* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 19 lipca 2015, 18:27 

Online: 9d 26m 37s
GG: 0
Czasem mimowolnie słucham radia.
Coraz więcej wokalistów nie śpiewa, tylko jęczy. Że to niby modne teraz. Nowoczesne?
Igor Herbut z Lermona - zaciska gardło, śpiewa z chrypą, dziwnie akcentuje słowa.
Mela Koteluk - śpiewa podobnie, sylabami, ma dziwnie zaciśnięty głos.
Grzegorz Hyży - jego się słuchać nie da.
Sarsa - https://www.youtube.com/watch?v=05Qdu0jkihU - ładna barwa, ale zaciska gardło.
Nosowska z Hey też śpiewała podobnie 20 lat temu i efekty słychać.

Ludzie nie umieją śpiewać, więc dodają dziwne maniery, by ukryć braki w technice? Czy to taka moda?
Osobiście nie mogę słuchać takiego śpiewania.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 19 lipca 2015, 21:29 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Raczej wymienieni wokaliści śpiewają przyzwoicie. Zrobienie chrypy po części wymaga zaciśnięcia gardła. Przy normalnym śpiewie u nich nie słyszę zacisków. Owszem każdy ma jakieś swoje maniery ale to tylko ludzie, każdy człowiek stara się śpiewać po swojemu, bo inaczej się chyba nie da :D

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2015, 18:16 

Są wokaliści, u których chrypa nie brzmi jak forsowanie głosu i zaciskanie gardła. Np. wielu zagranicznych, a w Polsce Gadowski, Piekarczyk, dawna Chylińska. Nie przepadam za muzyką, którą wykonują, ale kiedy ich słucham, mam wrażenie, że to, jak śpiewają, jest poprawne. A np. Igor Herbut śpiewa tak, jakby siłował się z własnym głosem. Może się mylę, ale wielu wykonawców teraz się nie da słuchać, bo nie umieją śpiewać, więc ukrywają braki dziwnymi manierami.

A pomijając chrypy, to teraz modne jest (albo jest wynikiem braku umiejętności) śpiewanie ze słabo otwartymi ustami, co wymienni w moim poprzednim poście też prezentują. Dobrym-złym przykładem jest tu James Arthur w swoim "Impossible".

A zaciskanie szczęki, jak wiadomo, jest niepoprawne.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2015, 19:09 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
No ale oni sobie dobrze radzą na żywo, grają dużo koncertów i się nie zdzierają. Nie byłbym taki krytyczny. W muzyce rozrywkowej jest masę możliwości wydobycia dźwięku. Z resztą co do otwierania ust, Cornell śpiewał z prawie zamkniętymi a swego czasu był prawdziwym wymiataczem. Serio gdyby byli aż tak słabi jak piszesz to by nie zrobili kariery. Maniery jak widać są konieczne, bo dzięki nim rozpoznajesz wokalistę. Szczerze wątpię też w to, że ktoś uczący się śpiewać szuka manier i kombinuję jak ukrywać braki. Po prostu się uczysz, robisz coś po swojemu i z czasem znajdujesz styl. Jak ktoś dziwnie robi maniery na siłę to od razu słychać, że nie brzmi to nautralnie.

Zobacz np. Roguckiego, ma bardzo specyficzną i charakterystyczną manierę:

Zapewniam Cię, że oni się po prostu tak nauczyli śpiewać, nie siedzieli i nie kombinowali żeby na siłę coś dodać, bo to od razu czuć.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2015, 21:57 

Online: 2d 10h 59m 12s
Wkurza mnie niemiłosiernie wycie takiego rodzaju.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 21 lipca 2015, 20:21 

Hmm, może masz rację, Nashville, że ci wokaliści jednak dużo koncertują i gdyby coś było nie tak, to dawno zdarliby sobie głosy.

Co nie zmienia faktu, że mnie osobiście takie śpiewanie drażni, brzmi nieestetycznie, brzydko i kiedy słyszę coś takiego, wyobrażam sobie męki wokalisty podczas śpiewania - może niesłusznie. ;)

Kwestia gustu, ale myślałam, że to obiektywnie niepoprawna technika wydobywania dźwięku.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 21 lipca 2015, 21:02 

Online: 44d 15h 23m 57s
Mnie też się taki śpiew nie podoba totalnie. A już esencją łamiącego się jęczenio-wycio-miauczenia jest dla mnie Adele w piosence 'Someone like you', to tak rani moje uszy że mam ochotę wyrzucić cokolwiek to odtwarza przez okno :D Ludzie się tym zachwycają, ja nie potrafię. Są tacy, którym się taki śpiew podoba.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 21 lipca 2015, 22:09 

Online: 22d 8h 40m 12s
Mówiąc o Adele - zwróciliście może uwagę na to jak słabe jest studyjne nagranie Someone like you? Brzmi jakby było nagrywane kalkulatorem i jakby samej wykonawczyni ojczysty język sprawiał problemy. Nie wspominając już o fatalnej linii melodii w refrenie...

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 22 lipca 2015, 00:19 

Online: 2d 10h 59m 12s
To jest poprawne technicznie śpiewanie, nic przy tym nie boli. Ale brzmi fatalnie, wkurzająco i mnie obrzydza.
Adele nie słucham nic a nic. Chyba nie lubię jej jasnego mezzo-sopranu. Gdzieś na forum/blogu o śpiewie klasycznym(niestety nie pamiętam jakim ;/) czytałam o niej. W UK twierdzą, że ona jest kontraltem. Może i passaggio ma na kontralcie, ale głos ma całkiem zepsuty. Kontralt powinien śpiewać kontraltem. Jak śpiewa mezzo-sopranem lub sopranem to znaczy, że mocno z nim źle. Trochę szkoda.

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 22 lipca 2015, 08:47 

Online: 44d 15h 23m 57s
Nie jest kontraltem - zero ciężkości, takiego mięcha w głosie. Może nazywają ją kontraltem dlatego że sporo ludzi porównuje ją do Amy Winehouse, która głos jak wiadomo miała bardzo ciężki i mocny, a Adele to może i ciężkość ma ale raczej tyłka a nie głosu. Brzmi lekko w mowie. Nie wiem jaki to głos, ale kontralt na stówkę nie.

Z takich dawnych radiowych kawałków kontraltem może być ta:
https://www.youtube.com/watch?v=Z3Pb3EJY5Qg
ten głos jest ciężki, mocny, od razu to słychać. Jest jeszcze Cristina Scabbia, nie jestem pewna co do jej kontraltu bo górki ma takie mezzosopranowe ale też technicznie nie jest jakaś super i nie wyrabia przez to mniejszych dołów, zaś sama ciężkosć głosu jest, ponoć kontralt liryczny to może mieć tą lekkość w górkach.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj