* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 10 sierpnia 2015, 15:37 

Online: 22d 8h 40m 12s
GG: 0
Hej! Różni nauczyciele (np. Ken Tamplin) mówią, że przy śpiewaniu wysokich dźwięków dochodzi do modyfikacji samogłosek, np. "a" zmienia się w coś w rodzaju "o". Tamplin twierdzi, że te modyfikacje pozwalają poszerzyć skalę głosu. Jest to bardzo obiecująca perspektywa. Przyznaję się jednak, że nie rozumiem tematu. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć o co chodzi? Jak powstają te modyfikacje, jak ich używać itd.?

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 10 sierpnia 2015, 19:31 

Online: 44d 15h 23m 57s
Nie wiem czy to chodzi dokładnie o to, no ale:
Jest tak że przechylanie samogłosek ułatwia czasami zaśpiewanie na pewnej wysokości. Przykładowo śpiewając doły na E będzie ci trudniej niż na O, z górkami też tak jest. Tyle że w górkach może być tak że zaśpiewanie na pewnej samogłosce okaże się wręcz niemożliwe i zauważyłaś też na pewno że czasami nie jesteś w stanie zrozumieć słów wyśpiewanych w górkach, są bardzo niezrozumiałe. W górkach szeroko otwiera się buzię, dodaje się więcej twangu, dochodzi inne ustawienie języka i pojawia się 'modyfikacja' samogłoski. Kwestia tego, że trzeba wiedzieć jak to się robi tak aby to współgrało z naszym ustawieniem w górkach, więc wchodzą tu pewnie samogłoski bardziej otwarte i komfortowe (z i na e na przykład).
chaotycznie to wszystko opisałam, jak ktoś coś wie to niech poprawi ewentualnie ale bardzo ogólnikowo chyba udało mi się to wytłumaczyć.
Tu mas taką apkę, możesz sobie poklikać
http://learnenglish.britishcouncil.org/ ... unds-right
różne samogłoski i porównać co z czego się przechyla
jak zobaczysz np. są 3 E, z tego dwa brzmiące bardziej na 'o'

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 10 sierpnia 2015, 19:51 

Ok. Mniej więcej rozumiem. Czyli że, powiedzmy, kiedy zabieram się za jakąś piosenkę i np. jest tam za wysoka "górka", to mogę sobie po prostu zaplanować, że np. zamienię sobie w danym słowie samogłoskę na łatwiejszą do zaśpiewania na tej wysokości? Oczywiście w granicach rozsądku, żeby słowo pozostało to samo. :)

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 10 sierpnia 2015, 20:15 

Chodzi głównie o to by utrzymać ustawienie - jak wspomniałam w górkach szeroko otwarta japa, ustawienie języka itd. być musi, także by ustawienia nie spartaczyć i utrzymać tę górkę potrzeba przechylić aby dopasować do ustawienia. Bo jeśli tego nie zrobisz to może to nie wyjść i sprawiać dyskomfort przez to że nie pasuje. Musisz dopasować takie przechylenie samogłoski by optymalnie współgrała z ustawieniem, jednocześnie będzie wtedy komfortowa do wyśpiewania i mimo różnicy nadal zrozumiała.

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 12 sierpnia 2015, 22:49 

Online: 65d 4h 58m 58s
To niestety tak nie działa, można kombinować, że coś się tam z samogłoską zrobi, zmieni szczątkowy formant ale w gruncie rzeczy samogłoska pozostanie nieadekwatna. Rzecz w tym, że trzeba wiedzieć co zmienić i na pewno nie robić gwałtownie oraz nachalnie tutaj trzeba wprawy. Czasem wystarczy przesunąć język otworzyć usta, przymknąć rozewrzeć szczękę. Gdyby nie trzeba było wystarczyło by jak pisze simonja szerokie rozwarcie szczęki, środek języka przymocowany do trzonowców. Oprócz tego, że ten sposób nie jest uniwersalny to narzuca barwę która nierzadko może być nieprzyjemna.

Dlatego raczej nie zaczynał bym od samogłosek, chyba że w okrojonej wersji, o tej którą opisuje simonja
czyli, język

1.Postawa
2.Podparcie
3.Samogłoski

- Czego?
- Czegokolwiek.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2015, 09:39 

Czyli wracam du punktu wyjścia ;) Czy możesz trochę rozszerzyć, co rozumiesz pod punktem samogłoski?

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2015, 13:00 

Online: 116d 14h 40m 34s
Tak zeby bylo komfortowe dla Ciebie. Samogloski maja byc tak usadzone zeby spiny nie bylo

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2015, 17:34 

rain, o samogłoskach przestudiuj tę tabelkę co ci podesłałam, jest bardzo pomocna :) wtedy możesz je pośpiewać solo w ramach ćwiczeń i będzie ci trochę łatwiej

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 14 sierpnia 2015, 16:43 

Nie no, angielskie samogłoski znam na dość przyzwoitym poziomie. Pochwalę się, że mam "ucho" do języków;) Chodziło mi po prostu jak się modyfikuje te samogłoski wchodząc na wysokie dźwięki. Może ktoś mógłby podrzucić jakiś przykład audio, gdzie byłoby wyraźnie słychać jak wokalista korzysta z takich modyfikacji. Może by mi się wtedy nieco rozjaśniło w głowie.

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 14 sierpnia 2015, 16:43 

Nie no, angielskie samogłoski znam na dość przyzwoitym poziomie. Pochwalę się, że mam "ucho" do języków;) Chodziło mi po prostu jak się modyfikuje te samogłoski wchodząc na wysokie dźwięki. Może ktoś mógłby podrzucić jakiś przykład audio, gdzie byłoby wyraźnie słychać jak wokalista korzysta z takich modyfikacji. Może by mi się wtedy nieco rozjaśniło w głowie.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj