* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 6 listopada 2015, 13:41 

Online: 22h 11m 25s
GG: 0
Kochani mam problem z techniką śpiewu: to ostatnie nagranie viewtopic.php?f=28&t=6470 zaśpiewałem dosyć mocno i tą techniką wyższych dźwięków nie wyciągam, jednak mogę tez to zaśpiewać tak trochę "niby falsetem" ale znowu to nie jest mocne....i teraz pytanie.. jak powinienem śpiewać piosenki? czy tak mocniej czy lżej? bo tym sposobem lżejszym praktycznie wyciągam każdy dźwięk jednak jest on słabiutki (prawie falset) i nie słychać go dobrze w mikrofonie. Z kolei ten "mocny sposób" jest zbyt MOCNY....i teraz pojawia się ważne pytanie. Czy jeśli będę ćwiczył tą lżejszą techniką to wzmocni mi się ona tak jak ta technika "mocniejsza"? jeśli trzeba to nagram tą i tą technikę, wystarczy słowo.

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 6 listopada 2015, 14:31 

Online: 29d 16h 15m 1s
Nagraj i tak i tak. Łatwiej będzie wyłapać Twoje oczekiwania.

W muzyce jaką wykonujesz śpiewa się raczej lekko. To ostatnie nagranie jest zaśpiewane w estetyce odpowiedniej do tego typu muzyki. To nie jest mocno. Z mojej perspektywy to raczej lekkie śpiewanie. :-) Jeśli dla Ciebie mocne śpiewanie to pełny głos, to tak powinieneś śpiewać. Falsetem możesz brać górne dźwięki, tylko będziesz musiał znaleźć takie ustawienie (zmianę barwy), by wyrównać brzmienie głosu pełnego z falsetem. Da się to zrobić.

Odnośnie tego nagrania, to trzeba trochę popracować nad wyrównaniem samogłosek, one powinny brzmieć blisko siebie. U Ciebie trochę brzmią słabo. "e" jest zbyt szerokie, nie śpiewa się "ę", "ą". Trochę za mocno ściskasz "y". Generalnie poćwicz sobie wokalizy na samych samogłoskach, to pomoże je ustawić blisko, brzmieniowo, siebie.

Nie jest źle. Nagranie jest takie sobie a śpiewasz względnie czysto, więc jak poćwiczysz, to będzie ok.

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj