nawet połowy teorii i sztuczek, które CVI zna :D
Płacisz ciężki hajs - masz dostęp, ale tylko z czasem. Nigdy nikt nie sprzeda ci kompletnego produktu z buta.
Źródło - Postępowanie nabywców, 3 rok studiów. Ćwiczenia z jednym z największych specjalistów w Polsce.

Cytuj:
W każdym razie zgodnie z twoim postrzeganiem większość forumowiczów powinno się zabrać z forum po usłyszeniu naszych rad.

A ile widzisz aktywnych użytkowników na forum? Ile osób wrzuca próbki na forum, słyszy rady i już nie wraca?
No przecież właśnie udowodniłeś tezę :D

Cytuj:
Proszę o obalenie.

Nie rób panny lekkich obyczajów z logiki. To na twoich barkach jest udowodnienie że coś istnieje, a nie na moich że coś nie istnieje. Tak się postępuje w nauce, więc daj dowód, badania.

Natomiast jak chcesz robić homeopatię ze swoich teorii to droga wolna. Natomiast stawia cię to w tym samym szeregu co cały New Age.

Cytuj:
To się nie zmieni.

Ależ to nie ma znaczenia. Chciałeś idiotyzmy, głupoty, absurdy to dorzuciłem jeden.

Cytuj:
Trolololo

Bruce Dickinson height is 5ft 6in or 168 cm tall.
Ronnie James Dio's Height is 5ft 3in (160 cm).
Jon Bon Jovi height is 5ft 9in or 175 cm tall.
Bruno Mars Height -1.65 m.
Prince is 5' 2" or 1.57 m tall.
Freddie Mercury is 175 cm tall.
Bono height is 5ft 6in or 168 cm tall.
Steve Tyler height is 5ft 9in or 175 cm tall.
Michael Jackson height is 5ft 9in or 175 cm tall.

U.S. 178.4 cm średni wzrost.
UK – England 177.8 cm średni wzrost.

Dlatego piszę - większość. Znajdziesz oczywiście nawet i takich ze wzrostem 190 cm (Np. Russell Allen), natomiast tendencja jest jasna. Z tego samego powodu coraz mniej tenorów na świecie. Średni wzrost rośnie, głosy spadają.

Cytuj:
2 osoby na 100

A ile % osób ma chore zatoki? Jeśli chore zatoki są warte obgadywania to hiperwentylacja też.
Nie wolno zlewać podstaw. Nawet jeśli są to takie głupotki jak branie oddechu. Wyjdziesz kiedyś na scenę to zobaczysz ile człowiek w stresie potrafi zapomnieć ;p

Cytuj:
Nienaturalnie nie znaczy gorzej. Ja nie podałem punktu odniesienia, ale zły mikrofon to nie musi być ten z laptopa.

Oczywiście że znaczy. To nie lata '80, żeby przykrywać głos miliardem efektów. Teraz liczy się naturalność brzmienia.
Mikrofon z laptopa nie będzie się nadawał do nagrywania wokali na poważniej. Nie chciałem się mądrzyć lecz nie mam wyboru - wejdziesz kiedyś do studia, nagrasz wokale, to będziesz wiedział. Dostaniesz w łapy dobry mikrofon, to też zobaczysz. Siedzenie w domu i klepanie to słabego dynamika potrafi szybko zniechęcić, bo głos nie zabrzmi nawet podobnie do tego co słyszysz w głowie. Za to z dobrym mikrofonem... no właśnie.

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 4 listopada 2015, 09:18 

Rasko; Ile cm wzrostu mają barytony?
Bez żartów, ja jestem barytonem a mam 171 to o 2 cm niżej niż NORMALNY tenor. :)
Poza tym od kiedy człowiek z 175 cm to mikrus.
Nie słyszałem żeby typ głosu był sprzężony ze wzrostem.

Cytuj:
Zatoki muszą rezonować, jeśli mają wydzielinę w środku, to jak mają rezonować?
Miałam kłopoty z zatokami, miałam zabieg, po zabiegu mam większy komfort śpiewania, bo nie czuję, że coś mi blokuje rezonans (tzn. teraz z rezonansem też jest słabo, ale z powodów technicznych :D). Wcześniej nawet w mowie głos miałam przytłumiony. Kiedy mam alergię, też nie jest dobrze. Bardzo cieszyłabym się, gdyby się okazało, że zatokowy problem nie istnieje i można śpiewać z katarem tak samo, jak bez, dlatego proszę o sensowną, anatomiczną, fizjologiczną interpretację zjawiska :)

+ Rasko
Wiecie co to rezonator Helmholtza? Otóż zatoki są właśnie takimi rezonatorami.

Obrazek

Co ciekawe rezonator nie ma jednego kształtu, jak weźmiesz dwie butelki z piwa i wina dmuchniesz w rurkę to usłyszysz dwa różne dźwięki.
Grubość szkła, wypełnienie płynem, promień i długość szyjki, wielkość komory to wszystko wpływa na jakość dźwięku który się z niej wydobywa. Tak samo u człowieka grubość kości, wielkość zatok, promień ujścia zatok ma wpływ na jakość dźwięku.
Oczywiście nie trzeba dmuchać w zatoki aby to miało sens. Wystarczy źródło dźwięku.
https://www.youtube.com/watch?v=9wpJ1BLkhBg
https://www.youtube.com/watch?v=je7eLZS6GG0

''R.H. jest elementem działającym w wąskim paśmie częstotliwości. Poszerzenie efektywnego pasma pracy można uzyskać dzięki ustrojom złożonym z rezonatorów nastrojonych na różne częstotliwości lub łącząc rezonatory z materiałami dzwiękochłonnymi.''

Obrazek

A jeśli o badania chodzi to jestem pewien, że jakieś istnieją, wystarczy sobie poszukać.

Ja prezentuje tobie obce myślenie biologiczne oraz holistyczne. Podstawowym złożeniem tego podejścia jest łączenie zgromadzonej wiedzy oraz budowy z funkcją. Jeśli posiadam pewną wiedzę z zakresu fizyki staram się połączyć ją z mechanizmem działania organizmu człowieka. Bo nic w człowieku nie jest przypadkowe jeśli rzecz wykazuje model fizyczny to na pewno ten model zachodzi.

Cytuj:
A ile % osób ma chore zatoki? Jeśli chore zatoki są warte obgadywania to hiperwentylacja też.
Nie wolno zlewać podstaw. Nawet jeśli są to takie głupotki jak branie oddechu. Wyjdziesz kiedyś na scenę to zobaczysz ile człowiek w stresie potrafi zapomnieć ;p

Jedno z tego wynika napisać sobie można wszystko, wartościować też ale powiedzmy sobie jasno, to nie ma przełożenia na śpiew estradowy

- Czego?
- Czegokolwiek.

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 4 listopada 2015, 13:26 

Online: 29d 16h 15m 1s
Fajny temat i fajny pomysł. Dzięki Mikolay.

Dla czystości dyskusji dobrze byłoby, aby dać kontrowersyjnym tematom oddzielne wątki. Chętnie bym się nowych rzeczy dowiedział.

Zainteresowała mnie korelacja między wzrostem a klasyfikacją głosu. Interesujące. Nie znalazłem badań w tym obszarze, jeszcze. Chociaż widziałem badania wskazujące np. na brak korelacji między BMI a F0 (o ile się nie mylę, bo nie pamiętam dokładnie)

Titze pisze o korelacji między długością wiązadeł a F0 (jako głównym czynnikiem klasyfikacji), ale to wydaje się jasne, podobnie jak zależność między długością traktu głosowego, co już takie proste nie jest. Natomiast nie wyraża się jasno w materii wzrostu. Pisze, że jest oczywiście popularne myślenie, że alty i basy są wysokie a tenory i soprany niskie, ale na tym kończy wywód. Wskazuje raczej skupienie na bardziej indywidualnych cechach czyli jak wspomniałem długość wiązadeł czy traktu głosowego.

Temat wydaje się prosty, ale jak się nad nim pochylić, to jest dużo znaków zapytania. Do tego pytanie czy korelacja jest znacząca czy nie, bo czym innym jest współczynnik korelacji na poziomie 0,01 a czym innym 0,7. Pytanie czy i jak wzrost koreluje z długością wiązadeł, szerokością i grubością, czy i jak koreluje z długością traktu głosowego. Jaki jest współczynnik korelacji u mężczyzn a jaki u kobiet? Naturalnie wydaje się, że jakaś korelacja jest, ale jaka i jaka jest jej istotność? Czy np. można powiedzieć, że chłopak, po okresie mutacji, na podstawie wzrostu może mieć taki a nie inny głos (być zaklasyfikowany np. do barytonów). Z drugiej strony jest też pytanie jaka jest wartość dodana z takiej wiedzy, bo skoro jest zależność między F0 a długością wiązadeł (Titze wskazuje na odwrotną proporcjonalność 1/2L - gdzie L to length of the vocal folds, pisze też o innych czynnikach, ale na tę chwilę pomijam), to wystarczy je zmierzyć u laryngologa. :-) Do tego dochodzi jeszcze wpływ połączonych elementów np. korelacja między długością wiązadeł a długością/szerokością traktu głosowego (czy np. wiązadła i trakt głosowy rosną proporcjonalnie?), bo ta może mieć również wpływ na klasyfikację. Jak dla mnie to wszystko nie jest takie bardzo oczywiste.

Jakby ktoś znalazł badania w tej materii, to chętnie się zapoznam.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj